25.8 C
Chania
Monday, June 5, 2023

Εκτός UNESCO το Ανάκτορο του Πετρά Σητείας – Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ Σητείας

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση Οργάνωσης Μελών Σητείας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ:

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε την κατάθεση φακέλου υποψηφιότητας για σειριακή εγγραφή στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, 6 μινωικών ανακτόρων. Στόχος είναι η ενιαία προστασία των μνημείων, η ανάδειξη των χαρακτηριστικών τους και η αύξηση της επισκεψιμότητάς τους με την ενιαία προβολή και τη δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών.

Από τον κατάλογο απουσιάζει το ανακτορικό σύνολο του Πετρά Σητείας.

Για μια ακόμα φορά η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε την εχθρότητα της για τη Σητεία και τον πολιτισμό της.

Μετά τις μεθοδεύσεις για την εγκατάσταση φαραωνικών ανεμογεννητριών στο Γεωπάρκο Σητείας, μετά την παράνομη διακοπή της ανασκαφής στο ασύλητο νεκροταφείο του Πετρά, που βάζει σε κίνδυνο και την ασφάλεια του μνημείου, εξαιρεί από την πρόταση προς την UNESCO για τα μινωικά ανάκτορα το ανάκτορο του Πετρά, αυθαίρετα και χωρίς καμία τεκμηρίωση.

Το ψεύτικο επιχείρημα είναι ότι δήθεν βάζουν ένα ανάκτορο από κάθε νομό και από το Λασίθι είναι το ανάκτορο της Ζάκρου. Φυσικά και δεν ισχύει, γιατί από το Ηράκλειο είναι τρία (Κνωσός, Φαιστός, Μάλια).

Το ανακτορικό σύνολο του Πετρά είναι μοναδικό στην Ανατολική Κρήτη, καθώς είναι κέντρο μιας περιοχής με οικισμούς, νεκροταφεία, βίλες, ιερά κορυφής και παραγωγικές εγκαταστάσεις. Στον Πετρά είναι παρούσες όλες οι λειτουργίες των ανακτόρων, με όλα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία (αποθήκευση, ιερό, κεντρική αυλή, 3 όροφοι), αλλά και το μεγαλύτερο ελίτ ασύλητο  νεκροταφείο της Κρήτης 2900-1750. Ήταν κέντρο μεγάλου οικισμού τουλάχιστον 40 στρεμμάτων, με τα μοναδικά δύο κυκλώπεια τείχη του. Στο ανάκτορο του Πετρά έχει βρεθεί το πληρέστερο αρχείο της Κρητικής ιερογλυφικής και μάλιστα το μόνο που βρέθηκε σε πρωτογενή απόθεση.  Ο χώρος κατοικείται από το 3.400 π.Χ. έως και το 1.100 π.Χ. και συνεχίζεται και στη βυζαντινή περίοδο, καθώς έχει βρεθεί και ασύλητο νεκροταφείο του 12ου αι.

Είναι λοιπόν ο Πετράς το διαχρονικότερο ανακτορικό σύνολο της Κρήτης μετά την Κνωσό.

Αυτό το ξεχωριστό μνημείο με τα 3.000 χρόνια ιστορίας της Σητείας δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των ανακτόρων που κατέθεσε η κ. Μενδώνη στην  UNESCO.

Η ύπαρξη των δυο ανακτόρων της Σητείας μαζί στη λίστα της UNESCO (Πετράς και Ζάκρος), θα αύξανε την επισκεψιμότητα και των δυο, καθώς θα έκανε το Δήμο μας ένα ξεχωριστό προορισμό για τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να επισκεφτούν τα μινωικά μνημεία, και θα μείωνε τα εμπόδια που προκαλούν η μεγάλη απόσταση από τα μεγάλα τουριστικά κέντρα και το κακό οδικό δίκτυο. Ταυτόχρονα, το ανακτορικό σύνολο θα προστατευόταν και θα αναδεικνυόταν με ενιαίο τρόπο με τα υπόλοιπα μινωικά ανάκτορα. Σε συνδυασμό με το Γεωπάρκο Σητείας, μνημείο φυσικής κληρονομιάς ήδη ενταγμένο στην UNESCO, δημιουργείται ένας ξεχωριστός πόλος ήπιας τουριστικής ανάπτυξης στην Ανατολική Κρήτη.

Για άλλη μια φορά η Σητεία πρέπει να μείνει πίσω, με επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Δεν μας εκπλήσσει η ομόφωνη απόφαση του διορισμένου από την κ. Μενδώνη Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Έχει πάρει και χειρότερες αποφάσεις…

Δεν μας εκπλήσσει ούτε η εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, έχει δείξει την μεροληπτική αδιαφορία της για το μνημείο πολλές φορές.

Μας εκπλήσσει όμως η σιωπή της Δημοτικής Αρχής για αυτή την μεγάλη προσβολή στη Σητεία και την Ιστορία της.

"google ad"

Καλούμε τους Βουλευτές του νομού και όλες τις δημοτικές παρατάξεις και τους φορείς της πόλης να διαμαρτυρηθούν για μια ακόμα διάκριση σε βάρος της πόλης, της Ιστορίας της αλλά και της αναπτυξιακής της προοπτικής και να διεκδικήσουν αυτό που δικαιούται η πόλη μας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η χαμένη ευκαιρία μιας ανεκπλήρωτης ελπίδας!

Του Γιώργου Ουρανού Η Κεντροαριστερά ως η εγγυήτρια πολιτική δύναμη...

«Ο Ευτύχης ταξιδεύει»: Έκθεση Εργασιών των Σχολείων της Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων

Ο Σύλλογος Εθελοντικής Προσφοράς και Στήριξης «Ορίζοντας» σας καλεί...

Παρουσίαση δουλειάς σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Κυδωνία

Την Κυριακή 11 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στο ΘΕΑΤΡΟ ΚΥΔΩΝΙΑ,...