21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Επιστολή Μ. Ντουντουλάκη: Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2023 του Δήμου Πλατανιά

Ημερομηνία:

Προϋπολογισμός αντιπαραθέσεων σε υψηλούς τόνους μεταξύ των παρατάξεων και των συμβούλων. Άτομα από το ΔΣ  προσπάθησαν  να μειώσουν τους άλλους, αντί να παρουσιάσουν ουσιαστικές προτάσεις αναφορικά με τον προϋπολογισμό, ο οποίος είναι ο τελευταίος της τετραετίας, χαρακτηρίζεται από στασιμότητα, και δεν παρουσιάζει αυτό που έχει ανάγκη ο  Δημότης του Πλατανιά: «ANAΠΤΥΞΗ»

Ως Δημοτική Αρχή, αδυνατείτε ή δεν θέλετε να ξεφύγετε από την προδιαγραμμένη πορεία σας .

Δώδεκα ολόκληρα χρόνια ακολουθείτε την Ίδια τακτική, το ίδιο στήσιμο του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού . Το ίδιο σκεπτικό, την ίδια λογική που μακροχρόνια συνηγορούν σε ένα αποτυχημένο  αποτέλεσμα.

ΔΗΜΟΣ, ΔΕΥΑΒΑ, ΚΕΔΗΠ και ΝΠΔΔ εξακολουθούν να έχουν τον ίδιο τρόπο λειτουργίας ,σε ένα οικονομικό-διοικητικό περιβάλλον στο οποίο  οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ζητούν την άμεση ανταπόκριση μας .

Μεγάλα και μικρά έργα του Δήμου ή της Περιφέρειας παρουσιάζονται ως δικά σας.  Έχει αποκτήσει πλέον ειδικότητα ο δήμαρχος σε τέτοιου είδους θέματα.

Τα μεγάλα έργα δημοπρατούνται υποχρεωτικά, επειδή δε μπορούν να πραγματοποιηθούν απευθείας αναθέσεις σε αυτά. Στα υπόλοιπα έργα όμως που υλοποιούνται με απευθείας αναθέσεις, δυστυχώς υπάρχουν προβλήματα.

Τα χρήματα των Δημοτών σπαταλώνται. Τους Δημότες τους ενδιαφέρει πού ξοδεύονται. Στην καθομιλουμένη, το ερώτημά τους είναι «Πιάνουν τόπο»; Ή μήπως εξανεμίζονται αδίκως λόγω της κακής διαχείρισής τους από τη Δημοτική Αρχή;

Παρακάτω θα αναφερθούμε σε κάποια έργα, των οποίων ο  τρόπος χειρισμού τους,   είναι λανθασμένος. Τα  έργα αυτά πραγματοποιούνται με  απευθείας αναθέσεις και αξίζει να σημειωθεί , πως αν για  αυτά διεξάγονταν  διαγωνισμοί, το  κέρδους το οποίο θα προέκυπτε θα ανερχόταν τουλάχιστον σε ποσοστό30%. Αυτό σημαίνει πως στα 1.000.000 ευρώ, το όφελος του Δημότη θα ανερχόταν σε 300.000 ευρώ, ποσό το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό , καθώς τα έργα του Δήμου και των επιχειρήσεων υπολογίζονται σε κάποια εκατομμύρια ευρώ. Επομένως τα χρήματα τα οποία  χάνονται, είναι πάρα πολλά.

Οι Δημότες πρέπει να γνωρίζουν πως υπάρχουν χρήματα, αλλά οι ανάγκες τους δεν καλύπτονται λόγω της λανθασμένης διαχείρισης τους  από τη Δημοτική Αρχή. Θα πρέπει να τονίσουμε πως εάν τα έργα αυτά δεν πραγματοποιούνταν με απευθείας αναθέσεις, θα είχαν δημιουργηθεί τουλάχιστον 150 νέες θέσεις εργασίας. Γεγονός πολύ σημαντικό σε αυτή τη δύσκολη εποχή που διανύουμε. Ποιος όμως μπορεί να διαχειριστεί το ανθρώπινο αυτό δυναμικό; Η Δημοτική αρχή προτιμά  να έχει την ησυχία της , να εξυπηρετεί τα μικροσυμφέροντα της και όχι να δημιουργεί νέα προοπτικές για τον  Δημότη της.

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα πως δεν τηρείται λογιστική αποθήκη               ούτε απότηΔημοτική Αρχή ούτε  από τη ΔΕΥΑΒΑ. Δεν επιδιώκετε την τήρησή της για ευνόητους λόγους. Προτεραιότητα σας είναι να κάνετε εξυπηρετήσεις.

Τα οχήματα και τα μηχανήματα του Δήμου, ένα μέρος των οποίων η αγορά τους έχει γίνει  πρόσφατα, είναι ακινητοποιημένα και οι εργασίες που θα έπρεπε να γίνονται με αυτά, πραγματοποιούνται με απευθείας αναθέσεις.

Στη συνέχεια θα πρέπει να αναφερθούμε στο φλέγον θέμα της εποχής μας : το κόστος της ηλεκτρικής  ενέργειας το οποίο  είναι πράγματι αυξημένο .

Εδώ και χρόνια σας προτείναμε να τεθούν σε εφαρμογή «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» (φωτοβολταϊκά) και να αλλάζει ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας ανάλογα με την πιο συμφέρουσα προσφορά . Μετά από έντονες παροτρύνσεις μας    ασχοληθήκατε με το θέμα αυτό. Έγιναν μελέτες οι οποίες δεν έχουν προλάβει ακόμα να  τεθούν σε ισχύ λόγω της καθυστέρησης στη λήψη αποφάσεων

Αν η δημοτική αρχή είχε λάβει υπόψη της τις προτάσεις μας για τη λήψη μέτρων και είχε αποφασίσει σε εύλογο χρόνο την πραγματοποίηση τους ,τώρα δεν θα βρισκόταν σε δυσμενή θέση .

"google ad"

Από τα προαναφερόμενα, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν έως και 1.000.000 ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να καλυφθεί η αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Στη ΔΕΥΑΒΑ ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει υλικά : 255.000 ευρώ + 80.000 ευρώ + 120.000 ευρώ + 300.000 ευρώ, σύνολο 755.000 ευρώ. Εάν τηρούταν η λογιστική αποθήκη και υπήρχαν συνεργεία ,   το όφελος για το Δημότη από τις αγορέςαυτές θα ήταν μειωμένο κατά 30% και θαυπήρχεπερίπου 20% όφελος από την παροχή υπηρεσιών.

Το κυριότερο πρόβλημα λοιπόν είναι  η κακή διαχείριση και εξ’ αιτίας αυτής, πολύ σύντομα θα αναγκαστείτε να καταφύγετε στον  τραπεζικό δανεισμό.

Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας και Συντήρηση297.600ευρώ

Ανακαίνιση δημοτικών κτιρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων 297.600 ευρώ.

(Όλα με απευθείας αναθέσεις. Είπαμε, έχουμε και εκλογές και πρέπει να κάνουμε και τις εξυπηρετήσεις μας. Μην ξεχνάμε πως η φετινή χρονιά είναι προεκλογική.)

Ναυαγοσωστική προστασία-σάρωση-περισυλλογή απορριμμάτων το κόστος των οποίων ανέρχεται περίπου στα 2.000.000 ευρώ. Γιατί δεν  εφαρμόζεται αυτεπιστασία ?

Το όφελος από αυτές τις εργασίες και μόνο, θα άγγιζε το ποσό των 500.000 ευρώ και πόσες  νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργούνταν ?

Σε αυτή τη Δημοτική Αρχή δεν καταλαβαίνουν οι «πλείστοι των αιρετών» τι σημαίνει «αυτεπιστασία» . Δε θέλουν  κανείς να παρεμβαίνει και να τους  χαλάει την ησυχία τους.

Ο Δήμος χρειάζεται έμπειρους, ικανούς και προπάντων εργατικούς ανθρώπους με γνώσεις, προκειμένου να μπορέσει να ανακτήσει το σωστό βηματισμό του και να προσφέρει στο Δημότη αυτά που δικαιωματικά του ανήκουν και που η Δημοτική Αρχή αδυνατεί να του προσφέρει.

Η παράταξή μας είναι η μοναδική που απαρτίζεται από ικανούς και έμπειρους ανθρώπους που μπορούν και θέλουν.

Για την ΚΕΔΗΠ στο συμπέρασμα το οποίο έχουμε καταλέξει είναι ότι δεν τους αρέσει ο έλεγχος. Ζητήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο , να φέρει η Διοίκηση απολογισμό για τη δακοκτονία και ο Πρόεδρος συμφώνησε λες και δεν έχει υποχρέωση. Θα πρέπει να δοθούν  απαντήσεις στα ερωτηματικά που έχουν δημιουργηθεί γύρω από την ΚΕΔΗΠ. Σίγουρα κάτι δεν πηγαίνει καλά.

Αναφορικά με το ΝΠΔΔ, αναμένουμε η πρόεδρος  να φέρει έναν απολογισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς να της ζητηθεί. Εξάλλου αποτελεί υποχρέωσή της. Περιμένουμε……..

Για τον απολογισμό των  « Δράσεων  2022 της Τουριστικής Προβολής» του Δήμου Πλατανιά, ο πρόεδρος της επιτροπής, κος Μαρινάκης, μας παρουσίασε τις Δράσεις που πραγματοποιήθηκαν, οι οποίες ήταν οι ελάχιστες δυνατές που θα μπορούσαν να γίνουν.

Ερωτηθείς για τα ποσά που δόθηκαν για κάθε δράση, απάντησε ότι δεν έχει ενημερωθεί. Ανέφερεπως δόθηκαν περίπου 90.000 ευρώ για το σύνολο των δράσεων. Ποσό το οποίο  δε δικαιολογείται να έχει δαπανηθεί για τις Δράσεις τις οποίες  ανέφερε. Το σύνολο του προϋπολογισμού για το 2022 ανερχόταν σε 118.000 ευρώ.

Για τον προϋπολογισμό του 2023 μας παρουσίασαν τις Δράσεις με συνολικό  προϋπολογισμό 120.000 ευρώ. Ζητήσαμε να ενισχυθεί με επιπλέον 100.000 ευρώ, αλλά δυστυχώς η πρότασή μας δεν έγινε δεκτή από το δήμαρχο. Ο ίδιος ανέφερε πως σε περίπτωση που απαιτηθεί επιπλέον ενίσχυση, θα το δούμε αργότερα. Για εμάς, που γνωρίζουμε πώς λειτουργεί, σημαίνει όχι.

Αιτιολογήσαμε πού πρέπει να δαπανηθεί το επιπλέον ποσό των  100.000 ευρώ που ζητήσαμε. Το 2020 και το 2021 δεν αξιοποιήθηκαν τα χρήματα των προϋπολογισμών. θα έπρεπε λοιπόν  για το 2023 να ενισχυθούν οι δράσεις  με τις οποίες να αυξανόταν η προσέλευση από τις ήδη υπάρχουσες χώρες που προτιμούν το τόπο μας , αλλά  και για την δημιουργία νέων αγορών .

Δε μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο στις υπάρχουσες αγορές .Η Πολωνία και η Σκανδιναβία δεν θα πρέπει να είναι οι αποκλειστικοί πελάτες μας . Η πανδημία μέσα από τα δεινά τα οποία μας δημιούργησε θα έπρεπε να μας διδάξει νέους τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων . Η περιοχή μας επλήγη περισσότερο από όλες τις υπόλοιπες περιοχές της Κρήτης εξ’ αιτίας των συγκεκριμένων αγορών που εξυπηρετούσαμε . Μπορεί μέχρι την έλευση της πανδημίας να είμαστε περήφανοι που προσελκύαμε υψηλές αγορές τουρισμού αλλά τώρα θα πρέπει  να επεκταθούμε και σε άλλες αγορές.

Επίσης θα πρέπει να στηρίξουμε τις LowCost αεροπορικές εταιρείες, προκειμένου να στηριχθούν οι μικρές επιχειρήσεις και όχι μόνο.

Ο τουρισμός στον Πλατανιά δεν είναι αυτός που θα έπρεπε. Οι επιλογές της τουριστικής αγοράς έχουν αλλάξει  . Οι εθνικότητες που παλαιότερα επέλεγαν τον Πλατανιά, πλέον έχουν αλλάξει προορισμό.

Αθλητικά Σωματεία – Πολιτιστικοί Σύλλογοι. Θα πρέπει να υπάρχει ίση κατανομή της ενίσχυσης σε όλα τα σωματεία και τους συλλόγους.

ΕΑΛΟ: μια επιχείρηση φάντασμα με τεράστια προβλήματα, όπως ακούγεται. Δεν ήρθαν ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν τα εμφανίζουν για λόγους σκοπιμότητας.

Επίσης αναφερθήκαμε σε κοινωνικά θέματα και προτείναμε τη δημιουργία ΚΑΠΗ. Το εν λόγω θέμα υπήρχε και στις εξαγγελίες της Δημοτικής Αρχής.

Σχολική στέγη:τα παιδιά θα πρέπει να διδάσκονται σε σωστές αίθουσες και όχι σε κοντέινερ. Τα τμήματα δε θα έπρεπε να είναι υπεράριθμα στις αίθουσες διδασκαλίας και η έλλειψη διδακτικού προσωπικού θα έπρεπε να είχε εξαλειφθεί.

ΔΙΚΤΥΝΝΑ: απαιτείται η σωστή και αποτελεσματική διαχείρισή της προκειμένου να μην επαναληφθούν τα αποτελέσματα της ΕΑΛΟ.

Φράγμα Βαλσαμιώτη:συνεχίζουν να δίνονταιχρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο, αλλά οι Δημότες δε βλέπουν κάποιο αποτέλεσμα.

Αναφερθήκαμε επίσης στα παρακάτω:

  • Χωροταξικό-Πολεοδόμηση
  • Αντιπλημμυρική προστασία-Πυροπροστασία
  • Προστασία της ακτής (κυματοθραύστες)
  • Αεροδρόμιο Μάλεμε

Θα έπρεπε να αντιμετωπίζετε τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Να πραγματοποιούσατε έργα στην Παλαιά Εθνική οδό, όπως φωτισμός, πεζοδρόμια, αναπλάσεις. Να στεγάζατε στο ίδιο ιδιόκτητο κτίριο την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, τιςυφιστάμενες επιχειρήσεις και αυτές που σαςέχουμε προτείνει να δημιουργηθούν, όπως συνεργεία συντήρησης σχολείων-δημοτικών κτιρίων ,αυτοκινήτων ,μηχανημάτων, κοπής κλαδιών ,υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εργασιών.

Επιπλέον, να αντιμετωπίζατε με αυτεπιστασία τη ναυαγοσωστική προστασία, τη σάρωση και την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Η ΔΕΥΑΒΑ, η ΚΕΔΗΠ και το ΝΠΔΔ δε λειτουργούν σωστά. Απαιτείται σωστή διοίκηση και διαχείριση.

Επίσης, θα έπρεπε να προσπαθήσετε να δώσετε ζωή στην ενδοχώρα με κάθετους δρόμους (παραλιακή ζώνη – ενδοχώρα) και δρόμους που να ενώνουν τους οικισμούς. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται παράλληλα και ο πρωτογενής τομέας.

Εάν ακολουθούσατε αυτά που σας υποδεικνύουμε και σταματούσατε τις απευθείας αναθέσεις, τότε θα είχατε κάθε δικαίωμα να δηλώνετε πως είστε σωστή Δημοτική Αρχή.

Η εκάστοτε Δημοτική Αρχή δεν κρίνεται από τα νούμερα, αλλά από την προσφορά της στο Δημότη με έργα και συνέπεια.

Να θυμάστε πως όλα αυτά που προτείνουμε, αφενός ωφελούν τη Δημοτική Αρχή οικονομικά, ώστε να είναι σε θέση να επιλύσει τα διάφορα προβλήματα των Δημοτών και αφετέρου συμβάλουν στη δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η παράταξή μας καταψηφίζει το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2023.

Με εκτίμηση,

Επικεφαλής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Δήμου Πλατανιά,

Ντουντουλάκης Μανώλης

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...

Βιβλιοπαρουσίαση στα Χανιά: Κωνσταντίνα Μπαλωμενάκη – Στον καιρό του Λυμεώνα

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας της...

Χαρούπι: Ο διατροφικός θησαυρός της κρητικής γης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον...

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...