22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Εκτός λίστας με τις 25 καλύτερες παραλίες του κόσμου και της Ευρώπης το Ελαφονήσι λόγω ακραίας εκμετάλλευσης – Σημαντική πτώση και για τον Μπάλο

Ημερομηνία:

O υπερ-τουρισμός και η ακραία τουριστική εκμετάλλευση πετούν το Ελαφονήσι εκτός της λίστας του Trip Advisor με τις 25 καλύτερες παραλίες του κόσμου. Σημαντικη πτώση και για τον Μπάλο που πάντως παραμένει μέσα στις 25 καλύτερες.

Τη στιγμή όπου με τις ευχές και της κυβέρνησης ετοιμάζονται τεράστιες επενδύσεις σε προστατευόμενες περιοχές NATURA και παραλίες μοναδικής ομορφιάς όπως τα Φαλάσαρνα και το Λαφονήσι, γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι η ακραία τουριστική εκμετάλλευση έχει αρχίσει ήδη να έχει αρνητικά αποτελέσματα.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα σε μόλις ένα χρόνο το Λαφονήσι βρέθηκε εκτός της λίστας με τις 25 καλύτερες παραλίες του κόσμου αλλά και εκτός της λίστας με τις 25 καλύτερες παραλίες της Ευρώπης τη στιγμή όπου το 2021 βρισκόταν στην 24η θέση παγκοσμίως στις προτιμήσεις των τουριστών παγκοσμίως και στην 7η θέση στην Ευρώπη.

Όμως σημαντική πτώση παρουσιάζει και η παραλία του Μπάλου όπου από την 21η θέση παγκοσμίως πλέον βρίσκεται στην 24η θέση αν και παραμένει στην 6η θέση πανευρωπαϊκα.

Σημειώνουμε οτι η παραλία των Φαλάσαρνων βρίσκεται στην 21η θέση με τις καλυτερες παραλιες στην Ευρώπη.

Σχετικά με το Λαφονήσι χαρακτηριστικά είναι και κάποια πρόσφατα σχόλια επισκεπτών:

  • Από 26 Αυγούστου 2022: Ντροπή, ντροπή, και μόνο ντροπή. Κρίμα για ένα τέτοιο στολίδι να έχει κακοποιηθεί τόσο βάναυσα από τον βιασμό των επιχειρηματιών/ιδιωτών και την ανοχή των ανευθυνουπεύθυνων. Από που να ξεκινήσει κάποιος και που να τελειώσει – αμέτρητες ξαπλώστρες που καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της παραλίας, ακόμα και μέσα στο νερό (γιατί πρέπει προφανώς να καπνίζουμε ξαπλωμένοι και τα πόδια μας να βρέχονται από το μοναδικό αυτό σε όλη την Κρήτη νερό…), πλανόδιοι παρκαδόροι που χρεώνουν την εύρεση στάθμευσης, αγροτικά αυτοκίνητα όχι μόνο μέσα στην παραλία αλλά μέσα (ναι, μέσα) και στο νερό για να ξεφορτώσουν κι’άλλες ξαπλώστρες, πανάκριβες τιμές, άθλια εξυπηρέτηση και συμπεριφορά καφενείου από τους επιχειρηματίες, όλο το πακέτο μιας σκληρά κερδισμένης παρακμής δηλαδή. Αυτό το μέρος σε άλλη χώρα θα ήτανε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς με εκθέματα, σημάνσεις, και μηδενική ανοχή στην αυθεραισία, στο ελλαδιστάν είναι άλλη μια ευκαιρία για διαγωνισμό μάσας και αρπαχτής με οποιονδήποτε τρόπο στις πλάτες των επισκεπτών, με την ανοχή των τοπικών αρχών – και ο καθένας βγάζει τα δικά του συμπεράσματα βέβαια. Αν έχετε στοιχειώδη αυτοσεβασμό και επίπεδο σαν άνθρωπος αποφύγετε την επίσκεψη, αν πάλι όχι σας αξίζει η παραλία.
  • Από 24 Αυγούστου 2022: Μαγευτική παραλία με απίστευτα νερά και ροζ άμμο! Η κακή κριτική αφορά αποκλειστικά και μόνο την συμπεριφορά των κυρίων στις ξαπλώστρες και συγκεκριμένα στις πορτοκαλί ξαπλώστρες. Αρχικά το σετ κοστιζε 15 ευρώ και έχουν κατακλύσει όλη την παραλία με ξαπλώστρες χάνοντας έτσι την μαγεία της. Όμως θέλω να αναφερθώ σε ένα συγκεκριμένο γεγονός. Φτάσαμε αρκετά πρωί περίπου στις 9:30, εκείνη την ώρα δεν υπήρχε κάποιος γύρω να πληρώσουμε την ξαπλωστρα και αποφασίσαμε να περπατήσουμε απέναντι. Το ίδιο έκανε και ένα ζευγάρι τουρίστες που κάθονταν μπροστά μας στη ξαπλωστρα. Αφού πέρασε η ωρα και το ζευγάρι δεν είχε γυρίσει από την βόλτα του στη παραλία ο <<κυριος>> που έπαιρνε τα χρήματα γύρω στα 50-55 πήρε τα πράγματα τους που τα είχαν αφήσει στις ξαπλώστρες και τα πέταξε στην άμμο επειδή δεν είχαν πληρώσει και έλειπαν ώρα ενώ αυτός ο άνθρωπος ήθελε να βάλει άλλους για να πάρει προφανώς τα χρήματα. Όταν λοιπόν το ζευγάρι επέστρεψε αρχικά έψαχνε τα προσωπικά του αντικείμενα τα οποία ηταν πεταμένα στην άμμο και όταν απευθυνθηκαν στον συγκεκριμένο άνθρωπο για το τι έγινε με την ξαπλωστρα τους αντί να τους πει ότι ο ίδιος επειδή είχαν αργήσει τους πέταξε τα πράγματα κάτω έκανε τον ανηξερο και πως δεν καταλαβαινε πως μπορεί τα πράγματα τους να βρέθηκαν στην άμμο και πως ο ίδιος δεν είδε να έχουν αφήσει τίποτα. Ντροπή σας.
  • Από 2 Αυγούστου 2022: Πολύ εκμετάλλευση και καταστρέφετε ένα μοναδικό τοπίο, μια μοναδικη θάλασσα!!! Παντού ξαπλώστρες μέχρι και στον @@@@ σας ξαπλώστρα θα βάλετε στο τέλος!!!
  • Από 22 Ιουλίου 2022: Εκατοντάδες κόσμος στη θάλασσα και στη παραλία. Δεκάδες περίμεναν να πάρουν στο χέρι ένα πανάκριβο καφέ (που δε πινόταν) και στην ουρά για την τουαλέτα (που την πλήρωνες). Απίστευτο μποτιλιάρισμα αυτοκινήτων που ήθελαν να φύγουν εξαιτίας των ακινητοποιημένων πούλμαν. Πλήρη απουσία σκιάς, αμμοβολή και σκόνη. Ηταν η πιο αποτυχημένη μέρα των διακοπών μας στη Κρήτη..

Σημειώνουμε ότι ακόμη και αυτοί που βαθμολογούν με 5 αστέρια την παραλία επισημαίνουν παρόμοια προβλήματα:

  • Από 23 Αυγούστου 2022: Φτάσαμε στην συγκεκριμένη παραλία σχετικά αργά (12). Κατεβήκαμε μέχρι κάτω με το αυτοκίνητο, αγνοώντας τους κυρίους με τα καπέλα που μας οδηγούσαν σ ένα δικό τους πάρκινγκ, όποτε παρκαραμε και δωρεάν. Η παραλία είχε πραγματικά πάρα πολύ κόσμο. Ήμασταν οργανωμένοι ομως με καφέ και τρόφιμα όποτε δεν χρειάστηκε να πάρουμε τίποτα. Περάσαμε απεναντι αποφεύγοντας τις ξαπλώστρες. Με λιγη προσπάθεια βρήκαμε σκιά κάτω από κάτι βράχια. Μείναμε μέχρι τις 5.30 που ήταν και η καλύτερη ώρα καθώς ο κόσμος αραιωνε πολύ.
    Η παραλία είναι μοναδική. Τα νερά εχουν αυτο το τιρκουάζ που βλέπεις στις φωτογραφιες. Το τοπίο είναι μαγικό και θεωρώ πως όση ταλαιπωρία και αν φας σε ανταμείβει αυτό που βλέπεις ! Θα πήγαινα σίγουρα ξανά.
  • Από 23 Αυγούστου 2022: Όμορφο μέρος αλλά με παρά πολύ κόσμο….παταμε να σε πατω Καλά είναι να έχεις προμηθευτεί με υπομονή νερά και καμία ομπρέλα γιατί σετ ομπρέλας δύσκολα βρίσκεις και έχει και 15€ Αξίζει να πας πολύ νωρίς
  • Από 17 Αυγούστου 2022: Νομίζω ήταν η πιο εντυπωσιακή παραλία που επισκέφτηκα. Η διαδρομή δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη απλώς είναι κουραστική. Υπάρχει δωρεάν πάρκινγκ δίπλα στην παραλία. Εμείς δυστυχώς, επειδή φτάσαμε καθυστερημένα (μεσημέρι), μας είπαν ότι δεν υπάρχει χώρος κατω και βάλαμε το αμαξι σε κάποιο πάρκινγκ μακριά απ την παραλία. Δώσαμε 5€ για όση ώρα κάτσουμε. Το θέμα είναι ότι ήταν τελείως κοροϊδία γιατί μια χαρά έφευγε κόσμος και θα μπορούσαμε να το βάλουμε κατω δωρεάν και να μην περπατήσουμε τόση ώρα με πράγματα μέσα στη ζεστη. Ήταν το μόνο αρνητικό που υπήρχε νομίζω. Κατά τ αλλά τα νερα ήταν απίστευτα, καταγάλανα και πολύ καθαρά. Να πάτε μια μερα που να μην έχει αέρα για να το ευχαριστηθείτε! Ήταν ρηχά (ιδανικό για παιδιά). Ροζ αμμο μην περιμένετε να δείτε. Έχει εξαφανιστεί σχεδόν ολη δυστυχώς. Αυτο ομως δεν χαλάει την ομορφιά της. Μετά τις 3-4 σπαει ο πολύς κόσμος. Όποτε επιλέξτε αυτες τις ώρες καλύτερα ή νωρίς το πρωί για να μην σας ενοχλει η πολυκοσμία και να βγάλετε φωτογραφίες ανετα. Οι ξαπλώστρες ήταν οικονομικές (περίπου 10€ το σετ δεν θυμαμαι ακριβώς). Να έχετε μαζί σας τρόφιμα για να μην σας ρουφήξουν το αίμα στις καντίνες που η ποιότητα και οι τιμές είναι άθλιες!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ