27.8 C
Chania
Thursday, July 18, 2024

Ενημερωτική εκδήλωση για το μέλι καλοκοιμηθιάς, το μοναδικό μέλι των Χανίων

Ημερομηνία:

Την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024, στις 6.30 μ.μ.-9.00 μ.μ., στην Αίθουσα «Αριστοτέλης» του Συνεδριακού Κέντρου του Μεσογειακού Αγρονομικού Κέντρου Χανίων (ΜΑΙΧ), διοργανώνεται ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Μέλι καλοκοιμηθιάς: το μοναδικό μέλι των Χανίων», ανοιχτή στο κοινό.

Το μέλι καλοκοιμηθιάς είναι ένας τύπος μελιού που παράγεται τοπικά, μόνο σε ορισμένες περιοχές των Χανίων Κρήτης και, απ’ όσο είναι γνωστό, πουθενά αλλού στον κόσμο, λόγω της περιορισμένης εξάπλωσης του συγκεκριμένου φυτού Ballota pseudodictamnus (L.) Benth. subsp. pseudodictamnus απ’ το οποίο προέρχεται. Το μέλι καλοκοιμηθιάς είναι ανοιχτόχρωμο, αρκετά γλυκό και απαλό στη γεύση, με ελαφρύ άρωμα σε τόνους λουλουδιών φρούτων και αίσθηση δροσιάς. Κρυσταλλώνει σχετικά γρήγορα όπως τα περισσότερα μέλια νέκταρος. Όταν ‘μπει’ και το θυμάρι, τότε το χρώμα γίνεται ελαφρώς πιο σκούρο κεχριμπαρί και ο συνδυασμός γεύσης είναι μοναδικός!

Η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια της ολοκλήρωσης του προγράμματος “Ταυτοποίηση και ανάδειξη των χαρακτηριστικών του μελιού ‘καλοκοιμηθιάς’ (Ballota pseudodictamnus) που παράγεται στην Π.Ε.Χανίων” (2022-2024). Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης και υλοποιείται από κοινού μεταξύ του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας του Τμήματος Γεωπονίας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Ποιότητας Τροφίμων και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Μ.Α.Ι.Χ., με τη συνεργασία του Μελισσοκομικού Συλλόγου Χανίων ‘’Η Μέλισσα”.

Επίτιμος καλεσμένος θα είναι ο ομότιμος καθηγητής Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) κ.Ανδρέας Θρασυβούλου, ο οποίος θα δώσει ομιλία με τίτλο «Κλινικές μελέτες που τεκμηριώνουν τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού στην ανθρώπινη υγεία». Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Γεωπονίας, Εργαστηρίου Μελισσοκομίας Α.Π.Θ., Δρ Χρυσούλα Τανανάκη, υπεύθυνη του προγράμματος για το Α.Π.Θ., θα παρουσιάσει τα «Αποτελέσματα των αναλύσεων του μελιού καλοκοιμηθιάς», για τα φυσικοχημικά, μικροσκοπικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του μελιού, που πραγματοποιήθηκαν  κατά τη διάρκεια του προγράμματος.  Η ερευνήτρια του Μ.Α.Ι.Χ., κα. Ηλέκτρα Ρεμούνδου, τεχνολ. γεωπόνος, θα παρουσιάσει στοιχεία για το σχετικά σπάνιο φυτό της καλοκοιμηθιάς, με το επιστημονικό όνομα Ballota pseudodictamnus (L.) Benth. subsp. pseudodictamnus. Η ερευνήτρια και υπεύθυνη του προγράμματος για το Μ.Α.Ι.Χ. κα. Παναγιώτα Γώτσιου, Βιολόγος MSc, θα μιλήσει για τις «Προοπτικές προώθησης του μελιού καλοκοιμηθιάς». Μετά το πέρας των ομιλιών και θ ’ακολουθήσει συζήτηση.

Στον χώρο θα προσφέρεται κέρασμα και θα δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να δοκιμάσουν  μέλι καλοκοιμηθιάς από παραγωγούς του Ν.Χανίων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη

Τρίτη 2 Ιουλίου 2024, 6.30 -9.00 μμ

αμφιθέατρο ‘ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ’, Συνεδριακό Κέντρο ΜΑΙΧ

(Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

6.30 – 7.00 μμ   Προσέλευση – Εγγραφές

7.00 – 7.15 μμ   Καλωσόρισμα – Χαιρετισμοί

7.15 – 7.45 μμ  «Κλινικές μελέτες που τεκμηριώνουν τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού στην ανθρώπινη υγεία», Ανδρέας Θρασυβούλου, Ομότ.Καθηγ., Εργαστήριο Μελισσοκομίας –Σηροτροφίας, Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)

7.45 – 8.00 μμ  «Το φυτό ‘καλοκοιμηθιά’», Ρεμούνδου Ηλέκτρα, Τεχνολ.Γεωπόνος, ερευνήτρια ΜΑΙΧ, Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας

8.00 – 8.20 μμ  «Αποτελέσματα αναλύσεων του μελιού καλοκοιμηθιάς», Τανανάκη Χρυσούλα, Δρ Χημικός, Αναπλ. Καθηγήτρια, Εργαστήριο Μελισσοκομίας –Σηροτροφίας, Tμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)

8.20 – 8.30 μμ «Προοπτικές προώθησης του μελιού καλοκοιμηθιάς» Γώτσιου Παναγιώτα, Βιολόγος MSc, ερευνήτρια ΜΑΙΧ, Τμήμα Ποιότητας Τροφίμων και Χημείας Φυσικών Προϊόντων

8.30 – 9.00 μμ  Συζήτηση – Ερωτήσεις / Απαντήσεις

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου για αεροσκάφος από Αίγυπτο

Σε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης προχώρησε ο...

Χανιά: Δεκατρείς παραλίες με γαλάζιες σημαίες

Σε 13 παραλίες του δήμου Χανίων κυματίζουν οι Γαλάζιες Σημαίες για...