Το μείζον θέμα των κονδυλίων του αναπτυξιακού νόμου, θέτει με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης.
Όπως αναφέρει το Money & Tourism, τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί για την ένταξη τουριστικών επενδύσεων, ανέρχονται σε μόλις 150 εκατ. € (75 εκατ. επιχορηγήσεις και 75 εκατ. φορολογικές απαλλαγές) και θα αποκλειστεί το 90% των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί. Μάλιστα έχουν αποσταλεί αρκετές επιστολές από φορείς του Τουρισμού στους συναρμόδιους υπουργούς, το τελευταίο διάστημα.
Στην επιστολή του ο κ. Βλατάκης ζητά την αύξηση των κονδυλίων, καθώς “…η πλειονότητα των αιτημάτων αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τα δάνεια του ταμείου ανάκαμψης που είναι σχεδιασμένα για μεγαλύτερης κλίμακας επενδυτικά σχέδια, και δεν αποτελούν ουσιαστικό κίνητρο για τις ΜΜΕ, οι οποίες εξάλλου σε μεγάλο βαθμό είναι αποκλεισμένες από την πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων”. Και συμπληρώνει: “Επιπλέον όσα επενδυτικά σχέδια έχουν ξεκινήσει εργασίες μετά την υποβολή πρότασης στον Αναπτυξιακό Νόμο δεν μπορούν να ενταχθούν μεταγενέστερα σε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο όπως το ταμείο ανάκαμψης λόγω του κανονισμού κρατικών ενισχύσεων περί μη ενίσχυσης αιτημάτων που εκκινούν πριν την υποβολή της πρότασης”.
Μάλιστα στην επιστολή επισημαίνει ότι “…εφόσον εφαρμοστεί η εξαγγελία του Υπουργείου περί ισοκατανομής των κονδυλίων του καθεστώτος σε κάθε περιφέρεια, εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς πως, η πλειονότητα των επιχειρήσεων της Περιφέρειας θα δουν τα επενδυτικά τους σχέδια να μένουν εκτός ενίσχυσης καθώς με βάση τα υφιστάμενα κονδύλια δύσκολα θα μπορέσουν να ενταχθούν πάνω από 4 με 5 αιτήσεις επί συνόλου 100 στην Περιφέρεια Κρήτης!”.
Και εξηγεί στην επιστολή: “Η Περιφέρεια Κρήτης διαθέτει συνολικά 96.367 δωμάτια και 187.599 κλίνες στις ξενοδοχειακές της μονάδες, που αντιστοιχούν στο 22,2% & 21,9% αντίστοιχα της συνολικής δυναμικότητας των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας. Στην Περιφέρεια συγκεντρώνονται και οι μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας, με το μέσο μέγεθος να ανέρχεται σε 60 δωμάτια έναντι των 43 δωματίων για το σύνολο της χώρας. Ως εκ τούτου είναι πραγματικά σταγόνα στον ωκεανό η ενίσχυση των εν λόγω μονάδων με μόλις 13 εκατ. για ένα ολόκληρο έτος!”.
Η επιστολή
Η επιστολή του προέδρου του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, στον πρωθυπουργό, έχει ως ακολούθως:
Προς: τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος
Κο Κυριάκο Μητσοτάκη
Κοινοποίηση: Υπουργό Επικρατείας Κο Άκη Σκέρτσο
ΘΕΜΑ: Αύξηση πόρων Καθεστώτος «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, που διακινεί μέσω των Μελών του ,το σύνολο σχεδόν του Τουρισμού της Κρήτης ,θεωρεί ότι τα αναπτυξιακά έργα (Νέο Αεροδρόμιο ,ΒΟΑΚ κλπ ) ,τα οποία η Κυβέρνησή σας προχωράει με γοργούς ρυθμούς ,πρέπει να συνδυαστούν με την ανάλογη ποιοτική ανάπτυξη των καταλυμάτων. Εν όψει της αξιολόγησης των αιτημάτων που υποβλήθηκαν στα πλαίσια του Καθεστώτος «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του νέου Αναπτυξιακού Νόμου λαμβάνουμε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσουμε μαζί σας αναφορικά με το ζήτημα της επάρκειας πόρων για την ενίσχυση των εν λόγω αιτημάτων.
Σύμφωνα με την προκήρυξη του καθεστώτος «Ενίσχυση Τουριστικών επενδύσεων» που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 4210 Β’ 9 Αυγούστου 2022 ο συνολικός προϋπολογισμός του καθεστώτος για το έτος 2022 ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ ενώ με βάση την ανακοίνωση του Υπουργείου στις 6/12/2022 οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ανέρχονται σε 1,6 δισ. €
Κατά συνέπεια και εφόσον δεν αυξηθεί ο διαθέσιμος προϋπολογισμός ένα μεγάλο ποσοστό των επενδυτικών σχεδίων που έχουν αιτηθεί ενίσχυσης θα αποκλειστούν από τις ενισχύσεις του Αναπτυξιακού Νόμου ενώ το 95% των επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν στην περιφέρεια Κρήτης θα μείνουν εκτός ενισχύσεων.
Πρέπει να τονίσουμε πως η πλειονότητα των αιτημάτων αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τα δάνεια του ταμείου ανάκαμψης που είναι σχεδιασμένα για μεγαλύτερης κλίμακας επενδυτικά σχέδια, και δεν αποτελούν ουσιαστικό κίνητρο για τις ΜΜΕ οι οποίες εξάλλου σε μεγάλο βαθμό είναι αποκλεισμένες από την πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων. Επιπλέον όσα επενδυτικά σχέδια έχουν ξεκινήσει εργασίες μετά την υποβολή πρότασης στον Αναπτυξιακό Νόμο δεν μπορούν να ενταχθούν μεταγενέστερα σε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο όπως το ταμείο ανάκαμψης λόγω του κανονισμού κρατικών ενισχύσεων περί μη ενίσχυσης αιτημάτων που εκκινούν πριν την υποβολή της πρότασης.
Σε ένα οικονομικό περιβάλλον με αύξηση των τιμών των υλικών κατά 35% σε σχέση με την προ covid εποχή με συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων και με τα πιστωτικά ιδρύματα να αποκλείουν ουσιαστικά τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την πρόσβαση σε χρηματοδότηση θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή δημοσιονομική προσπάθεια για την ενίσχυση επιχειρήσεων οι οποίες έχουν εξασφαλίσει την απαραίτητη ιδία συμμετοχή, έχουν λάβει προ-έγκριση από πιστωτικό ίδρυμα και σκοπεύουν να προχωρήσουν σε υλοποίηση επενδύσεων που θα στηρίξουν την αγορά εργασίας και την οικονομία.
Πρέπει να σημειωθεί πως με βάση την πρόσφατη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ η Κρήτη απασχολεί περίπου το 10,5% των εργαζομένων της χώρας στους κλάδους εστίασης και καταλυμάτων .Οι απασχολούμενοι στους κλάδους εστίασης και καταλυμάτων στην Περιφέρεια Κρήτης υπολογίζονται σε 39.913 για το έτος 2019.
Επιπλέον με βάση την ίδια μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ η πλειοψηφία των ξενοδοχειακών μονάδων της Κρήτης εντάσσονται στην κατηγορία δύο και τριών αστέρων (σωρευτικά συγκεντρώνουν το 60,6% των ξενοδοχείων) ενώ το 28,3% των ξενοδοχειακών μονάδων είναι τεσσάρων (20,4%) και πέντε αστέρων (7,9%). 6 στα 10 ξενοδοχεία στην Κρήτη είναι ξενοδοχεία δύο και τριών αστέρων, ενώ πάνω από 7 στα 10 ξενοδοχεία είναι από ενός έως τριών αστέρων 1 στα 5 ξενοδοχεία στην Περιφέρεια είναι τεσσάρων αστέρων, ενώ λιγότερο από ένα στα δέκα ξενοδοχεία (7,9%) αφορά καταλύματα πέντε αστέρων.
Ο Αναπτυξιακός Νόμος δίνει κίνητρα, όπως σίγουρα γνωρίζετε, μόνο σε εγκαταστάσεις 3* και άνω με στόχο την αναβάθμιση του Τουριστικού προϊόντος που τόσο έχει ανάγκη η περιφέρεια όπως προκύπτει από τα στοιχεία.
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, εφόσον εφαρμοστεί η εξαγγελία του Υπουργείου περί ισοκατανομής των κονδυλίων του καθεστώτος σε κάθε περιφέρεια, εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς πως, η πλειονότητα των επιχειρήσεων της περιφέρειας θα δουν τα επενδυτικά τους σχέδια να μένουν εκτός ενίσχυσης καθώς με βάση τα υφιστάμενα κονδύλια δύσκολα θα μπορέσουν να ενταχθούν πάνω από 4 με 5 αιτήσεις επί συνόλου 100 στην Περιφέρεια Κρήτης!
Η Περιφέρεια Κρήτης διαθέτει συνολικά 96.367 δωμάτια και 187.599 κλίνες στις ξενοδοχειακές της μονάδες, που αντιστοιχούν στο 22,2% & 21,9% αντίστοιχα της συνολικής δυναμικότητας των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας. Στην Περιφέρεια συγκεντρώνονται και οι μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας, με το μέσο μέγεθος να ανέρχεται σε 60 δωμάτια έναντι των 43 δωματίων για το σύνολο της χώρας. Ως εκ τούτου είναι πραγματικά σταγόνα στον ωκεανό η ενίσχυση των εν λόγω μονάδων με μόλις 13 εκατ. για ένα ολόκληρο έτος!
Ευελπιστούμε κύριε Πρωθυπουργέ σε ικανοποίηση του αιτήματός μας και στήριξη της μικρομεσαίες επιχειρηματικότητας η οποία αποτελεί την «ραχοκοκαλιά» της Ελληνικής Οικονομίας. Σας καλούμε να την στηρίξετε όπως το κάνατε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Με εκτίμηση,
Μιχάλης Βλατάκης
Πρόεδρος Δ.Σ.”.