23.8 C
Chania
Saturday, October 12, 2024

Επιλογή επικουρικών ιατρών για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων

Ημερομηνία:

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας κ. Μαυρούδη Βορίδη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με θέμα «Διαδικασία επιλογής επικουρικών ιατρών για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων της χώρας και ειδικότερα της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης», κατέθεσε την Τρίτη 2/9/2014 ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης.

Στην ερώτησή του ο κ. Βιρβιδάκης αναφέρει:

«Στις 13 Ιανουαρίου 2014 κατέθεσα την με ΑΠ 5328/13-1-2014 ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με θέμα ‘‘Διαδικασία επιλογής επικουρικών ιατρών για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων της χώρας’’.

Στην ερώτηση ανέφερα τα εξής: «Σύμφωνα με την §1, άρθρο 21 του Ν 4213/9-12-2013 (ΦΕΚ 261/Α):

‘‘Σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια τηρείται ενιαίος κατάλογος εγγραφής επικουρικών ιατρών στον οποίο εγγράφονται, κατά ειδικότητα, κατόπιν αιτήσεώς τους ιατροί που απέκτησαν ιατρική ειδικότητα κατά την τελευταία επταετία από την ημερομηνία υποβολής σχετικής αίτησης.

Η τοποθέτηση των επικουρικών ιατρών από τον προαναφερόμενο κατάλογο γίνεται με απόφαση του Διοικητή της εκάστοτε Υγειονομικής Περιφέρειας, με βάση τις ανάγκες των νοσοκομείων αρμοδιότητάς του.

Οι επιμέρους λεπτομέρειες για τον τρόπο επιλογής, την κατάρτιση του εν λόγω καταλόγου, τη διαδικασία εγγραφής σε αυτόν των υποψηφίων, καθώς και τα σχετικά με τη δημοσιότητα της σχετικής προκήρυξης καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Υγείας. Ο υφιστάμενος, κατά το χρόνο δημοσίευσης του παρόντος, κατάλογος επικουρικών ιατρών παραμένει ως έχει και μεταφέρεται αυτούσιος σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες.

Οι διατάξεις των εσωτερικών περιπτώσεων γ’, δ’, ε’ του εσωτ. αριθμ.2, του άρθρου 2, του ν. 3868/2010 (Α’129) παραμένουν σε ισχύ.’’

Επειδή, αυτή τη στιγμή υπάρχουν έντονες και πιεστικές ανάγκες για ιατρικό προσωπικό συγκεκριμένων ειδικοτήτων στα διάφορα νοσοκομεία των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας,

ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

«1. Ποίοι λόγοι οδήγησαν στην μέχρι τώρα καθυστέρηση έκδοσης της προαναφερομένης σχετικής Κ.Υ.Α; 2. Πότε προβλέπεται να εκδοθεί η προαναφερόμενη σχετική Κ.Υ.Α προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής και κατ’ επέκταση η τοποθέτηση επικουρικών ιατρών σε νοσοκομεία των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας σύμφωνα με τις ανάγκες τους;»».

Η προαναφερόμενη υπουργική απόφαση τελικά δεν εκδόθηκε και στο Ν. 4238/2014 (ΦΕΚ 38/Α/17-2-2014) συμπεριελήφθη διάταξη στο άρθρο 38, η οποία στην παρ. 2 αναφέρει: «Στο άρθρο 21 του ν. 4213/2013 (Α’ 261) προστίθεται παράγραφος 3 ως εξής: ‘‘3. Η ισχύς της παραγράφου 1 της παρούσας διάταξης αρχίζει έξι (6) μήνες μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως’’». Ενώ σύμφωνα με τα παραπάνω αναμενόταν να ισχύσουν με την παρέλευση του εξαμήνου οι διατάξεις του άρθρου 21 του Ν. 4213/2013, στον Ν. 4279/2014 (ΦΕΚ 158/Α/8-8-2014) προσετέθη διάταξη (περ. Β’ της παρ. 2 του άρθρου δευτέρου) η οποία αναφέρει: « Β) Η παρ.3 του άρθρου 21 του ν. 4213/2013 (Α’221) που προστέθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 38 του ν. 4238/2014, τροποποιείται ως ακολούθως: ‘‘3. Η ισχύς της παραγράφου 1 της παρούσας διάταξης αρχίζει 1.1.2015’’».

Δηλαδή, με τις δύο προαναφερθείσες διατάξεις, η ισχύς του άρθρου 21 του Ν. 4213/2013 αρχίζει από τις 1.1.2015 και ως εκ τούτου η αρμοδιότητα για την τοποθέτηση επικουρικών γιατρών παραμένει στο Υπουργείο Υγείας.

Επίσης, στις 17 Φεβρουαρίου 2014, κατέθεσα την με ΑΠ 6326/17-2-2014 ερώτηση με θέμα «Ανάγκες σε επικουρικούς ιατρούς για τα νοσοκομεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης». Με ην ερώτηση τεκμηρίωνα ότι η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης αντιμετωπιζόταν αρνητικά στα θέματα της τοποθέτησης επικουρικών γιατρών στα νοσοκομεία. Στην απάντησή του ο τότε Υπουργός Υγείας κ. Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «…Σε επόμενη προκήρυξη, αφού υπάρξει απαραίτητη έγκριση από τα Υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου μας θα λάβει υπόψη της όλα τα επείγοντα αιτήματα και θα προσπαθήσει για την υλοποίηση αυτών».»

Καταλήγοντας, ο κ. Βιρβιδάκης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:

«   1. Ποιοι λόγοι επέβαλλαν την για δεύτερη φορά μετάθεση της ισχύος του άρθρου  21 του Ν. 4213/2013;

  1. Πώς προβλέπεται να καλυφθούν οι άμεσες και επιτακτικές ανάγκες των νοσοκομείων της Κρήτης σε συγκεκριμένες ειδικότητες ιατρών σύμφωνα και με τα αιτήματα τα οποία έχουν υποβληθεί αρμοδίως;»
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκινούν οι εργασίες επαναδιαγράμμισης για τον ποδηλατοδρόμο στην οδό Κυδωνίας

Ξεκινούν οι εργασίες επαναδιαγράμμισης του ποδηλατόδρομου στην οδό Κυδωνίας,...

Συνάντηση Σέβης Βολουδάκη με την Υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Η Βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη, πραγματοποίησε σήμερα, συνάντηση με...

ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση 20 βουλευτών για τους θανάτους σε Αστυνομικά Τμήματα

Τις ευθύνες της Ελληνικής Αστυνομίας για τη ζωή και...

Ο Κασσελάκης τα “μαζεύει” άρον άρον ενόψει ΚΕ – Απέσυρε το εξώδικο

Σε κινήσεις που – σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις-...