28.8 C
Chania
Sunday, September 29, 2024

Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ: Μείωση του ΦΠΑ στο δεύτερο μισό της τετραετίας

Ημερομηνία:

Για το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ, εν μέσω συνεχιζόμενης ακρίβειας, μίλησε ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της συνέντευξής του στον ρ/σ ΣΚΑΪ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μετά το δεύτερο μισό της θητείας, θα δούμε μειώσεις στο ΦΠΑ, οριζόντιες όμως. Πρέπει να υπάρχουν διαβαθμισμένες τιμές ΦΠΑ. Το “πείραμα της Ισπανίας” απέτυχε. Ποιος δεν θέλει να μειώσει τιμές; Το μελετήσαμε προσεχτικά. Οι χώρες που το δοκίμασαν το μετάνιωσαν. Είχαν μείωση εσόδων, αλλά όχι μείωση τιμών», προσθέτοντας ότι «το τέλος επιτηδεύματος (σ.σ. η κατάργησή του) συνδέεται και με τη φορολογική συμμόρφωση. Είχαμε μιλήσει για φόρο στις επιχειρήσεις 20% είμαστε στο 22%, νομίζω ότι είμαστε καλά. Αυξάνεται το αφορολόγητο για τις οικογένειες».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «έχουν γίνει σημαντικά βήματα, πρέπει να στηρίξουμε κι άλλο τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ξέρουμε λίγο πολύ πού μπορεί να υπάρχει φοροδιαφυγή, σε συγκεκριμένα επαγγέλματα. Τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Μπορούμε να δώσουμε κίνητρα- ήδη σε κάποιες υπηρεσίες οι αποδείξεις βαραίνουν περισσότερο για να έχει μεγαλύτερο κίνητρο ο πολίτης να ζητήσει απόδειξη».

Σχετικά με τα αναδρομικά στους συνταξιούχους είπε ότι «δώσαμε τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις, ουδέποτε είχαμε πει ότι θα επεκταθούν τα δώρα και όλα για όσους δεν έχουν προσφύγει,. Έχουμε πλαίσιο στήριξης των συνταξιούχων, σταδιακό και θα στηρίζουμε όσους έχουν προσωπική διαφορά μέχρι να σβήσει αυτή η διαφορά».

Επίσης, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «τουλάχιστον μία μονάδα θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Το ζήτημα της ευθυγράμμισης των αναγκών της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση είναι στόχος για την επόμενη θητεία», επισημαίνοντας ότι «συνιστά πρόοδο ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους.

Η απάντησή μου στους εργοδότες είναι πληρώστε περισσότερο και θα βρείτε εργαζόμενους» και συμπληρώνοντας πως «η τελική κατάληξη θα είναι ο κατώτατος μισθός να προσδιορίζεται μέσα από ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις υπάρχουν και δουλεύουν, για παράδειγμα στον τουρισμό, και είναι πάνω από τον κατώτατο μισθό».

Σχετικά με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη φτώχεια στην Ελλάδα, ισχυρίστηκε ότι «δικαιώνουν απόλυτα την πολιτική μας. Το ποσοστό των Ελλήνων που είναι στη φτώχεια μειώθηκε, όπως και όλοι οι δείκτες που δείχνουν ανισότητα, βελτιώθηκαν.

Για την έκθεση του ΟΟΣΑ, που στηρίζεται σε λάθος στοιχεία στείλαμε απάντηση. Η πολιτική μας στόχευε και στοχεύει στη μείωση των ανισοτήτων. Στόχος μου η περαιτέρω μείωση των ανισοτήτων να φτάσουμε σε κεντροευρωπαϊκά όρια», ενώ για το Δημόσιο επανέλαβε ότι «θα έχουμε αυξήσεις, και νέο μισθολόγιο από την 1/1/24. Θα αυξήσουμε τα επιδόματα παιδιών, μεγαλύτερη έμφαση σε πριμ παραγωγικότητας και θέσεις ευθύνης» και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από την αξιολόγηση».

Σχετικά με το πολιτικό σκηνικό, όπως διαμορφώνεται λίγο πριν τις εκλογές, ο Κ. Μητσοτάκης συνέχισε την επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «λέμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ- εδώ τσακώνονται για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου» και σημειώνοντας ότι «δεν είναι μόνο το θέμα των προσώπων, είναι και το θέμα των πολιτικών.

Το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη μου αποπνέει το κακό συνδικαλιστικό ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80. Δεν βλέπω κανένα πεδίο συνεννόησης. Η μόνη λύση για τη χώρα είναι αυτοδύναμη ΝΔ», εκτιμώντας ότι «η ΝΔ θα είναι ισχυρή στην κάλπη».

«Το ’15 φτάσαμε πολύ κοντά στην απόλυτη καταστροφή»

Επίσης, σχολίασε και τα «τοπικά νομίσματα», που προτείνει μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «το ’15 φτάσαμε πολύ κοντά στην απόλυτη καταστροφή, αναγκάστηκε ο κ. Τσίπρας να κάνει εντυπωσιακή κωλοτούμπα και πήραμε ένα ακόμη μνημόνιο και αυτό δεν χωρά αμφισβήτηση.

Κάποιοι δεν έμαθαν και δεν ξέχασαν τίποτα. Σκεφτόμουν και για τον κ. Τσακαλώτο και τον κ. Τσίπρα να λέει δώστε μου την ευκαιρία να κυβερνήσω χωρίς μνημόνιο. Φοβάμαι ότι θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνοι».

«Κρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας που λένε, δεν μπορεί να γίνει και τί νόημα θα είχε; Κρατικοποίηση της ΔΕΗ. Ποια θα ήταν η χρησιμότητα; Την παραλάβαμε από τα όρια της χρεοκοπίας και την κάναμε κερδοφόρα επιχείρηση. Αυτά έρχονται από παρελθούσες δεκαετίες.

Άλλο ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους. Είμαστε στην ευρωζώνη, δεν μπορούμε να κάνουμε του κεφαλιού μας, αλλά μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά τα επιτόκια. Υπάρχει ζήτημα πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον δανεισμό, υπάρχει όμως η δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα που δίνει λύσεις. Και η Τράπεζα Αττικής επί ΣΥΡΙΖΑ, αυτό έκανε», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Οι Απαράδεκτοι”… Υποστηρίζουν τη Διαμαντοπούλου | Φωτός

Ένα διαφορετικό βίντεο προεκλογικής εκστρατείας για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, δημοσίευσε...

Τώρα αμερικάνοι συνταξιούχοι και στο Κουμ – Καπί;

Υπάρχει μία τάση τα τελευταία χρόνια που διαρκώς γίνεται...

Ο Παύλος Πολάκης ξεκινά σήμερα από τα Χανιά την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Την πρώτη του συγκέντρωση ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε...