Ενεργειακή κρίση: Πάνω από 700 δισ. ευρώ ο λογαριασμός για την Ευρώπη

Κανένα σχόλιο

Στα 700 δισεκατομμύρια ευρώ ανήλθε αυτόν τον μήνα το τεράστιο αποθεματικό που έχουν δημιουργήσει οι Ευρωπαίοι για να εξασφαλίσουν τον ενεργειακό ανεφοδιασμό τους και να προστατεύσουν τους καταναλωτές από τις σημαντικές αυξήσεις τιμών, καθώς εντείνονται οι παρεμβάσεις ενόψει χειμώνα.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν δημιουργήσει ήδη από τον Σεπτέμβριο μία ασπίδα προστασίας των καταναλωτών, σύμφωνα με το think tank τω Βρυξελλών Bruegel, την οποία ενίσχυσαν περαιτέρω τον τελευταίο μήνα.

Πλέον των μέτρων που λαμβάνουν οι χώρες της ΕΕ, η Βρετανία και η Νορβηγία έχουν διαθέσει ακόμα 105 δισεκατομμύρια ευρώ για τον ίδιο σκοπό, όπως επισημαίνει ο Bloomberg.

"Sponsored links"

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι αυξάνεται και η πίεση στην ΕΕ για να επιτευχθεί συμφωνία επιβολής πλαφόν στις τιμές του εισαγόμενου φυσικού αερίου, πριν από τα Χριστούγεννα. Οι συζητήσεις διεξάγονται την ώρα που οι μετεωρολόγοι προβλέπουν «υπερβολικό ψύχος» στο βόρειο τμήμα της ηπείρου, την επόμενη εβδομάδα.

Οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης είναι ανάλογες με τα ποσά που διαθέτει η ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος για την υπέρβαση των συνεπειών της πανδημικής κρίσης. Το think tank Bruegel έχει τονίσει την ανάγκη να δημιουργηθεί ειδικό ταμείο στην ΕΕ για την ενεργειακή κρίση, ώστε να επέλθει και μία εξισορρόπηση στα ποσά που διατίθενται από το κάθε κράτος-μέλος.

«Καθώς οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας αναμένεται να παραμείνουν υψηλές για μεγάλο διάστημα, θα εντείνονται και οι ανησυχίες για τη νομισματική σταθερότητα και οι κυβερνήσεις θα αντιμετωπίσουν νέες πιέσεις για να γίνουν πιο στοχευμένες οι κινήσεις υποστήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων», επισήμανε η Σιμόν Ταγκλιαπιέτρα, συντάκτρια της έκθεσης του Bruegel.

Τονίστηκε επίσης ο κίνδυνος διάσπασης της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς, αφού οι ισχυρότερες χώρες έχουν μεγαλύτερα κονδύλια για να διαθέσουν με στόχο τη στήριξη της βιομηχανίας τους.

Οι υπουργοί Ενέργειας έχουν μια σειρά έκτακτων συμβουλίων για να καταλήξουν σε ένα πακέτο μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης, αλλά μέχρι τώρα δε έχει επιτευχθεί συμφωνία διότι τα κράτη μέλη διαφωνούν ως προς το επίπεδο στο οποίο θα καθοριστεί το πλαφόν του φυσικού αερίου.

Παράλληλα, οι χώρες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της αναπλήρωσης των προμηθειών πετρελαίου που οι Ευρωπαίοι έπαιρναν από την Ρωσία, καθώς αγωνίζονται να βρουν την χρυσή τομή ανάμεσα στην απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και τις ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς εν μέσω χειμώνα.

 

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live