12.8 C
Chania
Sunday, February 25, 2024

Επιστολή γονιών από τα Χανιά στον Πρωθυπουργό: Δε θα δεχθούμε καμία μετατροπή σχολείου σε Πειραματικό

Ημερομηνία:

Με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Παιδείας καθώς και την Επιτροπή Πειραματικών και Προτύπων, οι σύλλογοι γονέων του 5ου Γυμνασίου και του 1ου ΓΕΛ Χανίων ζητούν να μη μετατραπεί κανένα λύκειο σε πειραματικό.

Αναφέρουν στην επιστολή τους:

«Αξιότιμοι,

Με την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να σας εκθέσουμε, τούτη την ύστατη στιγμή, τη θέση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΓΕΛ και του 5ου Γυμνασίου Χανίων σχετικά με το θέμα της κατάργησης-μετατροπής του 1ου ΓΕΛ ή άλλου υφιστάμενου λυκείου των Χανίων σε Πειραματικό Λύκειο, θέμα το οποίο τους τελευταίους μήνες έχει αναστατώσει συνολικά τη σχολική κοινότητα των Χανίων.

Δεδομένου ότι, όπως έχει αντιληφθεί πλέον όλη η εκπαιδευτική κοινότητα των Χανίων, τις τελευταίες ημέρες, οι αρμόδιοι για τις τελικές αποφάσεις που βρίσκονται μακριά από την σχολική πραγματικότητα των Χανίων, είτε λόγω αποστάσεως είτε λόγω λανθασμένης ενημέρωσης από άτομα που θεσμικά και νομικά δεν θα έπρεπε να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε διαδικασία και να επηρεάζουν αποφάσεις, παρακαλούμε να λάβετε υπόψιν σας τα παρακάτω:

Στα Χανιά, όπως γνωρίζετε, με την ίδρυση και λειτουργία του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων δεν ετέθη η προϋπόθεση διασύνδεσης του, με ανώτερης βαθμίδος σχολική μονάδα (Πειραματικό Λύκειο).  Το ίδιο το γράμμα του Νόμου 4692/2020 δεν θεωρεί αυτό ως απαραίτητη προϋπόθεση.

Η απόφαση για την ίδρυση Πειραματικού Λυκείου, το τελευταίο διάστημα, απασχόλησε και απασχολεί  όλους τους συλλόγους Γονέων κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας της πόλης, την εκπαιδευτική κοινότητα στο σύνολο της και πλέον όλη την κοινωνία των Χανίων, καθ’ όσον πλανάται ως ειλημμένη, η απόφαση ίδρυσης του, με την κατάργηση-μετατροπή υπάρχοντος Γενικού Λυκείου.

Η μετατροπή ενός υπάρχοντος σχολείου σε Πειραματικό, όπως έδειξε και η πρόσφατη εμπειρία με την μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Χανίων συνδέεται με το ευρύτερο σχολικό κτιριακό πρόβλημα το οποίο είναι ήδη ασφυκτικό στον Δήμο Χανίων.

Τα προβλήματα, που εντάθηκαν με την μετατροπή του 1ου Γυμνασίου στα υπόλοιπα Γυμνάσια των Χανίων είναι τεράστια, δημιουργώντας περιφερόμενα τμήματα (Τμήματα δηλαδή που δεν έχουν αίθουσα αλλά κάνουν μάθημα όπου βρουν κενό), Τμήματα που κάνουν μάθημα σε γειτονικές εκκλησίες, κατάργηση κάθε εργαστηρίου και βιβλιοθήκης, μετατροπή κάθε διαθέσιμου χώρου σε αίθουσες.

Η πιθανή κατάργηση-μετατροπή οποιουδήποτε υφιστάμενου λυκείου σε πειραματικό θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα ήδη κορεσμένα λύκεια της πόλης, καθώς το Πειραματικό Λύκειο θα υποδέχεται αποκλειστικά τα παιδιά του Πειραματικού Γυμνασίου, με αποτέλεσμα τα παιδιά της γειτονιάς/γεωγραφικής περιφέρειας που κανονικά θα υποδέχονταν το λύκειο αυτό, να κατανεμηθούν στα λοιπά λύκεια της πόλης.

Είναι δεδομένο ότι τα υφιστάμενα λύκεια των Χανίων λειτουργούν πέραν των δυνατοτήτων τους, όσον αφορά τον αριθμό των μαθητών σε σχέση με τις υπάρχουσες υποδομές τους και μία τέτοια εξέλιξη θα μεγιστοποιήσει το πρόβλημα, με άμεσες αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία τους και στην ποιότητα του εκπαιδευτικού τους έργου.

Όσον αφορά συγκεκριμένα, την πιθανή μετατροπή του 1ου ΓΕΛ Χανίων σε Πειραματικό Λύκειο, δηλώνουμε κατηγορηματικά την πλήρη αντίθεση μας, καθώς αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα οι μαθητές του 5ου Γυμνασίου, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα έκαναν τη μετάβαση στο συστεγαζόμενο 1ο ΓΕΛ, το λύκειο της γειτονιάς τους, να κατανεμηθούν στα υπόλοιπα λύκεια της πόλης, και πιθανόν και ακόμα παραπέρα, μακριά από το σπίτι και τη γειτονιά τους.

Μην σας ξεγελούν πλασματικά και κατασκευασμένα στοιχεία που δρομολόγησαν κάποιοι, ακόμα και μειώνοντας τους μαθητές στο Λύκειο μας το 1ο ΓΕΛ για να φανεί ως φθίνον, φτάνοντας στο σημείο να στέλνουν παιδιά που ζουν σε 2 χιλιόμετρα απόσταση από το σχολείο μας, σε Λύκειο γειτονικού ορεινού Δήμου σε απόσταση 12 χιλιομέτρων σε άθλιο οδικό δίκτυο, με ότι αντίκτυπο έχει αυτό στις οικογένειες τους.

Αναρωτιόμαστε,, πως είναι δυνατόν να συζητείται η κατάργηση ενός υφιστάμενου σχολείου προκειμένου να ιδρυθεί ένα άλλο, σε μια πόλη που έχει κτιριακό πρόβλημα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

"google ad"

Πως είναι δυνατόν να συζητείται να μετατραπεί το 1ο ΓΕΛ σε Πειραματικό Λύκειο, να καταργηθεί δηλαδή το λύκειο της  γειτονιάς και τα παιδιά του 5ου Γυμνασίου, με το οποίο συστεγάζονται, έχουν κοινό προαύλιο χώρο, ενός Γυμνασίου με 384 μαθητές, να πρέπει να κατανεμηθούν και να διασκορπιστούν μακριά από το σπίτι τους και τη γειτονιά τους στα υπόλοιπα ήδη κορεσμένα λύκεια της πόλης ή ακόμα και σε γειτονικό ορεινό Δήμο, όπως δρομολογούν κάποιοι τα τελευταία χρόνια.

Έχει κατατεθεί ήδη εισήγηση από την Δ/νση Δευτεροβάθμιας Χανίων προς την Δ.Ε.Π.Π.Σ, η οποία προτείνεται ως μία  μεταβατική λύση, να εφαρμοστεί για το μεσοδιάστημα μέχρι την οριστική λύση, την κατασκευή ενός Πειραματικού Λυκείου σύμφωνα με τις προβλεπόμενες τεχνικές προδιαγραφές του Υπουργείου Παιδείας στην προς παραχώρηση έκταση 20 στρ. του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Μάλιστα το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, το Περιφερειακό Συμβούλιο, 50 φορείς των Χανίων τα μέλη των οποίων είναι γονείς και αγωνιούν για τα παιδιά τους, αλλά και βουλευτές των Χανίων προκρίνουν ως πιο άμεση και εφικτή προσωρινή λύση, τη συστέγαση του Πειραματικού Λυκείου με το Πειραματικό Γυμνάσιο, σε συνδυασμό με τη στέγαση του και στο κτίριο Παπαδόπετρου για τα επόμενα χρόνια.

Η κατάσταση στα λύκεια είναι ήδη ασφυκτική, με τον μαθητικό πληθυσμό να αυξάνεται.

Σαν Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς και όλοι οι κάτοικοι και φορείς της συνοικίας της Νέας Χώρας, δεν θα δεχθούμε σε καμιά περίπτωση, την έλλειψη σχεδιασμού και την ολιγωρία των αρμοδίων φορέων, τα τρία τελευταία χρόνια, να την πληρώσουν τα παιδιά

Όλοι οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, η Ενορία μας και όλοι οι φορείς της γειτονιάς  μας, οι οποίοι αγωνιστήκαμε, διεκδικήσαμε  και πετύχαμε την κατασκευή του σχολείου μας στο παρελθόν, είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τους μαθητές μας και το σχολείο μας και να μην δεχτούμε σε καμία περίπτωση την κατάργηση- μετατροπή του 1ου ΓΕΛ σε Πειραματικό Λύκειο αλλά και κανενός άλλου ΓΕΛ της πόλης μας.

Έστω και την ύστατη στιγμή ακούστε μια πόλη, που ενωμένη προσπαθεί να σας δείξει το πρόβλημα της σχολικής στέγης, ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΣΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ-ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ. Σκεφτείτε τα παιδιά μας.

Μην δημιουργείτε διαχωρισμούς μεταξύ των παιδιών μας. Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε εκπαίδευση κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες.

Με εκτίμηση,

Εκ μέρους της σχολικής κοινότητας

Οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων

1ου ΓEΛ Χανίων

5ου Γυμνασίου Χανίων»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ