«Ελεύθερα Φαλάσαρνα!»: Και η Ανυπόταχτη Κρήτη για το «φαραωνικό τουριστικό πρότζεκτ της οικογένειας Τσατσαρωνάκη

Κανένα σχόλιο

Ανακοίνωση Περιφερειακής παράταξης «Ανυπόταχτη Κρήτη»:

Η Ανυπόταχτη Κρήτη- Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση στέκεται δίπλα στον αγώνα του χανιώτικου λαού, της πλειοψηφίας των κατοίκων των Φαλασάρνωνκαι της ευρύτερης περιοχής αλλά και χιλιάδων ελλήνων και ξένων επισκεπτών ενάντια στο φαραωνικό τουριστικό πρότζεκτ της οικογένειας Τσατσαρωνάκη, σταΦαλάσαρναΚισάμου.

Η επένδυση αυτή ύψους 69 εκ ευρώ και “η πράσινη ανάπτυξη”,που υπόσχεται, μόνο καταστροφή στο ήδη ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής θα φέρει, ενώ κρύβει σημαντικούς κινδύνους για την ποιότητα ζωής της τοπικής κοινωνίας .Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης αγνοώντας επιδεικτικά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις τουΟργανισμούΦυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, τηςΔιεύθυνσηςΠεριβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, του Δημοτικού Συμβουλίου και της επιτροπήςποιότητας ζωής του Δήμου Κισάμου γνωμοδότησε θετικά στην “επένδυση”και στην πολεοδόμηση της παραλίαςτων Φαλασάρνων. Η θετική αυτή γνωμοδότησηείναι εγκληματική για το περιβάλλον, τα δημόσια αγαθά και τον άνθρωπο, καθώς όχι μόνον επιτρέπεται η ανέγερση μονάδας 850 κλινών σε προστατευόμενο οικότοπο αλλά καιιδιωτικοποιείται – χαρίζεταιη μεγάληπαραλίατων Φαλασάρνων με την ¨υπόσχεση” της ευημερίας της ανάπτυξης και των καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας.Φυσικά μια απλή ερώτηση στους εργαζόμενους στον τουρισμό , θα αποκαλύψει “τον εργασιακό παράδεισο” τους εξευτελιστικούς μισθούς και τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας στην περίφημη τουριστική βιομηχανία,την ίδια ώρα βέβαια, που τα κέρδη των ξενοδόχων – επενδυτών κυριολεκτικά απογειώνονται.

"Sponsored links"

Η περίφημη καπιταλιστική ανάπτυξη που πλασάρουν κυβερνήσεις, τοπικό κράτος , ΕΕ και τα γνωστά παπαγαλάκια καταστρέφει τις δύο κύριες πηγές του πλούτου, την φύση και τον άνθρωπο.Έτσι ηεργασιακή επισφάλεια, οιχαμηλοί μισθοίκαι οιαπαράδεκτεςσυνθήκεςεργασίαςσυνδέονται μετηνκαταστροφήτου φυσικού περιβάλλοντος, τηνκαταπάτηση του δημόσιου χώρου και τη δυνατότητα τουαπλού ανθρώπου να απολαύσειαυτό που η φύση προσφέρει με μόνο αντάλλαγμα το σεβασμό απέναντί της. Αυτή λοιπόν την καταστροφικήανάπτυξη μας υπόσχονται.Την ανάπτυξη που μετατρέπει το φυσικό, βιοτεχνολογικό, κοινωνικό χώρο και περιβάλλον σε εμπόρευμα. Δεν πρόκειται για μια φυσική «ανθρωπογενή εξέλιξη» αλλά για το αποτέλεσμα της αστείρευτης δίψας για κέρδος.

Μια μικρή μόνο εικόνα από αυτό που θα γίνει αν ματαιωθούν οι αγώνες μας είναι αυτό που ήδη συμβαίνει σε μέρος των Φαλασάρνων,όπου μια παρθένα παραλία έχει ήδη μετατραπεί σε χώρο για glampers, με μπιτσόμπαρα κοκτέιλ και φραπέδες. Ο όρος “glamper” είναι ένας όρος της εποχής για τους αναβαθμισμένους νεόπλουτους κατασκηνωτές που είναι διατεθειμένοι να δώσουν 300 ευρώ για να δουν το ηλιοβασίλεμα κάτω από ένα ξύλινο σκίαστρο κατασκευασμένο συνήθως από μπαμπού.

Αυτό δηλαδή που πολλοί από μας στα παιδικά μας χρόνια κάναμε ελεύθερα, τώρα πρέπει να δουλεύουμε μισό μήνα για να το πληρώσουμε σε συγκεκριμένο μαγαζί. Εάνδε επιχειρήσουμε, εφόσον βέβαια αντέξουμεστα ντεσιμπέλ της μουσικής, να βάλουμε την πετσέτα μας δίπλα στον καταπατημένο- ιδιωτικοποιημένοαιγιαλό, μετά βεβαιότηταςθα αντιμετωπίσουμε της παρατηρήσεις των ιδιοκτητών των υψηλού επιπέδου καταπατητών και στην χειρότερη περίπτωση των φουσκωτών μπράβων τους.

Η “οικολογική” disneyland που διαφημίζει η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν έχει τίποτα να προσφέρει στην εργαζόμενη πλειοψηφία στους κατοίκους των όμορων περιοχών αλλά και στους ταξιδιώτες που θέλουν να επισκεφτούν τα Φαλάσαρνα για την ομορφιά τους, την κρητική κουζίνα και φιλοξενία. Θα προκαλέσει ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, θα στερήσει πολύτιμους υδάτινους πόρους, και σημαντικές θέσεις εργασίας θα χαθούν από επιχειρήσεις έξω από την ξενοδοχειακή μονάδα. Ο μόνος κερδισμένος θα είναιο επιχειρηματίας που θα κάνει την επένδυση. Το succes story και η ιδιαίτερη τιμή που νιώθουν κομματικά επιτελεία (Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κισσάμου κ.α.) και μέρος του τύπου βασίζεται στην καταπάτηση της δημόσιας γης, της βάναυσης εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και την διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Τα Φαλάσαρνα δυστυχώςδεν είναι το μοναδικό παράδειγμα. Σε όλη την Κρήτη. στοΛαφονήσι, στο Στόμιο, στοΜπάλο, στονΠαλίγκρεμο , στηνΤριόπρετρα στοΡέθυμνο, στην νήσο Χρυσή στο Λασίθι και αλλού, το κεφάλαιο (ντόπιο και ξένο)με σαρωτικό τρόπο καταστρέφει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και επιβαρύνει τις ζωές μας,αξιοποιώντας νόμους που ψηφίστηκαν από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑκαι ΝΔ, οι οποίοιδιευκολύνουντους“στρατηγικούς” επενδυτές με οικονομική ενίσχυση έως και 75% να οικοδομούν με φαστ τρακ διαδικασίες ανεξέλεγκτα, χωρίς κανένα περιορισμό,καταστρέφοντας τη φύση, βεβηλώνοντας μνημεία, ιδιωτικοποιώντας παραλίες και αποκλείονταςτην ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτές. Για τους επενδυτές, στρατηγικούς ή μη, η Πολιτεία έχει μεριμνήσει να άρει και τα τελευταία προσκόμματα. Μπορούν να πράξουν ό,τι επιθυμούν.

Σε όλους αυτούς που μαςυπόσχονται ανάπτυξη και επενδύσεις για να ξεφύγουμε από την κρίση, τους απαντάμε ότι με κάθε θυσία θα προστατέψουμε το δικαίωμα γιαελεύθερες παραλίες, δάση και βουνά και το δικαίωμα όλων των εργαζομένων για ελεύθερο χρόνο ξεκούραση και ψυχαγωγία.Είναι επιτακτική ανάγκη να υπερασπίσουμε το δικαίωμα της εργατικής τάξης, της νεολαίας των φτωχών λαϊκών στρωμάτων για αξιοβίωτη ζωή στις πόλεις και τα χωριά, σε ένα περιβάλλον που θα σέβεται τον άνθρωπο και τη φύση, κόντρα στα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα σχέδια λεηλασίας των διαφόρων επενδυτών, της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων τους.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live