13.8 C
Chania
Wednesday, February 28, 2024

Ελληνική Λύση: «Κραυγή απόγνωσης για το Γυμνάσιο – Λύκειο Σφακίων» – Δ. Μιχαηλίδου: Δεν ευσταθεί ότι εκπαιδευτικοί που προσλήφθηκαν έφυγαν

Ημερομηνία:

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας για την ερήμωση των Σφακίων εξαιτίας και της έλλειψης εκπαιδευτικών κατέθεσε η βουλεύτρια της «Ελληνικής Λύσης» Σοφία Χάιδω Ασημακοπούλου.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου -Λυκείου Χώρας Σφακίων η κατάσταση που επικρατεί για ακόμη μια σχολική χρονιά στο σχολείο είναι αποκαρδιωτική. Το σχολείο λειτουργεί με ελάχιστους καθηγητές, καθώς οι περισσότεροι που διορίστηκαν στο Γυμνάσιο Λύκειο Χώρας Σφακίων ήρθαν για λίγο και έφυγαν. Οι τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς συχνά διαρκούν σε όλη την διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο πολλοί μαθητές να εγκαταλείπουν την περιοχή, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εκμάθησης και ίσες ευκαιρίες με μαθητές των πόλεων. Μετακομίζουν σε Χανιά και Ρέθυμνο αυξάνοντας σημαντικά τα οικογενειακά έξοδα συμπεριλαμβανομένου του ενοικίου και των ιδιωτικών φροντιστηρίων που χρειάζεται ένας μαθητής σήμερα. Έως σήμερα πάνω από 20% των μαθητών έχει φύγει από Σφακιά και δυστυχώς οι μαθητές που απομένουν στο τόπο τους έχουν χάσει το ενδιαφέρον για μάθηση. Όλη αυτή η κατάσταση οδηγεί και τους ίδιους τους γονείς να απαξιώνουν και να αδιαφορούν για το μέλλον του μοναδικού Γυμνασίου – Λυκείου που έχει ο τόπος αυτός.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πώς σκοπεύετε να παρέμβετε ώστε να βρεθεί λύση για την εύρυθμη λειτουργία του Γυμνασίου – Λυκείου Σφακίων, τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, την παροχή ίσων ευκαιριών και την αποτροπή της φυγής των νέων ανθρώπων από τον τόπο τους;

Δ. Μιχαηλίδου: Δεν ευσταθεί ότι εκπαιδευτικοί που προσλήφθηκαν έφυγαν

Στην απάντησή της η Υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου τονίζει ότι:

Σε απάντηση του ανωτέρω Μέσου Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καταβάλλει εντατική προσπάθεια για την περαιτέρω ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης με μόνιμους διορισμούς, προκειμένου να αποκατασταθεί η χρόνια στρέβλωση του θεσμού του αναπληρωτή και να επιτευχθεί σταδιακά καθεστώς αναπλήρωσης που θα εστιάζει στις πραγματικά έκτακτες ανάγκες. Ως εκ τούτου, τα τελευταία τέσσερα χρόνια διενεργήθηκαν διορισμοί σχεδόν 28.700 εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ στη Γενική Εκπαίδευση και στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.Ειδικότερα, στην περιοχή Χανίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην ανήκει το Γυμνάσιο-Λύκειο Χώρας Σφακίων διορίστηκαν φέτος 46 εκπαιδευτικοί στη Γενική Εκπαίδευση.

Από τον συνδυασμό των διατάξεων του άρθρου 7 του ν.3848/2010 (Α’71), όπως ισχύει, και του άρθρου 15 περ. Δ παρ.3 του ν.1566/1985 (Α’167) προκύπτει ότι οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών γίνονται με βάση τα υφιστάμενα οργανικά κενά, έπονται της διαδικασίας των μεταθέσεων των υπηρετούντων μόνιμων εκπαιδευτικών και πραγματοποιούνται στις απομένουσες μετά τις μεταθέσεις κενές θέσεις.

Οι προσλήψεις των αναπληρωτών γίνονται με βάση τα αρμοδίως δηλωθέντα λειτουργικά κενά, σύμφωνα με τις παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 4 «της υπ’ αριθμ. 104627/ΓΔ5/7.8.2020   (3344   Β’)  Υ.Α., με θέμα «Ρύθμιση θεμάτων πρόσληψης και τοποθέτησης αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών, μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.)». Σύμφωνα με την παρ. 9 α του άρθρου 5 της ως άνω Y.A., η τοποθέτηση των προσληφθέντων αναπληρωτών σε σχολικές μονάδες της περιοχής πρόσληψής τους γίνεται με απόφαση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Για το σχολικό έτος 2023-2024 έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι 8-11-2023 στη Γενική Εκπαίδευση και στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση προσλήψεις 44.217 εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ. Πιο συγκεκριμένα, προσελήφθησαν 15.701 εκπαιδευτικοί στην Ειδική Αγωγή και Εκπαιδευση(12.447 στην Α/θμια Εκπ/ση, 3.254 στη Β/θμια Εκπ/ση), εκ των οποίων 12.898 για το «Πρόγραμμα ανάπτυξης και ενδυνάμωσης διεπιστημονικών συμβουλευτικών και υποστηρικτικών δομών και μαθησιακής υποσήριξης /συνεκπαιδευσης μαθητών/τριών με αναπηρία η/και ειδικές εκπαιδευτικές αναγκες για την ισότιμη προσβαση και συμπερίληψη στην εκπαιδευση» (Παράλληλη Στήριξη).Επίσης,προσελήφθησαν πανελλαδικά 7.389 μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ για τη στελέχωση των σχολείων ειδικής αγωγής και γενικής εκπαίδευσης καθώς και των δομών ειδικής αγωγής.

"google ad"

Με βάση τα ανωτέρω, στη Δευτεροβάθμια Γενική Εκπαίδευση έχουν προσληφθεί συνολικά 8.264 εκπαιδευτικοί και στη Δευτεροβάθμια Ειδική Αγωγή έχουν προσληφθεί συνολικά 3.254 εκπαιδευτικοί.

Ειδικότερα, στην περιοχή Χανίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην οποία ανήκει το Γυμνάσιο-Λύκειο Χώρας Σφακίων, προσλήφθηκαν συνολικά 160 αναπληρωτές διαφόρων κλάδων/ειδικοτήτων Γενικής Εκπαίδευσης (και επιπλέον 97 εκπαιδευτικοί ΕΑΕ).

Τέλος,σύμφωνα με το αρ. πρωτ.6974/24-10-2023 έγγραφο της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων «…Στο Γυμνάσιο Χ. Σφακίων ανήκει οργανικά καθηγητής Φυσικής Αγωγής, ο οποίος βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια.

Κατά την πρώτη φάση προσλήψεων αναπληρωτών τοποθετήθηκε αναπληρώτρια εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ80-Οικονομίας, η οποία έλαβε μακροχρόνια άδεια.

Επίσης, κατά τη δεύτερη φάση προσλήψεων αναπληρωτών τοποθετήθηκε αναπληρωτής εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ04.02- Χημικών, ο οποίος όμως δεν ανέλαβε υπηρεσία.

Όσον αφορά την παράλληλη στήριξη του μαθητή της Β Λυκείου, έχουν ήδη τοποθετηθεί εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής κλάδου ΠΕ02-Φιλολόγων για 10 ώρες, κλάδου ΠΕ04-Φυσικών Επιστημών για 5 ώρες και μένουν ακάλυπτες μόνο 5 ώρες κλάδου ΠΕ03- Μαθηματικοί, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να καλυφθούν στην Γ’ φάση πρόσληψης εκπαιδευτικών Παράλληλης Στήριξης.[…]

Τέλος, ο ισχυρισμός ότι εκπαιδευτικοί που προσλήφθηκαν, έμειναν για λίγο και έφυγαν δεν ευσταθεί, καθώς μόνο 2 αναπληρωτές (ένας μαθηματικός και ένας πληροφορικός) αντικαταστάθηκαν για σοβαρούς υπηρεσιακούς λόγους μεταξύ πρώτης και δεύτερης φάσης προσλήψεων, χωρίς ωστόσο να προκύψει νέο λειτουργικό κενό στο σχολείο.».

 

 

 

Η Ερωτώσα Βουλευτής

 

 

 

 

 

ΣΟΦΙΑ – ΧΑΪΔΩ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κάλεσμα της ΝΕ Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή στην απεργία

Στην απεργία της 28ης Φεβρουαρίου συμμετέχει και η ΝΕ Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ,...

Αλλαγές στη στρατιωτική θητεία – Έρχεται το “φινλανδικό μοντέλο” στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος...

Ηράκλειο: «Σπάνε» οι δικηγόροι την αποχή αλλά με εξαιρέσεις

Με οριακή πλειοψηφία 81-77 οι δικηγόροι του Ηρακλείου αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αναστολή...