21.8 C
Chania
Wednesday, October 9, 2024

Εκδηλώσεις για τους ελαιοπαραγωγούς στα Χανιά

Ημερομηνία:

Στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης που έχει συνάψει η Περιφέρεια Κρήτης με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό-ΔΗΜΗΤΡΑ ─ Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, πρόκειται να πραγματοποιηθούν εντός του Οκτωβρίου έξι ενημερωτικές-εκπαιδευτικές δράσεις προς ελαιοπαραγωγούς σχετικές με την προστασία, ανάδειξη και προώθηση του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Κρήτη/Kriti”, από μία σε κάθε Δήμο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν σε κάθε ενημερωτική δράση θα είναι οι εξής:

– Ποιότητα ελαιόλαδου και παράγοντες που την επηρεάζουν.

– Ορθές πρακτικές κατά την ελαιοκαλλιέργεια (άρδευση, λίπανση, κλάδεμα), συγκομιδή, μεταφορά, ελαιοποίηση, αποθήκευση και τυποποίηση για την παραγωγή ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας.

– Εχθροί και ασθένειες της ελιάς.

– Επιμόλυνση ελαιολάδου από υπολείμματα φυτοφαρμάκων, ορυκτέλαια κ.α.

– Οργανοληπτική αξιολόγηση παρθένου ελαιόλαδου (επίδειξη γευσιγνωσίας).

Το πρόγραμμα και οι χώροι διεξαγωγής των εκπαιδευτικών δράσεων δίνονται παρακάτω:

Ημερομηνία

Δήμος

Χώρος

Ώρες

14/10/2024

Χανίων

Αίθουσα «Ν. Ψυλλάκης»,

Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ),

Αγροκήπιο Χανίων

17.00-21.00

17/10/2024

Σφακίων

Πνευματικό Κέντρο Χώρας Σφακίων

17.00-21.00

21/10/2024

Πλατανιά

Πολυκέντρο Βουκολιών

17.00-21.00

23/10/2024

Αποκορώνου

Αιθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αποκορώνου «Ειρηναίος Γαλανάκης»,

Βρύσες Αποκορώνου

17.00-21.00

29/10/2024

Καντάνου-Σελίνου

Δεξαμενές Ευκαλύπτων, Ένωση Σελίνου, Παλαιόχωρα

17.00-21.00

31/10/2024

Κισσάμου

Αίθουσα εκδηλώσεων Δημαρχείου Κισσάμου

17.00-21.00

 

Οι δράσεις αυτές έχουν ως στόχο να ενημερωθούν οι παραγωγοί της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων για τη σωστή διαχείριση του ελαιώνα τους, για την εφαρμογή ορθών πρακτικών κατά την ελαιοκαλλιέργεια, τη συγκομιδή και μεταφορά του ελαιόκαρπου, την ελαιοποίηση και κατόπιν την αποθήκευση του ελαιόλαδου, ούτως ώστε να αναβαθμιστεί η ποιότητα του προϊόντος και να βελτιωθεί η εικόνα του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Κρήτη/Kriti» εντός και εκτός νησιού.

Τις εκπαιδεύσεις θα αναλάβουν οι ερευνητές και το επιστημονικό προσωπικό του ΙΕΛΥΑ, καθώς και καταξιωμένοι εμπειρογνώμονες του τομέα του ελαιόλαδου.

Σε δήλωση του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης αναφέρει ότι «ο πρωτογενής τομέας είναι ένας από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης του νησιού μας. Δίπλα στον κάθε παραγωγό ξεχωριστά δίνοντας του τα απαραίτητα εφόδια γνώσεων και δεξιοτήτων μέσα από τις ενημερωτικές δράσεις που γίνονται στον κάθε Δήμο του νησιού μας».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ