32.8 C
Chania
Thursday, July 18, 2024

Εξαήμερη εργασία: Τι θα συμβεί αν αρνηθεί ο εργαζόμενος

Ημερομηνία:

Σε εφαρμογή έχει τεθεί πλέον και με την… βούλα η εξαήμερη εργασία.

Η εξαήμερη εργασία θεσπίστηκε με τον νόμο 5053/2023 «με στόχο την καταπολέμηση φαινομένων αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας αλλά και την αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων, αφού το ημερομίσθιό τους για την 6η ημέρα θα είναι προσαυξημένο κατά 40%».

Τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις

Ως εκ τούτου, σε περίπτωση που η 6η ημέρα συμπίπτει με Κυριακή ή επίσημη αργία, ο εργαζόμενος δικαιούται το ημερομίσθιό του προσαυξημένο κατά 115% [40% από την προσαύξηση της 6ης ημέρας συν 75% για την απασχόλησή του την Κυριακή/αργία], προσαύξηση η οποία δυνητικά μπορεί να ξεπεράσει και το 115% σε περίπτωση εργασίας σε νυχτερινές ώρες για τις οποίες ισχύει επιπρόσθετη προσαύξηση 25%.

Πάντως, από το Υπουργείο Εργασίας τονίζεται ότι διατηρούνται στο ακέραιο τα όρια προστασίας των εργαζομένων που αφορούν στην 11ωρη υποχρεωτική ημερήσια ανάπαυση, στην υποχρεωτική 24ωρη εβδομαδιαία ανάπαυση (ένα ρεπό) και στη διατήρηση του μέσου όρου εβδομαδιαίας εργασίας των 48 ωρών (συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών) σε περίοδο αναφοράς τεσσάρων μηνών.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας

Η εξαήμερη εργασία επιτρέπεται:

α) στις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας από τη φύση τους, που λειτουργούν όλες τις ημέρες της εβδομάδας επί 24ωρου με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και εφαρμόζουν σύστημα 5θήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για τους εργαζομένους τους, καθώς και

β) στις επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας που λειτουργούν 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα επί 24ωρου βάσεως με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για τους εργαζομένους τους, σε περίπτωση αυξημένου φόρτου εργασίας, με υποχρέωση σχετικής δήλωσης στο Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Η έκτη μέρα εργασίας επανήλθε με νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο (Ν. 5053/2023), ο οποίος ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων προκειμένου να εξισορροπήσει θεωρητικά την ψηφιακή κάρτα εργασίας στις επιχειρήσεις.

Η πρόβλεψη αυτή του νομοθέτη δεν ισχύει πάντως στον Τουρισμό – Επισιτισμό, όπου:

Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας προβλέπεται να αρχίσει πιλοτικά τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Στον κλάδο του Τουρισμού – Επισιτισμού υπάρχει ήδη Συλλογική Σύμβαση η οποία προβλέπει τη 6ημερη λειτουργία. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν καταγγελίες και παρατράγουδα θεσμικά τουλάχιστον προβλέπονται στην κλαδική σύμβαση δυο ρεπό.

Αν αρνηθεί ο εργαζόμενος;

Ο εργατολόγος κ. Καρούζος, τοποθετούμενος σχετικά για την πιθανότητα άρνησης του εργαζομένου, εξηγεί ότι δεν θα είναι απόλυτα εφικτή καθώς θα προβάλλεται ως υποχρέωση από πλευράς εργοδότη. Ο μόνος λόγος άρνησης «πατάει» πάνω στον αστικό κώδικα και μπορεί να γίνει, αν ο εργαζόμενος επικαλεστεί σοβαρά προσωπικά ζητήματα ή ανάγκη. «Ο εργοδότης δεν θα ρωτάει, θα αποφασίζει. Αν κάποιος πει ότι δεν μπορεί, προφανώς δεν είναι λόγος απόλυσης, αλλά θα ανοίγει ένα πλαίσιο συζήτησης, στο οποίο όμως τη δύναμη εκ του νόμου θα την έχει ο εργοδότης».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δέσποινα Βανδή: Ακύρωσε συναυλία της στην Τουρκία λόγω αφίσας του Κεμάλ Ατατούρκ

Τη φιλανθρωπική συναυλία της στο Τσεμέ της Τουρκίας ακύρωσε η Δέσποινα Βανδή καθώς...

Κορωνοϊός: Τα κρούσματα αυξάνονται και «επεκτείνονται» λόγω διακοπών – Πού υπάρχει έξαρση

Αυξάνονται και…. επεκτείνονται λόγω καλοκαιρινών μετακινήσεων τα κρούσματα του κορωνοϊού, όπως...

Δεύτερη θέση για τον Χανιώτη σφυροβόλο Μιχάλη Αναστασάκη στη Λουκέρνη

O Μιχάλης Αναστασάκης αγωνίστηκε στο διεθνές μίτινγκ στη Λουκέρνη...

Θαλάσσια χελώνα δάγκωσε λουόμενη στα Χανιά – Πιθανοί λόγοι της επίθεσης

Μια απρόσμενη επίθεση από θαλάσσια χελώνα σημειώθηκε το βράδυ...