18.8 C
Chania
Friday, October 18, 2024

ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ: Ανακοίνωση Συμπαράστασης στον αγώνα των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης για δωρεάν στέγαση και σίτιση

Ημερομηνία:

Εδώ και πάνω από ένα χρόνο έχει γίνει γνωστό σε όλη την χανιώτικη κοινωνία το έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές όσον αφορά το ζήτημα της δωρεάν στέγασης και σίτισης τους. Πρόβλημα που δεν εντοπίζεται μόνο στα Χανιά, αλλά σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας και που εντείνεται ειδικά την τελευταία 15ετία, ως αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων των προηγούμενων χρόνων που πιστά εφάρμοσαν όλες τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και κατευθύνσεις της ΕΕ στην Παιδεία. Οι αναδιαρθρώσεις αυτές είχαν και έχουν σκοπό να δημιουργήσουν πανεπιστήμια στα οποία θα μπορούν τελικά να σπουδάζουν τα παιδιά των εφοπλιστών και των βιομηχάνων ενώ αυτά των μικρομεσαίων αγροτών, των εργατών και των μικρομεσαίων αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ να δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να σπουδάσουν αφού το κόστος, τόσο πριν την εισαγωγή τους σε αυτά αλλά και κατά την διάρκεια των σπουδών τους, θα είναι δυσβάσταχτο για μια λαϊκή οικογένεια.

Μέσα από αγώνες οι φοιτητές κατάφεραν να κάνουν σε όλους γνωστό το πρόβλημα αυτό και να αποσπάσουν πέρσι ένα επίδομα ενοικίου για όσους φοιτητές δικαιούνταν αλλά δεν μπορούσαν να μείνουν στις φοιτητικές εστίες λόγω του χαμηλού αριθμού δωματίων. Βρήκαν υποστηριχτές σε αυτή τους την προσπάθεια την πλειοψηφία του χανιώτικου λαού και υιοθετήθηκε το αίτημα τους για προσωρινή εγκατάστασή τους στο ΘΧΨΠ από την Αντιπεριφέρεια και την Πρυτανεία. Επιβεβαιώνεται ακόμα μια φορά από την ζωή ότι όταν κάποιος αγωνίζεται μαζικά και οργανωμένα θα έχει και κάποιο αποτέλεσμα. Στην ίδια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν όχι μόνο οι φοιτητές αλλά και οι γονείς τους που στην πλειοψηφία τους είναι αγρότες, εργάτες μικρομεσαίοι αυτοαπασχολούμενοι και ΕΒΕ συνολικά ενάντια στην πολιτική που όλα αυτά τα χρόνια τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα, στην ανεργία και στο κλείσιμο των μαγαζιών τους.

Το ζήτημα αυτό δείχνει για άλλη μια φορά ότι την κρίση τελικά δεν θα την πληρώσουν οι μεγαλέμποροι, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι και οι τραπεζίτες αλλά τα παιδιά μας που ενώ είναι αναφαίρετο δικαίωμα τους να μπορούν να σπουδάσουν δεν τους δίνεται αυτή η δυνατότητα. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών γιαυψηλής ποιότηταςΣπουδές, Στέγαση και Σίτιση, Δημόσια,Δωρεάν και για Όλους. Είναι αδιανόητο ενώ υπάρχουν οι παραγωγικές δυνατότητες στην Ελλάδα να μην έχουν οι φοιτητές Σίτιση και Στέγαση, την στιγμή που τα προϊόντα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων μένουναπούλητα ή πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές και η ανεργία στην οικοδομή να χτυπάει όρια ρεκόρ. Είναι πάγιο αίτημα της Ενωτικής Ομοσπονδίας η δωρεάν Σίτιση των μαθητών και των Σπουδαστών με προϊόντα του τόπου μας, από κρατικά κονδύλια, και το αναδείξαμε και πέρσι με τα σάπια φρούτα από την Ισπανία διανεμήθηκαν στα σχολεία μέσω μιας χούφτας εταιρειών που μοιράστηκαν 3.000.000 ευρώ.

Χαιρετίζουμε την απόφαση των φοιτητών της Εστίας του Πολυτεχνείου Κρήτης να προχωρήσουν στην δημιουργία Συλλόγου, κάνουν πράξη την ανάγκη για οργάνωση παντού, σε κάθε χωριό και γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς, πράγμα που καλεί και η Ενωτική Ομοσπονδία να κάνουν όλοι οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι με την δημιουργία νέων Αγροτικών Συλλόγων και την ανασύσταση των ήδη ανενεργών.

Όσον αφορά απειλές που δέχτηκαν οι φοιτητές για ποινικοποίηση των αγώνων τους, καλούμε αυτούς που τυχόν σκέφτονται το παργματοποιήσουν, να το ξανασκεφτούν, Όποιος εφαρμόσει το δόγμα νόμος και τάξη της κυβέρνησης θα βρει απέναντι του το οργανωμένο μαζικό λαϊκό κίνημα.Όπως δεν φόβισαν και δεν θα φοβίσουν τους αγρότες τα αγροτοδικεία που στήνει η κυβέρνηση πανελλαδικά στους αγωνιζόμενους αγρότες έτσι δεν πρέπει να κάνει κανείς νέος που παλεύει για τα δικαιώματα του να κάνει πίσω σε οποιεσδήποτε απειλές.  Τέλος επειδή ακούστηκε και ότι οι φοιτητές που μένουν στην εστία είναι βολεμένοι λέμε σε αυτούς που το είπαν ότι πρέπει πρώτα να ζήσουν και οι ίδιοι όπως οι φοιτητές και οι οικογένειες τους και μετά να το ξαναπούν. Αλλά όταν κάποιος έχει μηνιαίο εισόδημα όσο βγάζει η οικογένεια αυτών των παιδιών με τον ιδρώτα της σε ένα εξάμηνο εύκολα μπορεί να παγκαλίζει.

Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των φοιτητών και τους καλούμε να δώσουν το παρών

στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων

την Τρίτη 10 Δεκέμβρη στις 11πμ στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ΑΑΣΕΒΕΧ καλεί σε αποχή από τις εκλογές του ΕΒΕΧ

Η Αγωνιστική Αντιμονοπωλιακή Συνεργασία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Χανίων (ΑΑΣΕΒΕΧ)...

Nέο μίνι γήπεδο μπάσκετ για τα παιδιά του Παραρτήματος ΑμεΑ Χανίων

Εγκαινιάστηκε σήμερα, Παρασκευή 18/10/2024, το μίνι γήπεδο μπάσκετ, που...