12.8 C
Chania
Saturday, December 9, 2023

Ελαιόλαδο: Κυκλώματα «θησαυρίζουν» με χύμα νοθευμένο λάδι σε λαϊκές και Facebook – Πώς δρουν

Ημερομηνία:

Η τιμή του ελαιόλαδου, η οποία βρίσκεται στα ύψη, έχει ανοίξει διάπλατα τον δρόμο και σε διάφορα κυκλώματα επιτήδειων που πωλούν φθηνό και νοθευμένο λάδι.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», οι καταγγελίες που δέχεται ο ΕΦΕΤ είναι πολλές και διαφορετικές καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν μπει «νέοι παίχτες» στο εμπόριο νοθευμένου ελαιολάδου.

Η νοθεία γίνεται συνήθως με την ανάμειξη φθηνότερων φυτικών ελαίων, συνήθως σπορέλαιων, όπως ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο.

Όπως περιγράφει ο γενικός διευθυντής του φορέα, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, έχει γίνει καταγγελία από τυποποιητή που ανέφερε πως ο κωδικός έγκρισής του, που είναι μοναδικός, χρησιμοποιήθηκε σε λάδι που δεν είναι δικό του, ενώ προμηθευτής κατήγγειλε πως η σήμανση που χρησιμοποιεί στο δικό του λάδι έχει παραλλαχθεί και χρησιμοποιείται σε προϊόν που κυκλοφορεί στη Βόρεια Ελλάδα.

Αντίστοιχα, απλοί πολίτες έχουν απευθυνθεί στον ΕΦΕΤ καταγγέλλοντας σημεία που υποπτεύονται πως μπορεί να λειτουργούν ως εργαστήρια νοθείας.

Χύμα λάδι σε λαϊκές και Facebook 

«Αγνό παρθένο ελαιόλαδο Χαλκιδικής με οξύτητα 0.1 τα 5 kg 17 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες μήνυμα»: αυτή είναι μια χαρακτηριστική αγγελία που μπορεί να συναντήσει κάποιος στο Facebook, το οποίο έχει «πλημμυρίσει» από ανώνυμους πωλητές χύμα λαδιού.

Συνήθως πρόκειται για χρήστες, που έχουν λογαριασμούς που δημιουργήθηκαν πρόσφατα, με ονόματα – ψευδώνυμα και φωτογραφίες μόνο από τα δοχεία λαδιού που προωθούν. Στις αγγελίες προτάσσουν κυρίως την τιμή, 4 ή και 5 ευρώ το λίτρο, πολύ είναι χαμηλότερη από αυτή της αγοράς. Διαφημίζουν πως το λάδι τους προέρχεται από διάφορες ελαιοπαραγωγικές περιοχές, όπως η Λακωνία, η Κρήτη ή η Χαλκιδική.

«Κάποιοι από αυτούς παραδίδουν το λάδι πόρτα-πόρτα. Είναι δύσκολο να τους εντοπίσουμε», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ.

Ο ΕΦΕΤ έχει θέσει ως στόχο να διπλασιάσει τους ελέγχους, φτάνοντας από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι το τέλος του έτους τους 450 σε συνεργασία και με υπαλλήλους των Περιφερειών της χώρας. Ο φορέας διαθέτει 102 επιθεωρητές πεδίου, οι οποίοι απαρτίζουν συνολικά 51 κλιμάκια για όλη τη χώρα, τα οποία είναι επιφορτισμένα όχι μόνο για τους ελέγχους του λαδιού αλλά για όλα τα προϊόντα που υπάγονται στην αρμοδιότητα του.

Πώς να προστατευτείτε

Προσπαθώντας να προστατέψει τους καταναλωτές ο ΕΦΕΤ εξέδωσε πρόσφατα ανακοίνωση καλώντας τους πολίτες μεταξύ άλλων να προμηθεύονται ελαιόλαδο μόνο από νόμιμα άρα και ελεγχόμενα σημεία πώλησης, να αποφεύγουν την αγορά ελαιολάδου από πλανόδιους (χωρίς την απαραίτητη άδεια) και ανώνυμους πωλητές καθώς και να επιλέγουν με ιδιαίτερη προσοχή την προμήθεια μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου και αφού εξακριβώσουν πως πρόκειται για ιστοσελίδες παραγωγικών ή εμπορικών επιχειρήσεων που διαθέτουν όλες τις εγγυήσεις για την πώληση επώνυμου ελαιολάδου.

Καταγγελίες μπορούν να γίνονται στο τηλέφωνο 11717 ή μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΕΤ https://www.efet.gr/index.php/el/consumers/ilektroniki-ypovoli.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ