20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Επίκαιρη ερώτηση Φίλη: Θα επιμείνει η υπουργός Παιδείας να διώκει ως …”κακούργους” τους συνδικαλιστές φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης

Ημερομηνία:

Επίκαιρη Ερώτηση
Προς την κα υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Θα επιμείνει η υπουργός Παιδείας να διώκει ως …”κακούργους” τους συνδικαλιστές φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης ή θα αναλογιστεί τις ευθύνες της και θα αποσύρει τη μηνυτήρια αναφορά εναντίον τους;

Σε μια πρωτοφανή επίθεση κατά φοιτητών, που αγωνίζονται για τη Γνώση και τη Δημοκρατία στο  Πανεπιστήμιο,  προέβη η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων και ζητώντας τις ποινικές διώξεις φοιτητών. Πρόκειται για ενέργεια πρωτοφανή στη μεταπολιτευτική ιστορία, ενδεικτική του εκδικητικού μένους από το οποίο διακατέχεται η κυβέρνηση και η συγκεκριμένη υπουργός απέναντι σε κάθε μορφή φοιτητικής διεκδίκησης και δημοκρατικής οργάνωσης. Η ενέργεια της υπουργού καταδεικνύει την ενορχηστρωμένη δράση της κατά του φοιτητικού κινήματος που με αυταρχισμό και σκευωρίες επιδιώκει την καταστολή του.

Συνέπεια των ενεργειών της κας Κεραμέως είναι οκτώ φοιτητές και φοιτήτριες να έχουν στοχοποιηθεί λόγω της συνδικαλιστικής τους ιδιότητας, να έχουν υποδειχθεί και να απειλούνται με διώξεις για …το κακούργημα της αρπαγής και άλλων βαρύτατων αδικημάτων (!) με ποινές δεκαετούς κάθειρξης για μια παράσταση διαμαρτυρίας του φοιτητικού τους συλλόγου.

Η παράσταση διαμαρτυρίας αποφασίστηκε από φοιτητικούς συλλόγους του Πολυτεχνείου Κρήτης προκειμένου να δηλώσουν εναντίωσή τους στην πρόθεση για εκκίνηση πειθαρχικής διαδικασίας σε βάρος του φοιτητή της Σχολής ΗΜΜΥ και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης, καθώς και να υπερασπιστούν τη συνδικαλιστική ελευθερία των φοιτητών και συλλόγων. Εξάλλου, ο φοιτητής συμμετείχε σε διάλογο με καθηγητή, ο οποίος κατέστρεψε αφίσα του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης που είχε τοποθετηθεί στον εξωτερικό τοίχο του κυλικείου, προκειμένου να υπερασπιστεί τη συνδικαλιστική ελευθερία των φοιτητών και το δικαίωμά τους να ενημερώνονται μέσα από σχετικές ανακοινώσεις του συλλόγου. Μια παράσταση διαμαρτυρίας βαφτίστηκε «ομηρία» και δήθεν «αναγκαστικός εγκλεισμός» και μάλιστα τέτοιος που συνιστά «αρπαγή», τέτοια που θέτει ένα πρόσωπο σε θέση αδυναμίας επικοινωνίας με τις αρχές για να διασωθεί, τη στιγμή που προκύπτει ότι ο Κοσμήτορας χρησιμοποιούσε το κινητό του στέλνοντας μηνύματα,  είχε ανοιχτό τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή και πρόσβαση στα μέηλ του κ.ο.κ.

Παρά την ανακοίνωση της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης στις 14/10: «θα πρέπει, επίσης, να τονίσουμε ότι κάτω από τις παρούσες συνθήκες (επιδημιολογικές, κοινωνικές, πολιτικές), η σύμπνοια και ο διάλογος ανάμεσα στα μέλη της Πολυτεχνικής κοινότητας είναι πρωταρχικής σημασίας.

Στο Πολυτεχνείο Κρήτης δεν θα πρέπει να έχουν θέση προσβλητικές και βίαιες συμπεριφορές, ενώ θα πρέπει να αναπτύσσεται πολιτικός λόγος και συνδικαλιστικές δράσεις ελεύθερα χωρίς το φόβο πειθαρχικών διώξεων και αποκλεισμών», τη μη εκκίνηση πειθαρχικής διαδικασίας ή την ενημέρωση της αρμόδιας εισαγγελίας από τις αρμόδιες πανεπιστημιακές αρχές, η Κοσμητεία του ΗΜΜΥ στις 20/10 εξέδωσε ανακοίνωση διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα και αναφορά σε “ομηρία” του Κοσμήτορα. Ακολούθησαν σχετικά δημοσιεύματα στο ίδιο ύφος και η κλιμάκωση του ζητήματος επήλθε από την ίδια την υπουργό με την κατάθεση της μήνυσης.

Ερωτάται η κα υπουργός:

1. Ποιο θα είναι το παιδαγωγικό και το εκπαιδευτικό αποτύπωμα της πράξης της, άμεσα και σε βάθος χρόνου, σε περίπτωση που “επιτύχει” να καταδικαστούν ως “κακούργοι”, τα στελέχη του φοιτητικού κινήματος, θύματα του ασίγαστου πάθους αυτής της κυβέρνησης εναντίον της ελεύθερης δημοκρατικής έκφρασης και του Δημόσιου Πανεπιστημίου;

2. Μετά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απαράδεκτη, εκδικητική και αποσκοπούσα στην εξόντωση των  φοιτητών μηνυτήρια αναφορά της, σκέφτεται να την αποσύρει, αναλογιζόμενη τις συνέπειες μιας τέτοιας πράξης στις ζωές οκτώ νέων παιδιών;

Ο ερωτών Βουλευτής
Φίλης Νίκος

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Έρευνα Eteron: Ο αθέατος κόσμος της εργασίας των νέων – Δεν βγάζουν τον μήνα

Η νέα έρευνα του Eteron που παρουσιάζουμε σήμερα εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα “Youth...

Επιστολή: Απαραίτητος καθαρισμός των οικοπέδων

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Κύριε δ/ντά, Θέλω μέσω της έγκριτης...

Κρήτη: Ευρωπαϊκή Γαστρονομική Περιφέρεια 2026

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό...