Ελεύθερη πρόσβαση στην ορθή άρδευση των καλλιεργειών της Κρήτης – Πολύτιμη υπηρεσία τόσο για εξοικειωμένους όσο και μη εξοικειωμένους στη χρήση νέων τεχνολογιών παραγωγούς

Κανένα σχόλιο

Στις περισσότερες καλλιέργειες ελιάς, εσπεριδοειδών και αβοκάντο η ανθοφορία που παρατηρείτε τις τελευταίες μέρες είναι αρκετά ικανοποιητική. Το στάδιο της ανθοφορίας απαιτεί ικανοποιητικά επίπεδα εδαφικής υγρασίας για την καλή καρπόδεση αλλά και την αύξηση της ετήσιας βλάστησης η οποία θα συμβάλλει στην παραγωγή της επόμενης χρονιάς.

Σε πολλές πεδινές γεωργικές περιοχές της Κρήτης, οι σχετικά υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν το μήνα Απρίλιο σε συνδυασμό με τις περιορισμένες βροχοπτώσεις του συγκεκριμένου μήνα καθώς και των πρώτων ημερών του Μαΐου, κάνουν αναγκαία την εφαρμογή ορθής άρδευσης.

Στο πλαίσιο αυτό το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών και Αμπέλου της Γεν.  Δ/νσης Αγροτικής Έρευνας (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) έχει ήδη θέσει σε πλήρη εφαρμογή τεχνολογικό εργαλείο αιχμής στο τομέα της άρδευσης ακριβείας μέσω της ελεύθερης πρόσβασης στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.irrigation-crete.gr/

"Sponsored links"

Στόχος είναι ο χρήστης να γνωρίζει σε εβδομαδιαία βάση τις αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργειών ελιάς, εσπεριδοειδών, αμπέλου και αβοκάντο για κάθε αργοτεμάχιο σε όλη την Κρήτη (με συντεταγμένες ή όχι). Ο σχεδιασμός της άρδευσης γίνεται σε πραγματικό χρόνο λαμβάνοντας υπόψη:

α) τις κλιματολογικές συνθήκες (από ένα πυκνό δίκτυο 70 μετεωρολογικών σταθμών σε όλη την Κρήτη),

β) τα εδαφολογικά χαρακτηριστικά (χρήση δορυφορικών δεδομένων για όλη την Κρήτη),

γ) τα στάδια ανάπτυξης της κάθε καλλιέργειας καθώς και την ηλικία των δένδρων, και

δ) τη χωρική κατανομή των αγροτεμαχίων για όλη την Κρήτη.

Παράλληλα για τους παραγωγούς που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών και Αμπέλου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης για πέμπτη συνεχή χρονιά θα εκδίδει εβδομαδιαία ενημερωτικά αρδευτικά δελτία για τις κύριες γεωργικές περιοχές των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης.

Το πρώτο ενημερωτικό δελτίο για την αρδευτική περίοδο 2022 θα αφορά την εβδομάδα (5/5/2022 – 11/5/2022) και θα σταλεί από την Περιφέρεια Κρήτης (Δ/ση Αγροτικής Ανάπτυξης) στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της Κρήτης καθώς και σε φορείς διαχείρισης υδάτων, δήμους, συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και μεμονωμένους παραγωγούς σε όλο το νησί της Κρήτης.

 

 

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live