31.8 C
Chania
Wednesday, July 24, 2024

Επιτακτική ανάγκη συγκρότησης Επιτροπή Αγώνα για την άμεση αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς

Ημερομηνία:

Του Κώστα Ντουντουλάκη

Η #ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΕΚ ΘΕΜΕΛΙΩΝ ΤΗΣ #ΑΓΟΡΑΣ ΧΑΝΙΩΝ #ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΕΜΜ. ΜΟΥΝΤΑΚΗ 14/8/1911 ΚΑΙ #ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 1/11/1913 !!! #ΣΕ ΜΟΛΙΣ #2ΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΙ:

https://agonaskritis.gr/%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%AE%CF%84…/

#ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ ΜΕ ΤΟ #ΤΩΡΙΝΟΑΙΣΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 2022, ΠΑΡΑ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΜΕΣΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΧΡΟΝΟΥ, ΚΑΤΑΝΤΙΑΣ ΣΕ #ΞΕΣΚΕΠΟ #ΕΡΕΙΠΙΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΎ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΝΕΑΣ ΣΚΕΠΗΣ:

“Την καθυστέρηση 6 μηνών στο έργο της ανακατασκευής της Δημοτική Αγοράς παραδέχθηκε ο δήμαρχος Χανίων κ. Π. Σημανδηράκης…Το έργο με βάση τη σύμβαση που υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2022 θα έπρεπε να ολοκληρωθεί σε 24 μήνες ωστόσο αυτό που παραδέχεται πλέον η δημοτική αρχή είναι πως δεν θα παραδοθεί πριν το καλοκαίρι του 2024….”

https://www.haniotika-nea.gr/examini-i-kathysterisi-sto…/

Θα περάσει κι ο φετεινός Χειμώνας, η σκεπή ακόμα δεν θα έχει μπει ούτε πρόκειται να γίνει η επισκευή και ανάπλαση των πέτρινων τοίχων της. Ίδια εικόνα ντροπής, άγνωστο ως πότε ακόμα, ασχημίζοντας την πόλη και στερώντας όλους μας από τον εξαιρετικά χώρο κέντρου εμπορίας τροφίμων και μαγειρείων και άλλων καταστημάτων. Χώρο που ούτε επί γερμανικής κατοχής δεν είχε πάψει να λειτουργεί!

#Πώς το #ανεχόμαστε επιτέλους; Πώς συνεχίζεται τόσο ασύδοτα αυτό το αίσχος χωρίς καν απολογία σύσσωμου του δημοτικού συμβουλίου και προπαντός, χωρίς αναζήτηση κι απόδοση ευθυνών από #κυβέρνηση, #αντιπολίτευση, εμπορικούς και συνδικαλιστικούς και πολιτσιτικούς #φορείς κι #επιμελητήρια και βο(υ)λευτές των Χανίων; Ούτε #κανένας εισαγγελέας δεν είναι αρμόδιος;…

Καιρός πια να ξεσηκωθούν έστω τα #τοπικάΜΜΕ και επιτροπές πρωτοβουλίας συνειδητών πολιτών μήπως και βγάλουμε από τη νάρκη τους Δήμο, Περιφέρεια, και κάθε είδους Φορείς και “αρμόδιους αναρμόδιους”!!!!

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΧΑΝΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ.

Πώς κατασκευάστηκε με πλήθος ανασκαφών, θεμελίωση, και ειδικής εργασίας κατασκευής πέτρινων τοίχων και σκεπής της πριν από 102 χρόνια σε μόλις δυο χρόνια η Αγορά:

Στις 23 του #Δεκέμβρη1910 , δικαστική #απόφαση στον μειοδότη έλαβε χώρα και ο κατασκευαστής Αντώνης Μαθιουδάκης διορίστηκε για να χτίσει την αγορά στην τιμή των 290.000 δραχμών .

Ο #ΕμμανουήλΜουντάκης , εξελέγη #δήμαρχοςΧανίων το 1911 και λίγους μήνες αργότερα, #14Αυγούστου1911, έβαλε το #θεμέλιολίθο ανέγερσης της αγοράς. Το έργο ξεκίνησε . Αρκετές περιοχές – και όχι μόνον τα τμήματα του Τείχους – κατεδαφίστικαν , καθώς και τα κοντινά κτίρια , η τάφρος προσχώθηκε και ο Δήμος επιβάλει στους ιδιοκτήτες την καταστροφή των κήπους στην τάφρο .

Μια μηχανή τοποθετήθηκε για την άντληση του νερού από το πηγάδι του Δημοτικού Κήπου και το νερό μεταφέρθηκε μέσω αγωγών στον χώρο των κατασκευών .

Υπήρξαν κάποια προβλήματα σχετικά με την κατασκευή πολλών τμημάτων της αγοράς : δηλαδή υπήρξε μια διαφωνία σχετικά με το αν το πάτωμα της αγοράς επρόκειτο να καλυφθεί με άσφαλτο , τσιμέντο , μάρμαρο κλπ. Υπήρχε επίσης ένα πρόβλημα με την οροφή που τελικά ήταν 37 τόνοι βαρύτερο και κοστολογούνταν 17.390 δραχμές περισσότερο από προεκτιμώμενη καθώς και τη στίρηξη όλου αυτού του βάρους .

-Συμπληρωματικά έργα έπρεπε να γίνουν στην αγορά και ο Δήμος ζήτησε από την Τράπεζα της Κρήτης ένα επιπλέον δάνειο 200.000. Η Τράπεζα ενέκρινε το ποσό των 85.000 δραχμών .

Ήταν κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου, #το1913 όταν η αγορά ήταν #σχεδόνέτοιμη . Οκτώ λαμπτήρες LUX τοποθετήθηκαν ( 4 εντός και 4 εκτός ) , το κτίριο ήταν ζωγραφισμένο και μια πλάκα τοποθετείται πάνω από την κύρια είσοδο με το όνομα του Δημάρχου και το έτος κατασκευής .

Η #ΝέαΑγορά– όπως τότε ονομαζόταν – ανεπίσημα #άνοιξε την #1ηΝοεμβρίου1913.

Υπήρξαν δημοπρασίες ενοικίασης – το χαμηλότερο ενοίκιο για ένα κρεοπωλείο ήταν 450 , για ένα πράσινο παντοπωλείο 550 , και για το εστιατόριο 1.000 δραχμές . Τα ενοίκια καταβάλλονταν απευθείας στην Τράπεζα , προκειμένου να εξοφληθούν τα δάνεια.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ