Εκδηλώσεις τιμής για τον Ιούλιο Πίντερ και ονοματοδοσία οδού

Κανένα σχόλιο

Τον Γενικό Πρόξενο της Αυστροουγγαρίας στην Κρήτη από το 1893 έως και το 1908, Ιούλιο Πίντερ, ο οποίος υπήρξε ένθερμος φιλέλληνας και φιλοκρητικός τιμά ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουγγαρίας, με εκδηλώσεις, που αφορούν την ονοματοδοσία οδού της πόλης των Χανίων, ομιλία και ρεσιτάλ πιάνου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Κ.Α.Μ.). Ειδικότερα, όπως επισημάνθηκε σήμερα, Τρίτη 3/9/2013, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο εκτελών χρέη Δημάρχου, Αντιδήμαρχος Χανίων, Νικόλαος Ξυνίδης, και ο ερευνητής – συγγραφέας, μελετητής, Δημήτρης Νικολακάκης, στο Δημοτικό Κατάστημα των Χανίων, ο Ιούλιος Πίντερ αποτέλεσε επιφανή Ούγγρο διπλωμάτη, που ποτέ δεν έκρυψε τα φιλοκρητικά του αισθήματα, κατά τη διάρκεια της δεκαπενταετούς θητείας του στην Κρήτη.

            “Ο Ιούλιος Πίντερ αρκετές φορές παρενέβη με κίνδυνο της σωματικής του ακεραιότητας αλλά και της ίδιας του της ζωής και αποσόβησε τουρκικές θηριωδίες εναντίον των Κρητών, σώζοντας τη ζωή εκατοντάδων Χριστιανών”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος Χανίων, προσθέτοντας ότι “από την 1η Μαρτίου έως και τη 12η Απριλίου 1898, ως επικεφαλής της Διεθνούς Διοικήσεως Κρήτης ο Ιούλιος Πίντερ συνέβαλε καθοριστικά στην ειρήνευση του τόπου, επιβάλλοντας στην Υψηλή Πύλη τις αποφάσεις των Δυνάμεων, σχετικά με την απελευθέρωση της Μεγαλονήσου”.

Από την πλευρά του ο ιστορικός – ερευνητής, συγγραφέας, Δημήτρης Νικολακάκης, αναφέρθηκε στις διαχρονικές σχέσεις της Ουγγαρίας με την Ελλάδα ανά τους αιώνες, οι οποίες διακρίνονται από στενούς δεσμούς φιλίας, ομόνοιας και αλληλεγγύης.

"Sponsored links"

Σημειώνεται, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων κατά τη συνεδρίαση της 3ης Ιουνίου 2013, με την υπ’ αριθμ. 401/2013 απόφαση του ενέκρινε τις υπ΄ αριθμ. 55/2012 και 10/2013 αποφάσεις της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων για ονοματοδοσία της οδού, που είναι κάθετη επί της οδού Ν. Ανδριανάκη στη Χαλέπα σε οδό Ιουλίου Πίντερ. Ακολούθως, η ονοματοδοσία της οδού Πίντερ θα πραγματοποιηθεί σημερα Τετάρτη 4/9/2013, στις 18.30, στην πάροδο της οδού Ανδριανάκη.

             Στη συνέχεια, στις 19.30, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, που θα περιλαμβάνει ομιλίες από την Πρέσβη της Ουγγαρίας, Eszter Sandorfi, καθώς και από τον κ. Νικολακάκη, με θέμα: “Ελλάδα – Ουγγαρία: μια διαχρονική σχέση”. Θα ακολουθήσει Ρεσιτάλ Πιάνου από τον βραβευμένο διεθνούς φήμης Ούγγρο Πιανίστα, Janos Balazs, με έργα από την ουγγρική και διεθνή σκηνή.

Κατά τη διάρκεια, τέλος, της παραμονής της στα Χανιά η Πρέσβης της Ουγγαρίας θα επισκεφθεί αύριο το πρωί εθιμοτυπικά:

  • Στις 11:00 την Αντιπεριφέρεια Χανίων. 
  • Στις 12:00 τον Δήμο Χανίων.

Στις 13:00 το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live