13.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Ενεργειακός κολοσσός στη Γερμανία στα όρια της κατάρρευσης – Κρατική βοήθεια ζητά η Uniper

Ημερομηνία:

Καμπανάκι κινδύνου για την κρίση φυσικού αερίου κρούει ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας στη Γερμανία και ζητά κρατική βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Όπως ανακοίνωσε η Uniper, το βράδυ της Τετάρτης στο Ντισελντορφ εξετάζει πώς μπορεί να εξασφαλιστεί περαιτέρω η ρευστότητα της εταιρείας και ακύρωσε την πρόβλεψη της για το 2022 λόγω της μείωσης των κερδών το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Οι επενδυτές αντέδρασαν εμφανώς. Στην έναρξη της διαπραγμάτευσης το πρωί της Πέμπτης, οι μετοχές του ομίλου MDax έχασαν περισσότερο από 19% (έφτασαν και μέχρι 23%). Από την αρχή του έτους, οι μετοχές έχουν χάσει τα 2/3 της αξίας τους.

Ο λόγος που ο κολοσσός ζητά κρατική παρέμβαση δεν είναι άλλος από τη διακοπή προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nordstream 1 στις 13 Ιουνίου, επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα.

Στις 16 Ιουνίου, η Uniper έλαβε μονο το 40% των συμβατικά εγγυημένων όγκων φυσικού αερίου από την Gazprom. Επιπλέον, οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν πρόσφατα απότομα, εν μέρει ως αποτέλεσμα των μειώσεων της προσφοράς.

Ένα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης για μία μεγαβατώρα (MWh) φυσικού αερίου κόστισε 139 ευρώ στο ολλανδικό χρηματιστήριο φυσικού αερίου TTF την Τετάρτη, όταν στις 13 Ιουνίου ήταν ακόμα 83 ευρώ.

Η ανακοίνωση της Uniper έρχεται μια εβδομάδα αφότου η γερμανική κυβέρνηση έθεσε σε ισχύ το δεύτερο στάδιο του εθνικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, το οποίο ανοίγει τον δρόμο για τον περιορισμό σε περίπτωση επίμονων ελλείψεων. Σε αυτή την περίπτωση, η Uniper είπε ότι υποθέτει ότι οι «τρέχουσες χρεώσεις μπορούν να μετακυλιστούν εν μέρει», κάτι που θα ανακουφίσει μερικώς την πίεση στον ισολογισμό του ομίλου, αν και δεν έχουν διασαφηνιστεί οι ακριβείς λεπτομέρειες ενός τέτοιου σχεδίου.

Η Uniper αντιμετώπιζε κρίση ρευστότητας ακόμη και πριν τον πόλεμο, με τις «άγριες» διακυμάνσεις των τιμών να αναγκάζουν την εταιρεία να δανειστεί 11 δισεκατομμύρια δολάρια για να πληρώσει τα margin calls.

Έτσι, τον Μάιο η S&P Global Ratings την υποβάθμισε στο χαμηλότερο επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας.

uniper1

Το σχέδιο της Γερμανίας

Το σχέδιο της Γερμανίας παραμένει να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου στη χώρα στο 90% έως τον Νοέμβριο, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να βγάλει τον χειμώνα εάν οι ρωσικές προμήθειες διακοπούν πλήρως.

Ωστόσο, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης είναι προς το παρόν γεμάτες μόνο κατά 60% και η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι η προμήθεια του υπόλοιπου 30% «δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς πρόσθετα μέτρα» εάν οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 παραμείνουν σε αυτό το χαμηλό επίπεδο.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...