25.2 C
Chania
Monday, October 7, 2024

ΕΟΔΥ: «Καλπάζουν» οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις – Οι μισοί ασθενείς μολύνονται, διαπιστώνει έρευνα

Ημερομηνία:

Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι μια από τις σοβαρότερες απειλές για την υγεία των ασθενών που νοσηλεύονται στα ελληνικά νοσοκομεία, όπως αναδεικνύεται μέσα από τη μεγάλη έρευνα του ΕΟΔΥ που πραγματοποιήθηκε  σε 9.707 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε 50 νοσοκομεία της χώρας.

Τα ευρήματα της έρευνας είναι αποκαρδιωτικά καθώς περισσότεροι από τους μισούς λάμβαναν τουλάχιστον ένα αντιμικροβιακό φάρμακο ενώ το 69,6% των λοιμώξεων εμφανίστηκε 48 ώρες μετά την εισαγωγή των ασθενών στο νοσοκομείο! Αυτό  σημαίνει ότι μολύνθηκαν μέσα στο θάλαμο νοσηλείας τους ή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας!

Τα παραπάνω στοιχεία ανακοίνωσε στις 30 Αυγούστου, ο ΕΟΔΥ στην έκθεση «Αποτελέσματα Επιτήρησης Μικροβιακής Αντοχής, Κατανάλωσης Αντιβιοτικών και Λοιμώξεων που Σχετίζονται με Φροντίδα Υγείας».

Η έρευνα

Αναλυτικά τα ευρήματα της ερευνάς αναδεικνύουν την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για την ασφάλεια των ασθενών καθώς:

  • Περισσότεροι από τους μισούς νοσηλευόμενους (55,4%, 5.376 νοσηλευόμενοι σε σύνολο 9.707) λάμβαναν τουλάχιστον ένα αντιμικροβιακό την ημέρα της καταγραφής.
  • Το 51,9% αυτών λάμβανε ένα αντιμικροβιακό,
  • το 35,2% λάμβανε δύο,
  • ενώ το 13,0% λάμβανε τουλάχιστον τρία (έως 9 αντιμικροβιακά την ημέρα της καταγραφής).

Κατά μέσο όρο κάθε ασθενής υπό αντιμικροβιακή αγωγή λάμβανε 1,7 αντιμικροβιακά. Τα παραπάνω ποσοστά έχουν παραμείνει σχετικά σταθερά συγκριτικά με τις προηγούμενες  έρευνες, αλλά παραμένουν υψηλά σε σχέση με το ευρωπαϊκό μέσο καθώς ως γνωστόν η χώρα μας διαθέτει τα πρωτεία επί του θέματος της μικροβιακής αντοχής.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το 12% των νοσηλευομένων εμφάνισε τουλάχιστον μια λοίμωξη την ημέρα της καταγραφής και γενικά ένας στους 9 νοσηλευόμενους είχαν λοίμωξη,  εκ των οποίων το 70% των περιπτώσεων ήταν ενδονοσοκομειακή λοίμωξη!

Ενδεικτικό είναι πως το 69,6% των λοιμώξεων εμφανίστηκε 48 ώρες μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο, ενώ στο 28,6% των λοιμώξεων ο ασθενής παρουσίαζε τη λοίμωξη κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο.

Οι ήδη εκδηλωμένες λοιμώξεις κατά την εισαγωγή είχαν πιθανή προέλευση το ίδιο νοσοκομείο (επανεισαγωγή ασθενούς) στο 7,5% των περιπτώσεων, άλλο νοσοκομείο στο 8,9% κ.ά.

«Θερίζουν» στις ΜΕΘ

Αξίζει να αναφερθεί πως ο υψηλότερος επιπολασμός νοσοκομειακών λοιμώξεων καταγράφηκε στους ασθενείς των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, στις οποίες 45,7% των νοσηλευόμενων εμφάνιζε τουλάχιστον μια λοίμωξη.

Δυστυχώς η χώρα μας είναι πρώτη στη λίστα με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις καθώς κατέχει  ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικροβιακής αντοχής στην Ευρώπη για συγκεκριμένα μικροβιακά στελέχη. Τα ποσοστά της στην Ελλάδα παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με τα προ της πανδημίας Covid-19 έτη.

Σε πρόσφατη έκθεση του ECDC, η Ελλάδα έχει πάρει την αρνητική πρωτιά της χώρας με τα περισσότερα έτη ζωής που χάνονται λόγω Μικροβιακής Αντοχής.

Σε μελέτη καταγραφής του σημειακού επιπολασμού των λοιμώξεων που συνδέονται με χώρους παροχής υγείας και της χρήσης αντιβιοτικών το διάστημα 2022-2023 ο επιπολασμός ανήλθε σε 12,1%, ενώ σε αντίστοιχη μελέτη το 2016-2017 ήταν 10,0%.

Όπως διαπιστώθηκε στην έρευνα η κατανάλωση αντιβιοτικών το 2022-2023 κυμάνθηκε σε παρόμοια επίπεδα με το 2016-2017 (55,4%) ήταν, όμως, σημαντικά μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ένα ακόμα μελανό σημείο που αναδεικνύει η μελέτη του ΕΟΔΥ είναι η έλλειψη δεδομένων σε σχέση με την εμφάνιση χειρουργικών λοιμώξεων στη χώρα μας. Η ψηφιακή καταγραφή αυτών των στοιχειών ήδη  αποτελεί στόχο του ΕΟΔΥ για τους επόμενους μήνες.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σπιτικές προτάσεις

Κρέπες με κιμά Δύο φλυτζάνια γάλα, μια φλυτζάνα τυρί τριμμένο,...

Ξεκινά στα Χανιά η δίκη για τον ξυλοδαρμό 40χρονης από τον πρώην σύζυγό της

Στο δικαστικό μέγαρο των Χανίων ξεκινά σήμερα Δευτέρα (7/10) η δίκη...

Καλοκαίρι ξανά στην «καρδιά» του φθινοπώρου- Έρχονται 32 βαθμοί στην Κρήτη

Για ανατροπή στο σκηνικό του καιρού με ζέστη και υψηλές θερμοκρασίες...

Πρωτοφανής επίθεση σε γνωστό επιχειρηματία

Θύμα επίθεσης έπεσε το πρωί γνωστός επιχειρηματίας του Ηρακλείου,...