15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Το σχέδιο ασφαλείας του Πανεπιστημίου Κρήτης πυροδοτεί αντιδράσεις

Ημερομηνία:

Τον επόμενο χρόνο εκτιμάται πως θα τοποθετηθούν μπάρες στα πάρκινγκ του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε Ηράκλειο αλλά και Ρέθυμνο, και κάμερες σε συγκεκριμένα σημεία που θεωρούνται απόμερα.

Ωστόσο, οι επικείμενες παρεμβάσεις προκάλεσαν αντιδράσεις στις πολιτιστικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο Φοιτητικό Κέντρο στις Βούτες.

Ο πρύτανης του Ιδρύματος, καθηγητής Γιώργος Κοντάκης, εξηγεί στο Cretalive πως όλα τα Ιδρύματα είναι υποχρεωμένα να καταρτίσουν ένα σχέδιο ασφάλειας και το Υπουργείο Παιδείας έχει δώσει κονδύλια για να αγοραστεί συγκεκριμένος εξοπλισμός.

Να σημειωθεί πως σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται η εγκαθίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας στο Π.Κ., είναι κάτι που δεν έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση αλλά ούτε η διοίκηση του Ιδρύματος το θέλει και το έχει ξεκαθαρίσει.

Ο κ. Κοντάκης λοιπόν εξηγεί πως θα τοποθετηθούν μπάρες, που ήδη υπάρχουν στην Ιατρική σχολή, για τα αυτοκίνητα που θα εισέρχονται στον χώρο του Πανεπιστημίου. Ακόμα, προβλέπεται η τοποθέτηση καμερών σε σημεία που είναι απομακρυσμένα και σκοτεινά, όπως το γυμναστήριο.

Στόχος είναι να διαφυλαχθεί η περιουσία του Ιδρύματος και, φυσικά, η ασφάλεια όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ο σχετικός διαγωνισμός είναι στον «αέρα» και τα νέα μέτρα θα καθυστερήσουν, υπολογίζεται, έναν χρόνο για να εφαρμοστούν.

Ο πρύτανης του Ιδρύματος τονίζει πως δε θα αποκλειστεί καμία πολιτιστική δραστηριότητα. Εξάλλου, η συνεργασία με τις πολιτιστικές ομάδες των φοιτητών είναι πολύ καλή και τα μέλη τους σέβονται τον χώρο του Ιδρύματος.

Σημειώνει πως δε θα ληφθεί κανένα μέτρο περιορισμού της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών των ανθρώπων του Ιδρύματος.

Φοιτητικό Κέντρο στις Βούτες

Οι αντιδράσεις

Οι πολιτιστικές ομάδες του Ιδρύματος (σχολές Ηρακλείου) αναφέρουν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, πως «οι αλλαγές που φέρνει το νέο σχέδιο ασφάλειας του πανεπιστημίου Κρήτης προοικονομούν το τέλος για όλα αυτά που φτιάχνουμε στο Φοιτητικό Κέντρο και στις Βούτες γενικότερα, τις εκδηλώσεις, τις μουσικές, τα μαθήματα, και το πολιτιστικό γίγνεσθαι που τόσα χρόνια προσφέρουμε ανιδιοτελώς για όλο τον κόσμο.

Η είσοδος με αμάξι θα προϋποθέτει πλέον ειδική κάρτα που θα επικυρώνεται στις δύο βασικές εισόδους. Για ανθρώπους που δεν έχουν άμεση εργασιακή ή ακαδημαϊκή σχέση με το πανεπιστήμιο, αυτό σημαίνει πρόσβαση μόνο μέσω ιδιωτικών ΚΤΕΛ και όποτε αυτά επιλέξουν ότι θα βάλουν δρομολόγια, ενώ ταυτόχρονα ορίζεται άτυπο χρονικό όριο στις 23.00.  Εναλλακτικά το πανεπιστήμιο θα αποφασίσει αν θα χορηγήσει ειδική άδεια για κάθε άτομο που μπορεί να έρθει να παιξει μουσική, να κάνει χορό, θέατρο, ραδιόφωνο ή να δει μια συναυλία. Σε μία πανεπιστημιούπολη 10 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο αυτό βάζει ένα ακόμα τεράστιο εμπόδιο στη δυνατότητα συμμετοχής σε εκδηλώσεις, ομάδες και συλλόγους, σε απόφοιτους, εργαζόμενους του ΙΤΕ, αλλά και απλούς δημότες που θα θεωρούνται πλέον παρείσακτοι.

Η ελεγχόμενη είσοδος όπως περιγράφεται στη διακήρυξη της σύμβασης αποτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση στον υπαίθριο χώρο του πανεπιστημίου, κάνοντας το ακόμα πιο έρημο, επικίνδυνο και αποκομμένο από τη κοινωνία του Ηρακλείου. Το νέο καθεστώς πιθανότατα θα αποτελέσει το κύκνειο άσμα για όλες και όλους εμάς που δραστηριοποιούμαστε τόσα χρόνια εδώ.»

cretalive.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ