14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Επανάσταση του Καντανολέοντα που ήταν κλάδος της οικογένειας Σκορδίλη

Ημερομηνία:

Απ’ το βιβλίο του Πάρι Κελαϊδή
«Τα 12 αρχοντόπουλα του Βυζαντίου στην Κρήτη του 1182»


Μια ακόμα επανάσταση πραγματοποίησαν οι απόγονοι του Αρχοντόπουλου Σκορδίλη εναντίον των Ενετών, στα 1570. Τότε, ο ισχυρός γαιοκτήμονας Γεώργιος Καντανολέων (που είχε το αρχοντικό του στο Κουστογέρακο Σελίνου) τέθηκε επικεφαλής. Οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές, διότι ο Τουρκοενετικός πόλεμος δεν επέτρεπε στους κατακτητές την πολυτέλεια να ‘χουν στην Κρήτη πολυάριθμα στρατεύματα.

Μεταξύ των 4-5 στρατηγών του, ο Καντανολέων είχε ορίσει ως Καγκελάριο τον Αναστάση Πάτερο – Ζάπα από την Ανώπολη Σφακίων. Όλα πήγαιναν κατ’ ευχήν. Οι Ενετοί είχαν κλειστεεί στα τέσσερα μεγαλύτερα κάστρα, από τα οποία όμως και πάλι εκείνο της Ρεθύμνης παραδόθηκε, ενώ των Χανίων ετοιμαζόταν κι αυτό.

Οι επαναστάτες ήλθαν σε συνενόηση με τον Πατριάρχη και με τον Τσάρο της Ρωσίας για βοήθεια. Αλλά την τελευταία στιγμή, ο Καντανολέων έπεσε θύμα παμπόνηρης παγίδευσης: Ο Διοικητής Χανίων δήθεν είχε αποφασίσει να συνεργαστεί με τους Επαναστάτες και προσέφερε μάλιστα την πανέμορφη θυγατέρα του Σοφία, ως σύζυγο του γυιού του Καντανολέοντα, του Πέτρου. Εκμεταλλεύτηκε ο πονηρός Ενετός διοικητής το γεγονός ότι τα δύο παιδιά είχαν αλληλοερωτευτεί, όταν η κόρη είχε δώσει λίγο παλαιότερα στον Πέτρο το έπαθλο της νίκης ιππικών αγώνων. Είχαν ανταλλάξει δύο ερωτικές επιστολές και αυτό το γεγονός έπεισε τον Καντανολέοντα πως δεν υπήρχε δόλος από τον Ενετό διοικητή. Ο γάμος τελέστηκε στην μεγάλη εξοχική έπαυλη του διοικητή στο χωριό Αλικιανός (ερείπιά της υπάρχουν σήμερα. Μια άλλη εκδοχή τοποθετεί τον γάμο και τα γεγονότα τα φοβερά που ακολούθησαν στην έπαυλή τους στο χωριό Αργυρούπολη στο Ρέθυμνο. Υπάρχει και σχετική αναφορά πάνω στην εξωτερικό τοίχο της περίφραξης της έπαυλης).

Οι εκατοντάδες όμως Κρητικοί καλεσμένοι του Καντανολέοντα – Σκορδίλη, ήπιαν κρασί με υπνωτικό. Κοιμήθηκαν, συνελήφθησαν από τους κρυμμένους Ενετούς στρατιώτες και εκτελέστηκαν. Όλες εκείνες οι εκατοντάδες των καλεσμένων στο γάμο εκτελέστηκαν. Σφαγή τέτοιας έκτασης δεν είχε ξαναγίνει. Επί δύο μέρες έσφαζαν και κρεμούσαν. Μεταξύ όλων και τον γαμπρό. Δεν αναφέρεται τι απέγινε η Σοφία η οποία αγαπούσε παράφορα τον δολοφονημένο Πέτρο.


Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ