24.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

Επιστολή: Η κατάφορη αδικία με τους πυροσβέστες μας

Ημερομηνία:

Κύριε διευθυντά,

Θέλω μέσω της έγκριτης εφημερίδας σας να εκφράσω την απογοήτευση που ένιωσα όταν διάβασα σε σελίδα μιας έγκριτης εφημερίδας πως ο κ. υπουργός  Κικίλιας αποφάσισε να κόψει τις άδειες όλων των πυροσβεστών, μάλλον γιατί δεν υπάρχει απαιτούμενος αριθμός ώστε να καλύψει τις ανάγκες της χώρας μας στο Π. Σώμα.

Κύριε υπουργέ,

Προερχόμενος από το Π. Σ. θέλω να κάνω γνωστό ότι κατά την πολύχρονη υπηρέτηση στο εν λόγω Σώμα ως μάχιμος, στα φύλλα της καρδιάς μου έχω καταγραμμένα με ανεξίτηλα γράμματα πάρα πολλά ανατριχιαστικά γεγονότα. Θα σας αναφέρω μόνο ένα κι ελπίζω να συνειδητοποιήσετε πόσο λάθος απόφαση πήρατε.

Καλούμενος, όταν υπηρετούσα στον Πειραιά, να προβώ σε μια αυτοκτονία ενός συνανθρώπου μας, φτάνοντας στο σημείο του συμβάντος έπρεπε να μαζέψουμε το διαμελισμένο σώμα ενός συνανθρώπου μας πάνω και γύρω από τις γραμμές του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου. Κι ενώ οι παρευρισκόμενοι στο σημείο εκείνο συνάνθρωποί μας, πολλοί απ’ αυτούς ξερνούσαν αντικρίζοντας το φρικιαστικό εκείνο  θέαμα, εμείς, το πλήρωμα του πυροσβεστικού οχήματος, έπρεπε να βρούμε την ψυχική δύναμη – και τη βρήκαμε – να φέρουμε σε πέρας την εργασία μας όσο φρικτή κι αν ήταν. Κι αυτό κάναμε. Θα μου πείτε ότι τη δουλειά μας κάναμε κι ότι δική μας επιλογή ήταν να εξασκήσουμε το λειτούργημα του πυροσβέστη, γνωρίζοντας περίπου τα συμβάντα που θα προκύπτανε στην όποια θητεία μας. Ναι, αλλά, δεν αποτελούν εξαίρεση από τους άλλους δημόσιους υπαλλήλους οι πυροσβέστες. Δεν υπηρετούν αυτοί κάτω από τη σκιά του στρατιωτικού καθεστώτος. Το ‘’αποφασίζω και διατάζω’’ ανήκει πια στο παρελθόν.

Μάλλον δεν γνωρίζεται κ. υπουργέ πόσο ψυχοφθόρα και πόσο επικίνδυνη είναι η δουλειά του πυροσβέστη. Σε πολλές περιπτώσεις εργάζονται επί σειρά 24ώρου χωρίς νερό και άυπνοι. Κι από την υπερβολική κούραση κινδυνεύουν να καούν ζωντανοί. Άλλωστε αυτό το κακό έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Δεν είναι δομημένα τα σώματα τους από κράμα τσιμέντου και ατσαλιού. Από σάρκα και οστά είναι όπως όλων των συνανθρώπων τους.

Γνωρίζω δε ότι ορισμένοι σταθμοί του Π. Σ. στη χώρα μας υπολειτουργούν γιατί δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό. Και να έχετε υπόψη σας κύριοι της κυβέρνησης, το φιλότιμο των πυροσβεστών μας περισσεύει, όμως είναι κι αυτοί οικογενειάρχες, μεγαλώνουν και σπουδάζουν παιδιά κι έχουν κι αυτοί το δικαίωμα να ζήσουν λίγες μέρες στη θαλπωρή της οικογένειας τους και να ξεκουραστούν και μην καταχράστε το φιλότιμο τους και την αυτοθυσία τους γιατί είναι αδικία.

Τέλος εύχομαι η παρούσα να βρει τη δέουσα ανταπόκριση.

 

Δημήτρης Κ. Τυραϊδής
συγγραφέας – ποιητής
μέλος της Παγκοσμίου Ενώσεως Ελλήνων Λογοτεχνών,
μέλος των Πνευματικών Δημιουργών νομού Χανίων
και άλλων πολλών πολιτιστικών συλλόγων

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ