24.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

Εκτέλεση με άζωτο: ΟΗΕ και ΕΕ στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας κατακραυγής – «Χαστούκι» τα τελευταία λόγια του 58χρονου

Ημερομηνία:

Στα τελευταία του λόγια, ο 58χρονος είπε ότι ο θάνατός του θα σήμαινε ότι η Αλαμπάμα είχε κάνει την ανθρωπότητα «ένα βήμα προς τα πίσω».

«Απόψε η Αλαμπάμα γυρίζει την ανθρωπότητα ένα βήμα προς τα πίσω», ήταν τα τελευταία του λόγια του 58χρονου Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ, σύμφωνα με μάρτυρες. “Σας ευχαριστώ που με στηρίξατε. Σας αγαπώ όλους”,πρόσθεσε ο κρατούμενος και λέγεται ότι χαμογέλασε, γνέφοντας με αγάπη προς την οικογένειά του. Από τη μάσκα που τού φόρεσαν ο κρατούμενος υποχρεώθηκε να εισπνεύσει καθαρό άζωτο, το οποίο σταδιακά στέρησε το οξυγόνο, μέχρι που το εγκεφαλογράφημα έδειξε τον θάνατο του.

Το βράδυ της Πέμπτης, το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε την αναβολή της εκτέλεσης. Τρεις δικαστές διαφώνησαν με την απόφαση της συντηρητικής πλειοψηφίας.  «Εχοντας αποτύχει να σκοτώσει τον Σμιθ στην πρώτη απόπειρά της, η Αλαμπάμα τον επέλεξε ως το «ινδικό χοιρίδιο» , πειραματόζωο για να δοκιμάσει μια μέθοδο εκτέλεσης που ακόμα και οι κτηνίατροι απορρίπτουν», έγραψε η δικαστής Sonia Sotomayor.

Γιατί δεν έγινε θανατηφόρα ένεση

Οι αρχές της Αλαμπάμα προσπάθησαν να εκτελέσουν τον Σμιθ με θανατηφόρα ένεση πριν από δύο χρόνια, αλλά δεν μπόρεσαν να βρουν φλέβα πριν λήξει το ένταλμα της πολιτείας.

Ο Σμιθ είναι ο πρώτος άνθρωπος που θανατώθηκε χρησιμοποιώντας καθαρό αέριο άζωτο οπουδήποτε στον κόσμο.

Η εκτέλεση με άζωτο είχε καταγγελθεί από ιατρικούς κύκλους ως βασανιστική καθώς προκαλεί βίαιους σπασμούς έως επιβίωση σε κωματώδη κατάσταση.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλερ Τουρκ ζήτησε να σταματήσει η εκτέλεση, λέγοντας ότι θα μπορούσε να ισοδυναμεί με βασανιστήρια.

Διεθνής κατακραυγή

«Λυπάμαι πολύ για την εκτέλεση του Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ στην Αλαμπάμα παρά τις σοβαρές ανησυχίες για το γεγονός ότι η μη δοκιμασμένη αυτή μέθοδος της ασφυξίας με άζωτο μπορεί να συνιστά βασανιστήριο ή βάναυση, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταγγέλλει την «ιδιαίτερα βάναυση» εκτέλεση με εισπνοή αζώτου στις ΗΠΑ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση εκφράζει την βαθιά της λύπη για την εκτέλεση του Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ στην Αλαμπάμα» και καταγγέλλει την «ιδιαιτέρως βάναυση» μέθοδο εκτέλεσης που «επιβαρύνεται από το γεγονός ότι ο φυλακισμένος υπήρξε ήδη αντικείμενο απόπειρας εκτέλεσης τον Νοέμβριο 2022», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν. Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι είναι αντίθετη με την επιβολή της θανατικής ποινής «υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Ένα από τα πέντε μέλη των μέσων ενημέρωσης που παρακολούθησαν την εκτέλεση στο σωφρονιστικό ίδρυμα Holman στο Atmore, είπε ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ την αγωνία της ασφυξίας και τους επιθανάτιους σπασμούς, που είδε.

«Ο Κένι υπέφερε περίπου 25 λεπτά συνολικά», σύμφωνα με μαρτυρία

Ο κυβερνήτης της Αλαμπάμα Κέι Άιβι, αρνήθηκε να παραστεί στην εκτέλεση. «Μετά από περισσότερα από 30 χρόνια και απόπειρες ο κ. Σμιθ πήρε απάντηση για τα φρικτά εγκλήματά του», είπε.

«Προσεύχομαι η οικογένεια της Ελίζαμπεθ Σένετ να κλείσει μετά από τόσα χρόνια που αντιμετωπίζει αυτή τη μεγάλη απώλεια».

Ο Μάικ Σένετ, ο γιος της Ελίζαμπεθ Σένετ, θύμα της πληρωμένης δολοφονίας, είπε ότι η εκτέλεση ήταν «γλυκόπικρη εμπειρία», αλλά ο Σμιθ έπρεπε να πληρώσει.

Η εκτέλεση ξεκίνησε στις 19:53 τοπική ώρα (00:53 GMT) και διαπιστώθηκε ο θάνατός του στις 20:25 (02:35 GMT).

Η Αλαμπάμα και δύο άλλες πολιτείες των ΗΠΑ έχουν εγκρίνει τη χρήση της υποξίας του αζώτου ως εναλλακτική μέθοδο εκτέλεσης, επειδή τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε θανατηφόρες ενέσεις έχουν γίνει δυσεύρετα, συμβάλλοντας στη μείωση της χρήσης της θανατικής ποινής σε εθνικό επίπεδο.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Στιβ Μάρσαλ είπε ότι έχει αποδειχθεί «μια αποτελεσματική και ανθρώπινη μέθοδος εκτέλεσης», διαψεύδοντας τις «τρομερές προβλέψεις» ακτιβιστών και μέσων ενημέρωσης. «Η δικαιοσύνη αποδόθηκε», πρόσθεσε η δήλωσή του.

Ο Σμιθ ήταν ένας από τους δύο άντρες που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία της κυρίας Σένετ έναντι αμοιβής 1.000 δολαρίων (790 £) τον Μάρτιο του 1988.

Η 45χρονη ξυλοκοπήθηκε και μαχαιρώθηκε στο στήθος και το λαιμό. Ο θάνατός της σκηνοθετήθηκε για να μοιάζει με εισβολή στο σπίτι και διάρρηξη από το σύζυγό της, ο οποίος αυτοκτόνησε ενώ ομολόγησε ότι σκοπός του ήταν να εισπράξει τα ασφάλιστρα.

BBC

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ