17.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Εξωθούνται εκτός Πολυτεχνείου λόγω γραφειοκρατίας: Κινητοποίηση φοιτητών στην Εφορία για το επίδομα των 180 ευρώ

Ημερομηνία:

Μία απαράδεκτη κατάσταση επικρατεί στο Πολυτεχνείο Κρήτης. 120 φοιτητές, των οποίων οι οικογένειες είναι σε κακή οικονομική κατάσταση λόγω κρίσης, δε μπορούν να λάβουν ένα πενιχρό επίδομα της τάξης των 180 ευρώ λόγω της γραφειοκρατίας.

Οι αιτούντες για στέγαση στο Πολυτεχνείου Κρήτης ήταν κοντά στους 300. Τελικώς μόνο οι 198 κρίθηκαν δικαιούχοι. 78 βρηκαν θέση στις κακοσυντηρημένες εστίες του Ιδρύματος. Για τους υπόλοιπους, που δεν υπήρχε θέση, αποφασίστηκε να δίνεται ένα μικρό επίδομα της τάξης των 180 ευρώ. Τίποτα δεν έχουν λάβει.

Όλη αυτή η κατάσταση, συνεπικουρόμενη από την άθλια οικονομική πραγματικότητα που βιώνει το σύνολο σχεδόν της ελληνικής κοινωνίας ωθεί φοιτητές στο να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους και να φεύγουν από τα Χανιά. Όχι επειδή είναι κακοί φοιτητές. Απλά, επειδή δε μπορούν να ζήσουν.

LO108656

Το ποσό που χρειάζεται για να σταματήσει αυτή η αιμορραγία; 60.000 ευρώ. Σε σχέση με τα εκατομμύρια που είναι ο προϋπολογισμός του Πολυτεχνείου, πρόκειται πραγματικά για ένα ασήμαντο ποσό.

Οι φοιτητές βρέθηκαν μαζικά στην Εφορία Χανίων σήμερα στις 11, σε μία κινητοποίηση που συνέπεσε με αυτή των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των εμπόρων ενάντια στην υψηλή φορολογία. Εκεί συναντήσαμε και τον πρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου Νίκο Κοκκινάκη.

LO108692
Ο πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Νίκος Κοκκινάκης

 

Μας είπε τα εξής:

«Σήμερα ήρθαμε εδώ για να δούμε τον Επίτροπο της Εφορίας κ. Μανουσάκη. Ξέρετε, το συγκεκριμένο ζήτημα κολλάει στην γραφειοκρατία, στους τύπους,. Αυτό που χρειάζεται είναι μία υπογραφή, για να σταλθεί το ένταλμα και να δοθούν τα χρήματα σε αυτά τα παιδιά και να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Η πρυτανεία μας λέει ότι τα χρήματα είναι διαθέσιμα, υπάρχουν. Όμως, όλο αυτό τον καιρό τίποτα δε γίνεται. Αυτό είναι το ζήτημα.

Και είναι τρομερή αντίφαση αυτή τη στιγμή να δίνονται στο Πολυτεχνείο εκατομμύρια ευρώ και να υπάρχει κώλυμα και να πρέπει να κάνουμε κινητοποιήσεις για ένα ποσό της τάξης των 60.000 ευρώ. Κινητοποιούμαστε για να μην πετιούνται οι φοιτητές έξω από τη σχολή τους. Όχι επειδή είναι κακοί φοιτητές, αλλά επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Δε θα μείνουμε εδώ. Την επόμενη περίοδο θα κάνουμε και άλλες κινητοποιήσεις και θέλουμε τον χανιώτικο λαό να σταθεί δίπλα μας. Θέλουμε να σταθεί δίπλα μας γιατί και τα δίδακτρα που θα μπούνε στο μεταπτυχιακό και ότι άλλο συμβαίνει και για τα οποία αγωνιζόμαστε, θα επηρεάσουν και τους ίδιους, τα παιδιά τους.

Τους θέλουμε στο πλάι μας, απέναντι σε όσους θέλουν να μας στερήσουν τις σπουδές μας, σε όσους θέλουν να κάνουν το πανεπιστήμιο ένα εμπόρευμα μόνο για αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα. Αυτός είναι ο αγώνας μας.»

LO108693

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με τον Επίτροπο κ. Μανουσάκη, επανέλαβε πολλές φορές ότι η δουλειά του είναι να τηρεί τον νόμο και να προασπίζεται το δημόσιο συμφέρον. Από την πλευρά τους οι φοιτητές επανέλαβαν πολλές φορές ότι το ζήτημα είναι τυπικό και ότι αρκεί απλά μία υπογραφή για να λυθεί.

Ο κ. Μανουσάκης επανέλαβε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες και ότι αυτός δεν ευθύνεται. Οι φοιτητές από την πλευρά τους ζήτησαν πριν ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση να υπάρξει μία νέα συνάντηση, κάτι που ο κ. Μανουσάκης δεν τους το αρνήθηκε.

Ανεπίτρεπτη συμπεριφορά Επίτροπου Εφορίας 

Να σημειώσουμε ότι στην κινητοποίηση στην Εφορία, δυστυχώς, ο Επίτροπος κ. Μανουσάκης μας φέρθηκε με ανεπίτροπτο τρόπο και προσπάθησε να μας εμποδίσει από το να κάνουμε τη δουλειά μας.

Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι όταν οι φοιτητές εισήλθαν στο γραφείο και όταν τράβηξα φωτογραφία, ο κ. Επίτροπος εξερράγη, απαίτησε την άμεση διαγραφή της, είπε ότι απαγορεύεται η λήψη φωτογραφιών, απείλησε ότι θα προχωρήσει σε μήνυση, και θα καλέσει την αστυνομία.

Όταν του εξηγήσα ότι βρίσκομαι εκεί ως δημοσιογράφος και όχι ως ένας απλός παρευρισκόμενος φοιτητής, επέμεινε ότι στον συγκεκριμένο χώρο απαγορεύεται η λήψη φωτογραφιών.

Όταν επέμεινα ότι δε βρίσκομαι εκεί σε δικαστική διαδικασία αλλά ως δημοσιογράφος που καλύπτει την κινητοποίηση των φοιτητών, συνέχισε απαιτώντας να βγουν έξω όλοι οι φοιτητές για να μιλήσει αποκλειστικά σε εμένα, ουσιαστικά χρησιμοποιώντας το γεγονός για να διακόψει την κινητοποίηση των φοιτητών.

Εκ του λόγου αυτού, αναγκάστηκα να υποχωρήσω ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα.

Όμως, κατόπιν της κινητοποίησης επικοινώνησα με δικηγόρους οι οποίοι εξήγησαν ότι το αίτημα του Επιτρόπου όχι μόνο ήταν απαράδεκτο αλλά ήταν και μη νόμιμο αφού η μόνη περίπτωση που μπορεί να ζητήσει την απαγόρευση λήψης φωτογραφίας είναι κατά τη διάρκεια εν εξελίξει διαδικασίας και αυτό για να προστατευθούν αυτοί που συμμετέχουν στη διαδικασία.

Όπως μας είπε χαρακτηριστικά γνωστός δικηγόρος των Χανίων: «Είναι παράλογο το αίτημα του Επιτρόπου. Είναι σα να λες, απαγορεύεται να βγάλεις φωτογραφία δικαστικής αίθουσας όταν ΔΕΝ εξελίσσεται διαδικασία. Από τη στιγμή που βρισκόσασταν εκεί για να καλύψετε ένα γεγονός ως δημοσιογράφος, δεν είχε αυτό το δικαίωμα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που επικεφαλής υπηρεσίας στα Χανιά φέρεται με ανεπίτρεπτο και αυταρχικό τρόπο σε δημοσιογράφο. Ελπίζουμε αυτή να είναι η τελευταία.

Γιάννης Αγγελάκης

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ