20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ελλείψεις φαρμάκων: Γυρίζουν την Κρήτη με μια… συνταγή στο χέρι!

Ημερομηνία:

Τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων καταγράφονται και στα φαρμακεία της Κρήτης με ασθενείς να «γυρνούν με μια συνταγή στο χέρι και να αναζητούν τα φάρμακα τους ακόμα και από μια πόλη του νησιού σε άλλη» αναφέρει στο cretalive ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Αριστοτέλης Σκουντάκης.

«Υπάρχουν συνταγές που παραμένουν μέρες σε φαρμακεία για να εξυπηρετηθούν και φαρμακεία που έχουν λίστες αναμονής για φάρμακα. Σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων καταγράφονται τεράστιες ελλείψεις, από τα απλά αντιπυρετικά μέχρι τα πλέον σύνθετα αντικαρκινικά φάρμακα» σημειώνει ο ίδιος.

Μάλιστα αίσθηση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του cretalive για μία μητέρα από το Ηράκλειο η οποία έψαχνε εναγωνίως αντικαρκινικά φάρμακα για τον γιο της στην Κρήτη και εν γένει στη χώρα μας και τελικά τα βρήκε… στη Γαλλία.

Εκτός από τις σοβαρές ελλείψεις σε αντικαρκινικά φάρμακα, λόγω της εποχής και της έξαρσης των ιώσεων «προβληματίζουν επίσης οι ελλείψεις σε αντιπυρετικά, αντιβιοτικά και αντιισταμινικά ρινικά σπρέι για ενήλικες ενώ παρόμοιες ελλείψεις καταγράφονται και στα παιδιατρικά φάρμακα. Αντιβηχικά, αντιβιοτικά, εισπνεόμενα για λοιμώξεις του αναπνευστικού έχουν μεγάλες λίστες αναμονής», σημειώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου.

«Έπρεπε να είχαν παρθεί μέτρα το φθινόπωρο… Τώρα καιγόμαστε»

«Το πρόβλημα καταγράφεται στα φαρμακεία εδώ και ένα με δύο χρόνια» σημειώνει ο κ. Σκουντάκης και συνεχίζει λέγοντας ότι «δεν υπάρχει μία λύση στο πρόβλημα. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις. Η επίλυση (σ.σ. τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας) έπρεπε να είχε ξεκινήσει από το φθινόπωρο. Σήμερα θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση… τώρα καιγόμαστε» τονίζει.

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είναι:

  • Συνέχιση ελέγχων σε φαρμακαποθήκες.
  • Έλεγχοι σε εννέα μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες για διατήρηση των αποθεμάτων.
  • Σε συνεννόηση με την ΠΕΦ εντείνεται η παραγωγή ελληνικών βιομηχανιών σε δραστικές ουσίες που παρουσιάζουν έλλειψη.
  • Συνεννόηση με ΕΟΦ για ενημέρωση για γενόσημα φάρμακα αντίστοιχης ουσίας και αξίας
  • Ενημέρωση στους γιατρούς για ελλείψεις, για ανάλογη συνταγογράφηση.
  • Μόνο άυλη συνταγογράφηση στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη.
  • Όσα φάρμακα δεν υπάρχουν ως υποκατάστατα θα τα προμηθευτεί η κυβέρνηση για να υπάρξει ομαλοποίηση της αγοράς.

Ο υπουργός Υγείας κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξουν συναντήσεις με τους ιατρικούς συλλόγους στο προσεχές χρονικό διάστημα για την ενημέρωση και τον συντονισμό επί του θέματος.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας υπογραμμίζεται ότι η χώρα μας έχει προβεί στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε το παγκόσμιο πρόβλημα της έλλειψης συγκεκριμένων δραστικών ουσιών να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

cretalive.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...