Ελληνοτουρκικά: Σε γραμμή Καραμανλή ο Μητσοτάκης

Κανένα σχόλιο

Του Δημήτρη Μηλάκα

Επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσουμε τα όσα πρωτοφανή έγιναν χτες στην Αγκυρα κατά τη συνέντευξη των υπουργών εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας θα πρέπει να έχουμε κατά νου τα εξής:

-Η επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα ήταν ενταγμένη στο συμπεφωνημένο (στην υπό γερμανική εποπτεία μυστική συνάντηση του Βερολίνου μεταξύ των εκπροσώπων των Ερντογάν και Μητσοτάκη) πλαίσιο για την επανεκκίνηση μιας διαδικασίας προσέγγισης. Η εν λόγω «συμφωνία» περιλάμβανε δεσμεύσεις (άλλες τηρήθηκαν άλλες όχι) για την επανέναρξη διπλωματικών επαφών (διερευνητικές συνομιλίες), για την έναρξη μιας συζήτησης για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (μηχανισμός αποσυμπίεσης στο ΝΑΤΟ) και όταν αυτά προχωρήσουν στην αναβάθμιση των ελληνοτουρκικών επαφών σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, πράγμα που επιχειρήθηκε με την χτεσινή επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα.

"Sponsored links"

-Η ελληνική κυβέρνηση αν και έχει συμμορφωθεί απόλυτα με τα συμφωνηθέντα ικανοποιώντας διαμεσολαβητές και ανησυχούντες εταίρους ή συμμάχους βρίσκεται υπό την διαρκή πίεση της τουρκικής πλευράς η οποία με δηλώσεις αξιωματούχων (Ερντογάν, Τσαβούσογλου κλπ) αλλά και εμπράκτως (παραβιάσεις εναέριου χώρου, υπερπτήσεις κλπ) συντηρεί ένα κλίμα έντασης κρατώντας σε πρώτο πλάνο το σύνολο των διεκδικήσεών της σε βάρος της Ελλάδας.

-Η τουρκική τακτική, είναι προφανές ότι δημιουργεί εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση η οποία εμφανίζεται επισπεύδουσα στην αναζήτηση διευθετήσεων παρά το γεγονός ότι η Αγκυρα εμφανίζεται αδιάλλακτη (νησιά χωρίς ΑΟΖ, γκρίζες ζώνες, αποστρατιωτικοποίηση νησιών κλπ)στις θέσεις της

-Δεν πρέπει τέλος να περάσει απαρατήρητο ότι η «σκληρή» χτεσινή εμφάνιση του υπουργού εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα ήρθε μόλις λίγες μέρες μετά την απάντηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στον επίσης πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για τις εθνικές στρατηγικές επιλογές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η εμφάνιση Δένδια, αλλά και η διαρροή στήριξης του ΥΠΕΞ από το Μέγαρο Μαξίμου («όλα έγιναν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό») δείχνουν ότι τουλάχιστον σ αυτή τη φάση η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιλέξει να κινηθεί στη γραμμή («δεν μιλάμε για τίποτε με την Τουρκία πέραν της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας») την οποία συνόψισε πρόσφατα ο Καραμανλής απαντώντας στην άλλη αντίληψη (να τα βρούμε όπως- όπως με την Τουρκία) που εκφράζει ο Κώστας Σημίτης.

Ο Νίκος Δένδιας λοιπόν, χτες, «πιάστηκε» από μια συνηθισμένη αναφορά του Τσαβούσογλου σχετικά με τη μειονότητα της Θράκης και πυροδότησε δημόσια μια αντιπαράθεση επί των πάγιων και γνωστών θέσεων που η κάθε πλευρά προβάλλει.

Με τη δημόσια επανάληψη των ελληνικών θέσεων παρουσία του Τσαβούσογλου και ενώπιον του Τύπου, ο Νίκος Δένδιας (ενδεχομένως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης) φαίνεται να δηλώνουν προς όσους (απ’ έξω) τους πιέζουν για διευθετήσεις ότι έχουν εξαντλήσει τα πολιτικά τους όρια.

Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον…

 

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις