Εξορκισμοί στα Αγγλικά στη Θεσσαλονίκη (…για να καταλαβαίνουν οι τουρίστες): «Ήταν πολύ ευχάριστο και οι νέοι το χαιρέτισαν με ενθουσιασμό», υποστηρίζει ο διοργανωτής | Βίντεο

Κανένα σχόλιο

Αντιδράσεις προκάλεσε το «χάπενινγκ» στη Θεσσαλονίκη, με «εξορκισμούς» και μυστικιστικές τελετές στο κέντρο της πόλης από την αυτοαπακαλούμενη «Εκκλησία των Εθνών».

Συγκεκριμένα, πίσω από το άγαλμα Βενιζέλου, δύο Κυριακές, μια τον Ιούλιο και μια τον Αύγουστο, στήθηκαν η υπαίθρια «εκκλησία» με καρέκλες και μια μεγάλη οθόνη στην οποία παρουσιάζονταν βίντεο από άλλες τελετές, με τη συμμετοχή αρκετών ατόμων.

Για το θέμα μίλησαν η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά, ο υπεύθυνος των εκδηλώσεων Scoan, Δημήτρης Παναπακίδης, και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Κούπκας, στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA».

"Sponsored links"

«Ήταν πολύ ευχάριστο και οι νέοι το χαιρέτισαν με ενθουσιασμό»

Ο Δημήτρης Παναπακίδης, υπέυθυνος των εκδηλώσεων Scoan, υποστήριξε ότι αυτό που έγινε είναι κάτι πολύ ευχάριστο και ο κόσμος το χαιρέτησε με μεγάλο ενθουσιασμό, ιδίως οι νέοι, ενώ πρόσθεσε ότι: «Ο πάτερ αποφάσισε να οργανώσει τους καλοκαιρινούς μήνες αυτές τις εκδηλώσεις στην πόλη μας. Είναι σημαντικό να σας εξηγήσω ότι ο εξορκισμός συμβαίνει ανέκαθεν και στην σύγχρονη εποχή».

Σχετικά με το γιατί οι εκδηλώσεις αυτές έγιναν σε δημόσιο χώρο και στην πλατεία Αριστεοτέλους ο υπεύθυνος των εκδηλώσεων εξήγησε ότι ο πάτερ αποφάσισε δεδομένου «του ευχάριστου κλίματος» να το κάνει σε δημόσιο χώρο και να μεταφέρει το μήνυμα του Χριστού.

Από τη μεριά του, ο Μιχάλης Κούπκας, αντιδήμαρχος Οικονομικών Θεσσαλονίκης, ανέφερε για το περιστατικό των εξορκισμών: «Το περιστατικό έγινε παράνομα, χωρίς καμία άδεια από τον δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς δεν υπήρξε αδειοδότηση ούτε για τον χώρο ούτε για την τοποθέτηση καθισμάτων ούτε για την χρήση ρεύματος» και ο κος Κούπκας απευθύνθηκε στον υπεύθυνο εκδηλώσεων πού βρήκε το ρεύμα για την εκδήλωση που οργάνωσαν. Ο υπεύθυνος εκδηλώσεων εξήγησε πως το ρεύμα που χρησιμοποιήθηκε, προερχόταν από γεννήτρια που προμηθεύτηκε ο ίδιος ο πάτερ.

Ο Μιχάλης Κούπκας υποστήριξε ότι ενημεώθηκαν για την διεξαγωγή της εκδήλωσης, αφού είχε συμβεί και εξήγησε ότι οι δημόσιοι χώροι δεν πρόκειται να καταστούν χώροι λατρείας.

Τέλος, η κυρία Βαρελά, δικηγόρος ανέφερε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας δεν επιτρέπεται λατρεία κάποια άγνωστης θρησκείας, η οποία προσβάλλει την δημόσια τάξη και τα χρηστά ήθη.

Ως χριστιανική εκκλησία, την οποία ίδρυσε το 2015 ο Χάρης Τσακωνίδης, πάτερ Χαράλαμπος για τους πιστούς της εν λόγω εκκλησίας, περιγράφεται 9η «Εκκλησία των Εθνών», σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ethnos.gr ο εκπρόσωπός της, Δημήτρης Παναπακίδης.

Η «Εκκλησία των Εθνών», με πρωτοστάτη τον ιδρυτή της, πραγματοποίησε τρεις τελετές εξορκισμού, δύο τον Ιούλιο και μία τον Αύγουστο, στο βόρειο τμήμα της οδού Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και πολύ κοντά στην Αρχαία Αγορά και προκάλεσε αντιδράσεις από κατοίκους αλλά και εντάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, ο ίδιος υποστηρίζει ότι έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη τόσο του δήμου όσο και της Αστυνομίας που βρισκόταν μάλιστα στο σημείο.

"Sponsored links"

Όπως λέει ο κ. Παναπακίδης, σε κάθε τελετή πραγματοποιήθηκαν περίπου δέκα εξορκισμοί, μεταξύ των οποίων υπήρχαν άτομα που επισκέπτονται την εν λόγω εκκλησία, τουρίστες που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, αλλά και άτομα που έχουν ακούσει για την «Εκκλησία των Εθνών» και παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. Ο ναός της εν λόγω εκκλησίας βρίσκεται στο 17ο χιλιόμετρο της οδού Θεσσαλονίκης – Περαίας, κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Οι εξορκισμοί έγιναν στα αγγλικά… για να καταλαβαίνουν οι τουρίστες

«Οι εκδηλώσεις μας είναι χριστιανικές. Περιλαμβάνουν και σύγχρονη χριστιανική μουσική, η οποία αρέσει πάρα πολύ στον κόσμο και κυρίως στους νέους ανθρώπους. Ο πάτερ επέλεξε να γίνουν οι εκδηλώσεις, για να μιλήσει στον κόσμο για το μήνυμα της αγάπης του Χριστού, της προσφοράς, της αλληλεγγύης. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων προσευχήθηκε και έκανε εξορκισμούς, για να απελευθερώσει ανθρώπους από δαιμόνια. «Ο δαίμονας κυριεύει τους ανθρώπους και με την προσευχή του ο πάτερ Χαράλαμπος τους απελευθέρωσε», λέει στο ethnos.gr ο κ. Παναπακίδης.

Κατά τη διάρκεια των τελετών εξορκισμού υπήρχε στο χώρο μία οθόνη, η οποία μετέδιδε αυτά ακριβώς που γίνονταν στην Αριστοτέλους, προκειμένου να έχει καλύτερη εικόνα ο συγκεντρωμένος κόσμος. Κατά τον κ. Παναπακίδη, ο ιερέας της εκκλησίας επέλεξε να κάνει τους εξορκισμούς στην αγγλική γλώσσα, προκειμένου να γίνει κατανοητός και στους τουρίστες που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

Το προφίλ του ιερέα

Σε ό,τι αφορά το προφίλ του Χαράλαμπου Τσακωνίδη, ο εκπρόσωπος της «Εκκλησίας των Εθνών» αναφέρει ότι έχει ασχοληθεί πολύ με την ιεραποστολή και είναι ευρέως γνωστός στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, συνεχίζει ο κ. Παναπακίδης, έγινε ιεροκήρυκας του λόγου του Χριστού. «Δε θέλησε να φέρει την ταμπέλα κάποιου δόγματος, ώστε να είναι ανοιχτός σε όλους τους ανθρώπους, χριστιανούς και μη. Να υπάρχει διαχρονικά μία ενότητα.

topontiki.gr

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live