10.8 C
Chania
Wednesday, December 24, 2025

Επικίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη

Ημερομηνία:

Του Ανδρέα Σπανουδάκη

Ο γερουσιαστής και διπλωμάτης, ο “πατέρας” του ψυχρού πολέμου Τζόν Κέναν είχε προειδοποιήσει τους αμερικανούς και τη Δύση ότι μια πιθανή επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς θα εγκυμονούσε τεράστιους κινδύνους σε βάθος χρόνου.

Αυτό τον κίνδυνο είχε προβλέψει ο Κέναν.

Ο Ζελένσκι προκειμένου να σώσει την καρέκλα του και όχι το λαό του εκλιπαρεί για στρατιωτική εμπλοκή της Δύσης γνωρίζοντας, πολύ καλά, ότι αυτό θα σημάνει την έναρξη του 3ου παγκόσμιου πολέμου.

Δεν διστάζει, μπροστά στον κίνδυνο μιας γενικευμένης στρατιωτικής εμπλοκής και παρά τις επί 8 χρόνια προειδοποιήσεις των Ρώσων, να θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη.

Ευτυχώς που για την ώρα οι αμερικανοί το αρνούνται.

Κάτι που δεν έκαναν το 1999 στη Γιουγκοσλαβία.

Προφανώς, πιστεύει ότι βρίσκεται πάνω σε θεατρικό σανίδι και εξαπολύει, με στρατιωτική περιβολή, ένα “ανθολόγιο” απο απειλές που στην συνοπτικότητά τους είναι αποκαλυπτικές ότι δεν έχει το πλεονέκτημα που θα τον βοηθήσει να θεραπεύσει τις συνέπειες απο την επέμβαση.

Ένας ηγέτης που η χώρα του αντιμετωπίζει δυναμική επέμβαση απο μια χώρα κατά πολύ υπέρτερη οικονομικά και στρατιωτικά η πρώτη φροντίδα του για το λαό του θα έπρεπε να είναι η ειρήνη.

Να διαπραγματευτεί την ειρήνη.

Να υλοποιήσει την πραγματική διάσταση του ρόλου του ως “Υπηρέτης του λαού”.

Να εξαντλήσει όλα τα διπλωματικά όπλα προκειμένου ν’ αποφύγει τον όλεθρο.

Να απαγκιστρωθεί απο τα νεοναζιστικά στοιχεία που ενοχοποιούνται για γενοκτονίες τα οποία ενσωμάτωσε στην Εθνοφρουρά.

Πράξεις ειδεχθείς που σαν ανειδήμονας και ουδέτερος θεατής ούτε κατάγγειλε ούτε, έστω, συγκράτησε.

Ο ρόλος του ως ηγέτης να είναι ερευνητικός και ερμηνευτικός προκειμένου να εκπληρώσει με κάθε δυνατή ακρίβεια και διεξοδικότητα τα δεδομένα για λύση της κρίσης χάριν του λαού του.

Τώρα, εμφανίζεται οργίλος μ’ αυτούς που τον εγκατέλειψαν και οι οποίοι στήριζαν το αντιδημοκρατικό καθεστώς του, εξαπολύει σε βάρος τους αδιάκοπα ακατάσχετους μύδρους, θα συρθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (έχει ήδη δεχτεί ειρηνευτικούς όρους των Ρώσων) απο τη θέση ηττημένου και με μια χώρα κατεστραμμένη.

Άξιο απορίας είναι πώς ένας νεοφανής νεαρός πολιτικός πήρε στις εκλογές ποσοστό 70%).

Ίσως αυτό το σαρωτικό ποσοστό είναι προσδιοριστικό μιας φευγαλέας προσωπικότητας που δεν αναδύεται μέσα απο ηρωικές πράξεις, ανδραγανθήματα και δημοκρατικές ευαισθησίες, που δομήθηκε με “φερτά υλικά”.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ