21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ενημερωτική εκδήλωση στα Ασκύφου – «Συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας: Η περίπτωση της εξαιρετικά σπάνιας Αμπελιτσιάς»

Ημερομηνία:

Το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς– Δυτικής Κρήτηςσας προσκαλούν στην ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας: Η περίπτωση της Αμπελιτσιάς»,που θα γίνει την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου2018, ώρα 18:30, στο χώρο τουΔημοτικού Γυμναστηρίου στα Ασκύφου.

Μέσα από το παράδειγμα της προσπάθειας για την προστασία της Αμπελιτσιάς, αυτού του ενδημικού και απειλούμενου δέντρου της Κρήτης, στόχος της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και η προώθηση των αξιών που συνδέονται με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των Λευκών Ορέων. Επιπλέον η εκδήλωση αποσκοπεί στην ενθάρρυνση τηςενεργής συμμετοχής των κατοίκων για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Η εκδήλωση γίνεταιμε την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασκύφου και της Διεύθυνσης Δασών Χανίωνστα πλαίσια του προγράμματος «Διατήρηση της Αμπελιτσιάς στην Κρήτη, 2017-2020». Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΠανεπιστήμιοΦρίμπουργκ της Ελβετίας, που ειδικεύεται στη μελέτη σπάνιων και αρχαίων ειδών δέντρων, όπως η αμπελιτσιά, και υλοποιείται με το συντονισμό του ΜΑΙΧ και σε συνεργασία με όλες τις Διευθύνσεις Δασών της Κρήτης, με τοπικές Δημοτικές αρχές, σχολεία και άλλους φορείς.

Πρόγραμμα:

18:30 Καλωσόρισμα

19:00 «Λευκά Όρη: φύση και άνθρωπος», Δημήτρης Κοντάκος, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς – Δυτικής Κρήτης

19:30 «Διατήρηση της αμπελιτσιάς στην Κρήτη», Ηλέκτρα Ρεμούνδου, ΜΑΙΧ

Λίγα λόγια για την Αμπελιτσιά

Η Αμπελιτσιά (με το επιστημονικό όνομα Zelkovaabelicea), που είναι κυρίως γνωστή από την κατασκευή της παραδοσιακής ‘κατσούνας’, είναι ένα είδος δένδρου που υπάρχει μόνο στην Κρήτη και πουθενά αλλού στον κόσμο.Θα μπορούσε να είναι το εμβληματικό δέντρο της Κρήτης καθώς απαντάται σε όλους τους ορεινούς όγκους του νησιού, σε μικρούς ή μεγάλους πληθυσμούς, και είναι από τους πιο παλιούς ‘κατοίκους’ του νησιού: απολιθώματα ηλικίας περίπου 8 εκατομ.ετών από το πρόγονο (αρχέγονο) είδος της αμπελιτσιάς έχουν βρεθεί στην περιοχή της Μακρυλιάς, στην ανατολική Κρήτη. Είναι ένα σπάνιο και μοναδικό κομμάτι της φυσικής μας κληρονομιάς που υποχρεούμαστε να το διατηρήσουμε για τις επόμενες γενιές.

Λόγω αυτής της σπανιότητάς της, περιλαμβάνεται και προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Οδηγία για Οικοτόπους 92/43), την εθνική νομοθεσία (Προεδρικό Διάταγμα 67/81) και από διεθνείς Συνθήκες όπως αυτή της Βέρνης. Επίσης, είναι ένα από τα περίπου 2.500 φυτικά είδη στον κόσμο που θεωρούνται Κινδυνεύοντα (Endangered) με εξαφάνιση με βάση τον Διεθνή Οργανισμό για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN, 2012).

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...