19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Επίθεση με βιτριόλι: Ξεκινά η δίκη με παρούσα την Ιωάννα – H κατηγορούμενη δε θα παραστεί στο δικαστήριο – Ο δικηγόρος της κατηγορούμενης ζήτησε να μην τον παρεξηγήσει

Ημερομηνία:

Με αριθμό πινακίου 1 έχει προγραμματιστεί να αρχίσει, σήμερα (15.09.2021), στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών, η εκδίκαση της υπόθεσης για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της 35χρονης Ιωάννας, από την 37χρονη κατηγορούμενη, για λόγους προσωπικής εμμονής, όπως υποστήριξε η ίδια στην απολογία της.

Λίγα λεπτά πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της δίκης, η Ιωάννα Παλιοσπύρου, το θύμα της επίθεσης με το βιτριόλι, έφτασε στα δικαστήρια.

Φορούσε ειδική λευκή μάσκα στο πρόσωπό της, λευκό καπέλο και ειδικούς επιδέσμους στα χέρια της. Περπάτησε, από το αυτοκίνητο έως το δικαστήριο, με πολύ μεγάλη δυσκολία, πολύ αργά και με τη βοήθεια των δικηγόρων της.

Η γενναία Ιωάννα, που η ζωή της άλλαξε από τη μια στιγμή στην άλλη, είχε δηλώσει εξαρχής οτι θα πήγαινε στο δικαστήριο.

“Η απόφασή μου να βρεθώ στο δικαστήριο αντιμέτωπη με τη γυναίκα που με κατέστρεψε, για εμένα είναι μονόδρομος. Θέλω να αντικρίσει την καταστροφή που έχουν επιφέρει οι πράξεις της και να λογοδοτήσει για αυτές” είχε δηλώσει.

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι η κατηγορούμενη που κατέστρεψε τη ζωή της Ιωάννας δεν θα παραστεί ούτε καν στο δικαστήριο για να την δει στα μάτια.

Η κατηγορουμένη δήλωσε κώλυμα  και δεν έγινε μεταγωγή της από τις φυλακές όπου κρατείται καθώς έχει το δικαίωμα να μην παραστεί στη δίκη αλλά να εκπροσωπηθεί από τον συνήγορό της.

Η ακροαματική διαδικασία θα είναι μακρά και αναμένεται να διαρκέσει αρκετές συνεδριάσεις, καθώς μόνο οι μάρτυρες που έχουν κληθεί μέχρι τώρα να καταθέσουν από το δικαστήριο ανέρχονται σε 35.

Σε κάθε περίπτωση, η δίκη πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και να έχει εκδοθεί η απόφαση, μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου 2022, που συμπληρώνονται 18 μήνες προσωρινής κράτησης της κατηγορουμένης. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη.

Το χρονικό

Στις 20 Μαΐου 2020, η 34χρονη Ιωάννα έπεσε θύμα επίθεσης με οξύ από την δράστιδα, που της είχε στήσει καρτέρι, στην είσοδο του κτιρίου των γραφείων της Εθνικής Ασφαλιστικής, όπου εργάζεται, επί της Λ. Θησέως 214, στην Καλλιθέα.

Το περιστατικό συνέβη στις 9 το πρωί στην είσοδο του κτιρίου. Η μαυροφορεμένη γυναίκα είχε στήσει καρτέρι στα σκαλιά που συνδέουν το ισόγειο με το υπόγειο του κτιρίου και όπως όλα δείχνουν ανέμενε το θύμα της να πάει στη δουλειά της για της επιτεθεί. Μόλις η κοπέλα εμφανίστηκε και κινήθηκε προς το ασανσέρ, τότε η άλλη γυναίκα που πετάχτηκε μπροστά της, της πέταξε το οξύ στο πρόσωπο και τράπηκε σε φυγή.

Η κοπέλα σε κατάσταση σοκ και σφαδάζοντας από τους πόνους βγήκε στον δρόμο καλώντας σε βοήθεια και μπήκε σε διπλανό φαρμακείο όπου τις παρασχέθηκαν κάποιες Πρώτες Βοήθειες, ενώ τα ρούχα της έλιωναν πάνω στο σώμα της από το οξύ και έτρεχαν αίματα από το μάτι και το πρόσωπό της. Εκεί φαίνεται πως είπε στην φαρμακοποιό, πως η γυναίκα που της επιτέθηκε, φορούσε χειρουργική μάσκα, δίχως όμως να ειπωθεί κάτι άλλο. Στη συνέχεια, συνάδελφοί της, την μετέφεραν εσπευσμένα με αυτοκίνητο στο νοσοκομείο.

Πώς έφτασαν οι Αρχές στα ίχνη της

Αρχικά όταν οι αστυνομικοί την πλησίασαν 50 μέτρα έξω από το σπίτι της, αιφνιδιάστηκε αφού δεν πίστευε πως θα έφταναν οι Αρχές ποτέ σε αυτή, και επιχείρησε να διαφύγει ανεπιτυχώς. Στην τσάντα της βρέθηκαν η περούκα με τα σκούρα κόκκινα μαλλιά που φορούσε την ημέρα της επίθεσης και η περίφημη τηλεκάρτα με την οποία είχε κλείσει τα ραντεβού με το ταξί για την διαφυγή της.

"google ad"

Οι αστυνομικοί είχαν καταφέρει να βάλουν στο κάδρο των ερευνών τους την συγκεκριμένη γυναίκα αρκετές μέρες πριν, αφού από νωρίς είδαν ότι ο κύκλος και γεγονότα που αφορούσαν πιο πρόσφατες περιπτώσεις στην ζωή της Ιωάννας είχαν ισχυρά άλλοθι και δεν είχαν σχέση με την επίθεση.

Είχαν την εικόνα της ξεκάθαρα από την ημέρα της επίθεσης και από κάμερα στην Αγία Ελεούσα, την στιγμή που διέφευγε. Σύντομα ανακάλυψαν το ταξί στο οποίο επιβιβάστηκε και την άφησε στο Μετς, κοντά σε συγγενικό σπίτι της δράστιδος όπου κατέφυγε με το πρόσχημα της επίσκεψης, μέχρι να καταλαγιάσει λίγο ο θόρυβος και να επιστρέψει στο σπίτι της στου Ζωγράφου, όπου διέμενε μαζί με τον αδελφό της.

Ανακάλυψαν την κλήση και είχαν το ηχογραφημένο μήνυμα και σύντομα ανακάλυψαν τους δύο τηλεφωνικούς θαλάμους από τους οποίους πραγματοποιήθηκαν δύο κλήσεις προς την εταιρεία ραδιοταξί που χρησιμοποίησε. Ο ένας θάλαμος ήταν στην Λ. Συγγρού, όπου κατέβηκε με λεωφορείο την προηγούμενη ημέρα και παρήγγειλε το ταξί για να το δεσμεύσει για δύο κούρσες επιστροφής, εκείνη και την επόμενη ημέρα.

Στη συνέχεια πήγε περπατώντας στην Λ. Θησέως στην Καλλιθέα όπου κατόπτευσε τα γραφεία που θα πραγματοποιούσε την επίθεση και το βράδυ κάλεσε με την ίδια τηλεκάρτα από τηλεφωνικό θάλαμο στην Ακαδημίας κοντά στα γραφεία του δικηγορικού γραφείου που εργαζόταν στην οδό Σίνα για να επιβεβαιώσει το ραντεβού με το ταξί το πρωί της επομένης στην Καλλιθέα.

Μετέβη με τον ίδιο τρόπο, πραγματοποίησε την επίθεση, για την οποία όταν οι αστυνομικοί της ζήτησαν λεπτομέρειες άλλαξε συζήτηση, όπως επίσης αρνήθηκε να πει πως προμηθεύτηκε το βιτριόλι και αναφέρθηκε μόνο στο σημείο που πήρε το ταξί και πήγε στο Μετς.

Όταν οι αστυνομικοί εντόπισαν τον σειριακό αριθμό της τηλεκάρτας με την οποία πραγματοποιήθηκαν οι κλήσεις αυτές προχώρησαν στην σάρωσή του και μέσω αυτής προέκυψε πως σε προγενέστερο χρόνο η δράστης είχε καλέσει έναν άντρα από το Μπαγκλαντές, άσχετο με την υπόθεση και για άσχετο λόγο. Οι αστυνομικοί εντόπισαν το συγκεκριμένο άτομο που τους είπε ότι τον είχε καλέσει η συγκεκριμένη γυναίκα και μάλιστα στο κινητό ανακάλυψαν και τον αριθμό του κινητού της τηλεφώνου αφού τον είχε καλέσει και μέσω αυτού.

Όταν οι αστυνομικοί πήγαν στο Θριάσιο Νοσοκομείο και αναφέρθηκαν σε αυτή την γυναίκα στην Ιωάννα, ήταν η πρώτη φορά που η ίδια έκπληκτη κιόλας θυμήθηκε την ιστορία που είχε προηγηθεί μεταξύ τους, αλλά που ουδέποτε δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό το περιστατικό θα ήταν αρκετό για να προκαλέσει ένα τέτοιο μένος εναντίον της ώστε να συνδύαζε γεγονότα και καταστάσεις και να το ανέφερε μόνη της και νωρίτερα στις Αρχές.

Στην κατ’ οίκον έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί λίγο μετά την προσαγωγή της, ανακάλυψαν και τα τελευταία κρίσιμα πειστήρια, όπως την καπαρντίνα, αλλά και το σακίδιο που φορούσε την ημέρα της επίθεσης, στην Καλλιθέα, που αποτυπώθηκαν ξεκάθαρα από την κάμερα στο ύψος της Αγίας Ελεούσας.

Η 37χρονη βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινή κάθειρξης 15 ετών για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, ενώ, έχει παραπεμφθεί στο εδώλιο και για το πλημμέλημα της απείθειας, αδίκημα που αφορά την άρνηση της να βοηθήσει τους αστυνομικούς στην εξακρίβωση των στοιχείων της, όταν την εντόπισαν στην περιοχή του Ζωγράφου στις 11 Ιουνίου 2020 και την συνέλαβαν.

Το μήνυμα της Ιωάννας

Η Ιωάννα έχει δηλώσει ότι θα είναι παρούσα στο δικαστήριο για να πάρει απαντήσεις. Ζητεί την παραδειγματική τιμωρία της 37χρονης, καθώς -όπως είπε- δεν υπάρχουν ούτε ελαφρυντικά, ούτε μεταμέλεια.

«Είναι πολύ δύσκολο να αντικρίσω την 37χρονη. Δεν ξέρω αν η περίοδος των χειρουργείων στο νοσοκομείο ήταν η πιο δύσκολη ή η ψυχραιμία που θα πρέπει να επιδείξω στη δικαστική αίθουσα. Στηρίζομαι στην παρουσία των αγαπημένων μου προσώπων και στις αξίες που έχω ως άνθρωπος και ως χαρακτήρας» είπε στην ΕΡΤ.

«Η δικαιοσύνη, από νομικής πλευράς, σε περιπτώσεις όπως η δίκη μου πρέπει να είναι αμείλικτη. Δεν υπάρχουν αιτίες ούτε ελαφρυντικά ούτε μεταμέλεια. Και εγώ και η κοινωνία μας ζητάμε την παραδειγματική τιμωρία της. Προσωπικά δικαιωμένη δεν βρίσκω με ποιον τρόπο θα μπορούσα να νιώσω. Μόνο αν ο χρόνος γύριζε πίσω. Αλλά αυτό δεν γίνεται», ήταν το μήνυμα που έστειλε, λίγες ώρες πριν την έναρξη της δίκης.

Τι είπε ο δικηγόρος της κατηγορούμενης στην Ιωάννα

Έναν σύντομο διάλογο είχε ο Σάκης Κεχαγιόγλου, ο δικηγόρος της 37χρονης Ε.Κ. που κατηγορείται για την επίθεση με βιτριόλι στην 35χρονη Ιωάννα Παλιοσπύρου μέσα στα δικαστήρια.

Πριν την έναρξη της διαδικασίας η Ιωάννα συνομιλούσε με τους δικηγόρους της, σχολιάζοντας ότι δεν ενοχλήθηκε από την τόσο έντονη παρουσία των Mέσων ενημέρωσης έξω από το κτίριο.

Ο δικηγόρος της κατηγορούμενης Σάκης Κεχαγιόγλου την προσέγγισε για να της μιλήσει. Ο κ. Κεχαγιόγλου εξέφρασε τη συμπόνια του στο θύμα της άγριας επίθεσης, ζητώντας από το θύμα να μην τον παρεξηγήσει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αφού θα κάνει απλώς τη δουλειά του.

topontiki.gr, news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...