22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

“Ελιές ηλικίας πάνω από δυο χιλιετίες στο Δ. Κισάμου”

Ημερομηνία:

Τα αρχαία ελαιόδεντρα είναι πολλά στην Κρήτη. Μέχρι πριν μερικά χρόνια πολλοί δεν εκτιμούσαν την αξία τους.

Στην εφημερίδα μας θυμόμαστε πολλούς να γελάνε όταν ο τότε Δήμαρχος Κολυμπαρίου Πολυχρόνης Πολυχρονίδης ξεκινούσε μία πρωτοβουλία για την προστασία και την ανάδειξη της αρχαίας ελιάς των Βουβών.

Η πρωτοβουλία αναγνωρίστηκε, τα δέντρα προστατεύτηκαν, δημιουργήθηκε και ένα μουσείο γύρω από την ελιά, μέχρι και ο κότινος στους Ολυμπιακούς που στεφανώνει τους νικητές φτιάχνεται με κλαδιά από αυτή την ελιά. Τώρα, πολλά χρόνια μετά, στην Κρήτη έχει γίνει συνείδηση σε πολλούς πολίτε ότι η αξία αυτών των δέντρων είναι μεγάλη.

Ο γνωστός ερευνητής και γεωπόνος και πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων κ. Κώστας Χαρτζουλάκης με δική του ανάρτηση φέρνει στο προσκήνιο για ακόμη μια φορά την αξία αυτών των δέντρων. Παρουσιάζει φωτογραφίες δέντρων πολλών χιλιετιών που υπάρχουν στο Δήμο Κισσάμου και ενώνει και αυτός τη φωνή του μαζί με αλλούς ζητώντας την προστασία και την ανάδειξή τους.

Σημειώνει στην ανάρτησή του:

  • Μεγάλη Ελιά στα Πλοκαμιανά με περίμετρο κορμού στη βάση του 16,20 μ., στο ύψος του ενός μέτρου 13,99 μ. και διάμετρο 5,10 μ. και εκτιμώμενη ηλικία 3.670 χρόνια (μέθοδος των δακτυλίων)
  • Μεγάλη Ελιά στον Αερινό με περίμετρο κορμού στη βάση του 14,50 μ., στο ύψος του ενός μέτρου 11,15 μ. και διάμετρο 4,70 μ. και εκτιμώμενη ηλικία 3.350 χρόνια (μέθοδος των δακτυλίων)
  • Ελιά στη Μαλάθυρο με περίμετρο κορμού στη βάση του 12,80 μ., στο ύψος του ενός μέτρου 11,10 μ. και διάμετρο 4,17 μ. και εκτιμώμενη ηλικία 2.980 χρόνια (μέθοδος των δακτυλίων)
  • Ελιά στα Ζαχαριανά Λουσακιών (θέση Καμάρια) με περίμετρο κορμού στη βάση του 8,90 μ., στο ύψος του ενός μέτρου 7,70 μ. και διάμετρο 2,83 μ. και εκτιμώμενη ηλικία 2.026 χρόνια (μέθοδος των δακτυλίων).

Μνημεία του πολιτισμού μας που συνήθως εξαφανίζονται από την αδιαφορία μας. Κάθε πληροφορία για ανάλογης ηλικίας ελαιόδεντρα είναι καλοδεχούμενη.

Μήπως πρέπει να ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια ανάδειξης τους από τις τοπικές κοινωνίες με την συνεργασία των ιδιοκτητών και των υπεύθυνων για τον πολιτισμό του δήμου; Και βέβαια να ενταχθούν στο δρομολόγιο φυσιολατρικών και περιπατητικών διαδρομών.

Δείτε τις φωτογραφίες:

"google ad"

Σημειώνουμε ότι πριν λίγες ημέρες δημοσιοποιήθηκε και μια πρωτοβουλία για τα αρχαία ελαιόδεντρα όχι όμως μέσω φορέων του δημοσίου, αλλά από ιδιώτη.

Ο γλύπτης Μανώλης Χαρκούτσης, σε συνεργασία με τοπικές κοινωνίες και με την υποστήριξη της εταιρείας Κ. Μπαντουβάς Α.Ε, τοποθετεί γλυπτά – μονόλιθους κοντά σε αρχαίες ελιές ηλικίας χιλιάδων ετών, ζωντανά μνημεία της φύσης.  Είναι επιγραφές – ταυτότητες των ελαιόδεντρων, που χαρακτηρίζονται «Δέντρα Κληρονομιάς».

Διαβάστε το σχετικό θέμα πατώντας ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ