18.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

ΕΝΩΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ: ΕΣΠΑ και τουρισμός

Ημερομηνία:

Επιστολή προς τον υπουργό ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας κ. Χατζηδάκη σχετικά με την κατανομή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στον Τουρισμό, απέσειλε η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων ν. Χανίων, στην οποία αναφέρει:

«Κατ’ επανάληψη έχει ειπωθεί ότι οι εισροές χρημάτων από την Ε.Ε. στα πλαίσια του ΕΣΠΑ είναι η τελευταία ευκαιρία της χώρας  να δημιουργήσει ανάπτυξη και να ξεφύγει από την κρίση.

Σωστά τα χρήματα αυτά θα πρέπει να κατευθύνονται κατά κύριο λόγο προς την κατασκευή υποδομών (αεροδρόμια, λιμάνια, οδικό δίκτυο, πληροφορική διασύνδεση  Δημοσίων Υπηρεσιών κλπ.)  εκεί όπου  η συμμετοχή  με ίδιους πόρους έχει περιοριστεί έως  το 5%.

Τι γίνεται όμως με τα χρήματα που προορίζονται για τον ιδιωτικό τομέα όπου η ίδια συμμετοχή (από τους ιδιώτες) ανέρχεται στο 50%; Άρα έχουμε στην ουσία διπλασιασμό των εισροών από την Ε.Ε. αφού για κάθε 1 ευρώ ξοδεύεται άλλο 1 από τον ιδιώτη.

Κατ’ επανάληψη και πάλι από τα πιο επίσημα στόματα έχει ειπωθεί ότι ο στυλοβάτης αυτή τη στιγμή της οικονομίας και ο μόνος ανταγωνιστικός κλάδος είναι ο τουρισμός. Δημιουργεί ανάπτυξη, προσφέρει θέσεις εργασίας και εισροή συναλλάγματος σε μια εποχή κρίσης.

Ποια ήταν η αντιμετώπιση του τουρισμού στην πράξη στα πλαίσια του ΕΣΠΑ που έληξαν οι αιτήσεις  τον Μάιο του 2013; Μόλις 8 εκατομμύρια ευρώ  για όλη την Κρήτη, χρήματα που επαρκούν για την ανακαίνιση υποδομών σε 4-5 μεσαίας κατηγορίας ξενοδοχεία σε κάθε νομό της Κρήτης. Εκατοντάδες επιχειρήσεις που υποβλήθηκαν σε έξοδα μελέτης και υποβολής φακέλων είδαν να βγαίνουν εκτός παιγνιδιού λόγω ανεπάρκειας κονδυλίων. Μετά αναφερόμαστε  ότι πρέπει να αυξηθεί  η αύξηση απορρόφησης των χρημάτων του ΕΣΠΑ ως διέξοδο στην κρίση.

Εκτός εάν πολιτική είναι να επιδοτούνται μονάχα μεγάλα 5 αστέρων ξενοδοχειακά συγκροτήματα από αναπτυξιακούς νόμους που ανήκουν στο μεγάλο κεφάλαιο η ανέγερση τους να γίνεται από μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους  και όχι από τους βιοτέχνες  αλουμινάδες, ξυλουργούς  κλπ. της περιφέρειας μας. Οι τουρίστες να μένουν εντός αυτών με τα βραχιολάκια τους, να βγαίνουν μόνο έξω να παίρνουν τον αέρα τους και να μαραζώνουν   οι επαγγελματίες της περιοχής.

Τέλος θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα χρήματα που περικόπηκαν από τον τουρισμό δεν πρόκειται να δοθούν στην διοργάνωση  αϋλων σεμιναρίων διαφόρων μορφών. Η εμπειρία στον τομέα αυτό  από το Γ ΚΠΣ, τα πακέτα Ντελόρ κλπ. στο παρελθόν είναι αρκετή.

Ελπίζουμε κ. Υπουργέ ότι θα αναθεωρήσετε την στάση σας και θα αυξήσετε τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που αφορούν τον τουρισμό επιτρέποντας  την υπαγωγή  και άλλων τουριστικών επιχειρήσεων  γεγονός που θα έχει ευεργετικές συνέπειες όχι μόνο για τον τουρισμό αλλά και την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας και των μικροεπαγγελματιών που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται με αυτή.

Εκ του Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος : Κουκουράκης Ι

Η Γεν. Γραμματέας: Ατσαλάκη Γ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ