Ελαιόλαδο: Ποιος νομός έχει «βεντέμα» – Άριστης ποιότητας το κρητικό λάδι

Κανένα σχόλιο

Οι φετινές καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη.

Ο καιρός δεν έχει προκαλέσει προβλήματα στην παραγωγή αλλά ούτε και στη συγκομιδή του ελαιολάδου «καθώς δεν είχαμε σημαντικές καιρικές εξάρσεις όπως το φθινόπωρο του 2019», εξηγεί στο cretapost η Μαρία Ροδιτάκη από την Γεωπονική Υπηρεσία Ηρακλείου.

Με εξαίρεση λοιπόν τους νότιους ανέμους, που έπνεαν ισχυροί από τα τέλη καλοκαιριού μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου και ξανά από τα τέλη του μήνα ως και σήμερα, η καλλιέργεια της ελιάς δεν είχε κάποια άλλη σημαντική αρνητική επίδραση.

"Sponsored links"

Έτσι, χωρίς σημαντικές καιρικές μεταβολές, χωρίς μήκυτες αλλά και χωρίς θέματα από δάκο ο κάθε παραγωγός καταφέρνει να σώσει την παραγωγή του και να έχει καλής ποιότητας ελαιόλαδο. «Ο νοτιάς σίγουρα έριξε κάτω κάποιες ελειές αλλά ούτε ο δάκος ούτε ο καιρός επηρέασε την ποιότητα του φετινού λαδιού» επισημαίνει η κα. Ροδιτάκη.

Μικρή παραγωγή –  Άριστη ποιότητα

Η φετινή παραγωγή κινείται γενικότερα σε χαμηλά επίπεδα ωστόσο ποιοτικά δεν υπέστη υποβάθμιση με αποτέλεσμα να παραμένει άριστης ποιότητας το κρητικό ελαιόλαδο.

«Ο νομός Λασιθίου έχει την μεγαλύτερη παραγωγή φέτος σε όλη την Κρήτη και ακολουθούν κατά σειρά οι υπόλοιποι τρεις νομοί πηγαίνοντας από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά είναι οι νομοί της Κρήτης που ακολουθούν το Λασίθι στην παραγωγή του ελαιολάδου» τονίζει η Μαρία Ροδιτάκη.

Ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι «τα ελαιουργεία φέτος δουλεύουν με χαμηλό ρυθμό, δεν έχουμε μεγάλη παραγωγή αλλά δεν διαμαρτύρονται οι παραγωγοί διότι έστω και οι λίγες ελιές έχουν άριστης ποιότητας λάδι».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η φετινή παρατεταμένη ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες θα επηρεάσουν την παραγωγή του ελαιολάδου της επόμενης χρονιάς.

cretapsot.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live