15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

«Επιστρέφω αμέσως»: Αντιστρέφοντας τους ρόλους της κοινωνικής αδιαφορίας απέναντι στους ανάπηρους μέσω μίας φωτογράφησης | Φωτός

Ημερομηνία:

Μια εκπληκτική φωτογράφιση με θέμα «επιστρέφω αμέσως» πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Αναπηρίας (3 Δεκεμβρίου) από τον Τάσο Μώκα, Λογοθεραπευτή και ιδιοκτήτη του Κέντρου Θεραπειών «Κιβωτός Εξέλιξη» και τον Αντώνη Παπαλάμπρου, Φωτογράφο.

Η πόλη της Ηγουμενίτσας έζησε μια πολύ όμορφη εμπειρία καθώς έκλεισαν δρόμοι, διεκόπη η κυκλοφορία οχημάτων, διαβάσεις και θέσεις παρκινγκ κατελήφθησαν από αναπηρικά καροτσάκια, τα οποία φωτογραφίζονταν σε διάφορα σημεία της πόλης. Στις παραλίες αναπηρικά καροτσάκια μέσα στην άμμο ενώ άλλα σκαρφαλωμένα σε σκάλες και σε εισόδους κτιρίων με αδύνατη την πρόσβαση σε ΑμΕΑ.

Η φωτογραφία που κερδίζει τις εντυπώσεις είναι ένα καροτσάκι να κρέμεται πάνω από ένα αυτοκίνητο παρκαρισμένο πάνω σε μια διάβαση με ράμπα για ΑμΕΑ.

Στόχος της «τολμηρής» για τα ελληνικά δεδομένα πρωτοβουλίας των δύο αυτών «απίθανων» τύπων ήταν να περάσουν το μήνυμα της σημασίας που έχει η εύκολη και κυρίως η ανεμπόδιστη πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες για την βελτίωση του επιπέδου της καθημερινότητάς τους και για όλες τις πτυχές και τους τομείς των δραστηριοτήτων τους.

Βάζοντας τους πολίτες σε μια λογική «ταλαιπωρίας» αντιστρέφοντας το σλόγκαν “επιστρέφω αμέσως” που συνήθως χρησιμοποιούν αδιάφοροι πολίτες, όταν προχωρούν σε παράνομες καταλήψεις χώρων για άτομα με ειδικές ανάγκες, όταν εμποδίζουν τη διέλευση στους δρόμους ή παρκάρουν στις θέσεις για ανάπηρους, κατορθώνουν να ευαισθητοποιήσουν.

Αυτό το “επιστρέδω αμέσως” που σημαίνει “είμαι κυρίαρχος” και δρω «ανεμπόδιστα», μέσω από τις φωτογραφίες γίνεται κτήμα αυτών που προβαίνουν στη βίαιη ακύρωση των δικαιωμάτων των αναπήρων στην πρόσβαση. Στις φωτογραφίες, πλέον αυτοί που εμποδίζονται είναι όλοι οι υπόλοιποι καθώς τα αναπηρικά καροτσάκια κάνουν κατάληψη στους δρόμους, στις παραλίες στις θέσεις πάρκινγκ έτσι ώστε να νοιώσουν και αυτοί που ποτέ δεν σκέφτηκαν τους συμπολίτες τους με αναπηρία το συναίσθημα των ατόμων εκείνων που ζητάνε τα αυτονόητα: ισότητα στην πρόσβαση.

Πρωτοποριακή ιδέα, με την ευχή ότι όλοι πήραν το μήνυμά της!

Την είδηση όπως και τις φωτογραφίες ανιχνεύσαμε στο epirusgate.blogspot.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...