Επιστολή Βιοτεχνών και Εμπόρων Χανίων: Είμαστε υπέρ της στήριξης των προσφύγων, δίχως να ξεχνάμε ότι οι έμποροι υποφέρουν 7 χρόνια από την κρίση

Κανένα σχόλιο

Με επιστολή της προς τους βουλευτές Χανίων, τον Περιφερειάρχη Κρήτης και τους Δημάρχους του νομού, η Ομοσπονδία Βιοτεχνών και Εμπόρων ν. Χανίων εκφράζει τη θέση της για τη διαχείριση του Προσφυγικού ζητήματος και τα σχέδια περί φιλοξενίας 2.000 προσφύγων στην Κρήτη.

Όπως σημειώνουν στην επιστολή τους, δεν τάσσονται ενάντια στη φιλοξενία προσφύγων, αρκεί όμως να μη συμβεί με τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε σε νησιά του Αιγαίου, με τις καταστρεπτικές συνέπειες που είχε ο σχεδιασμός τόσο για την τοπική κοινωνία αλλά και για τους πρόσφυγες, που ζούσαν υπό καθεστώς εγκλεισμού, δίχως σωστή περίθαλψη και διατροφή, με τη διαχείριση να έχουν αμφιβόλου προέλευσης Μ.Κ.Ο.

Όπως τονίζουν, η Ομοσπονδία είναι υπέρ της ανάγκης στήριξης των ανθρώπων αυτών επισημαίνοντας πάντως ότι “και οι επιχειρηματίες του τόπου αυτού πασχίζουν εφτά χρόνια τώρα μέσα στην γενικότερη οικονομική και κοινωνική κρίση να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους, τις οικογένειες τους και την οικονομία του τόπου”.

"Sponsored links"

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Κύριοι,

Η πραγματικότητα είναι ότι είμαστε προβληματισμένοι, φοβισμένοι και απογοητευμένοι όχι για την μεταφορά και εγκατάσταση στην Κρήτη 2000 προσφύγων (όπως προτίθεται να κάνει το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής). Άλλωστε οι Κρητικοί έχουμε δείξει έμπρακτα τόσα χρόνια τη φιλοξενία και την αλληλεγγύη μας τόσο σε εκείνους που έχουν ανάγκη όσο και στους επισκέπτες αυτού του τόπου.

Είμαστε ανήσυχοι γιατί τα μέχρι τώρα δεδομένα-αποτελέσματα από άλλα νησιά και περιοχές της χώρας μας, που φιλοξενούν προσφυγές, είναι επιεικώς απαράδεκτα τόσο για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων όσο και για την ενσωμάτωση τους στην τοπική κοινωνία.

Η έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού, η προχειρότητα, ο ερασιτεχνισμός και η γενικότερη έλλειψη αντίληψης της σοβαρότητας του θέματος που επέδειξε ο κρατικός μηχανισμός είναι αυτά που μας φοβίζουν και μας απογοητεύουν.

Πρόσφυγες που βιώνουν σε άθλιες συνθήκες, άνθρωποι που υποσιτίζονται, που η περίθαλψη τους βασίζεται ως επί το πλείστον σε ΜΚΟ και πολλές φορές αμφιβόλου νομιμότητας, «κέντρα φιλοξενίας» που μόνο τον τίτλο έχουν γιατί η πραγματικότητα απέχει πολύ. Συγγνώμη αλλά αυτό δεν λέγεται φιλοξενία.

Δεν πρέπει και η Κρήτη να αποτελέσει μια τέτοια «αποθήκη» ψυχών, οι οποίες έχουν ήδη περάσει τα πάνδεινα.

Επιπλέον, η όλη κατάσταση «βολεύει» αρκετά ακραία στοιχεία του τόπου που χρησιμοποιούν τον φόβο της κοινωνίας για να σπείρουν τον διχασμό και το φανατισμό.

Εμείς ως εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου ζητάμε από την κυβέρνηση να μας απαντήσει ειλικρινά αν πιστεύει ότι ο σχεδιασμός για αυτή την μεταφορά προσφύγων και η εγκατάσταση τους θα γίνει με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και όχι με την μέχρι τώρα προχειρότητα που είδαμε όλοι που έχει οδηγήσει. Έχουν πραγματικό σχέδιο για την περίθαλψη, σίτιση, στέγαση αυτών των ανθρώπων σε βάθος χρόνου και όχι για τις πρώτες πέντε μέρες ή θα φορτώσουν τις ευθύνες τους στην τοπική κοινωνία βασιζόμενοι και μόνο στο αίσθημα αλληλεγγύης και φιλότιμου που δείχνουν οι Κρητικοί; Είναι σε θέση προστατεύσουν την τουρισμό της Κρήτης, ένα από τα δυνατότερα χαρτιά της ελληνικής οικονομίας ή θα δούμε τα αποτελέσματα που έχουν η Μυτιλήνη και η Κως;

"Sponsored links"

Καλούμε, λοιπόν, τους άρχοντες του τόπου να διασφαλίσουν κα να δεσμευτούν ότι οποιαδήποτε ενέργεια γίνει δεν θα γίνει εις βάρος της τοπικής κοινωνίας

Εμείς ως Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων τονίζουμε την ανάγκη στήριξης των ανθρώπων αυτών χωρίς όμως να ξεχνάμε ότι και οι επιχειρηματίες του τόπου αυτού πασχίζουν εφτά χρόνια τώρα μέσα στην γενικότερη οικονομική και κοινωνική κρίση να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους, τις οικογένειες τους και την οικονομία του τόπου.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live