14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

“Επιφανείς Κρήτες ανά τους αιώνες”: Tο νέο βιβλίο του Γ. Παναγιωτάκη που πρέπει να μπει στις βιβλιοθήκες όλων των Κρητικών

Ημερομηνία:

“Eπιφανείς Κρήτες ανά τους αιώνες” είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του γνωστού συγγραφέα και ιστορικού ερευνητή, κ. Γεωργίου Παναγιωτάκη, που παρουσιάστκηε την Παρασκευή 19 Απριλίου και ώρα 7 το απόγευμα στην Ανδρόγεω, αίθουσα Ε. Καρέλλη.

Όλοι οι Κρήτες που έχουν διαπρέψει στους τομείς δράσης τους από το 700 π.Χ. μέχρι σήμερα ανασύρονται και παρελαύνουν στο δίτομο αυτό πολυτελούς έκδοσης αναστατικό έργο. Συνοδεύεται μάλιστα από σπάνιο πρωτοεμφανιζόμενο εικονιστικό και άλλο φωτογραφικό υλικό.

Ο συγγραφέας, στον πρόλογο του βιβλίου, αναφέρει τα εξής:

«Η Κρήτη στη μακρόχρονη και ανηφορική ιστορική της πορεία, είχε την ατυχία να εναλλάσσονται στο χώρο της οι αλλόθρησκοι ή αλλόδοξοι κατακτητές της.

Αν  και είχε σύμμαχο αυτό το θλιβερό προνόμιο, δεν παύει σ’ όλες τις εποχές να αναδεικνύει προσωπικότητες της επιστήμης, των γραμμάτων και της τέχνης.

Οι προσωπικότητες αυτές, που διαπρέπουν μέσα ή έξω από την Κρήτη, αποτελούν το «εύλαλο στόμα της» και το  νήμα, το οποίο συνδέει τις παλιότερες με τις νεότερες γενιές.

Έτσι, αν ο θάνατος για τους πολλούς σημαίνει αφανισμό, αιώνια σιγή και αδράνεια, οι παραπάνω κατηγορίες αποτελούν δίδαγμα, προτροπή, παράδειγμα προς μίμηση και ακόμη τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς.

Ο άτεγκτος και ασεβής όμως από τη φύση του χρόνος, στέκεται αδιάφορος στο  έργο τους και την πολύτιμη προσφορά τους, επενεργώντας έτσι καταλυτικά στη δημιουργική τους παρουσία, ενώ όπως λέχθηκε το παρόν είναι το ζωντανό συνολικό άθροισμα ολόκληρου του παρελθόντος.

Στη σύγχρονη μάλιστα εποχή των μεγάλων εθνολογικών, πολιτιστικών και κοινωνικών τριγμών και ανακατατάξεων, ο κίνδυνος περιθωριοποίησής τους εμφανίζεται περισσότερο άμεσος και απειλητικός. Σ’ αυτή την ιστορική αποφλοίωση, που τους επιφυλάσσει ο χρόνος,  η αντίσταση αποτελεί την πιο αποτελεσματική ενέργεια.

Και η αντίσταση αυτή εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους. Ένας βασικός απ’ αυτούς τρόπος, είναι να ανευρεθούν οι διάσπαρτες αυτές προσωπικότητες, να ανασυρθούν από το βάθος του χρόνου και να φωτιστεί το πολύπλευρο και σε μεγάλο βαθμό άγνωστο έργο τους.

Μια ειδική πολυτελής γι’ αυτούς έκδοση, είναι καιρός να κυκλοφορήσει ως προγονική μαρτυρία. Η έκδοση αυτή δεν αποτελεί τιμή μόνο γι’ αυτούς. Στέκεται και ως αφορμή πνευματικής επαφής και γνωριμίας με το έργο τους, καθώς και ως επιμνημόσυνη αναγνώριση της προσφοράς τους.

Το έργο θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει ως παρακαταθήκη χρήσιμη για τις επιγενόμενες γενιές, οι οποίες θα αισθάνονται μια γοητευτική υπερηφάνεια, για τους πρωτοποριακούς προγόνους τους.

Η ερευνητική μας προσπάθεια στην προγονική αυτή σύναξη, κινείται στη λογική αυτή, ανατρέχει στο βαθύ ιστορικό παρελθόν με τις προσωπικότητες που έχει αναδείξει και φτάνει μέχρι τις μέρες μας σχεδόν.

"google ad"

Λόγιοι, ποιητές, κληρικοί, μουσικοί, ολυμπιονίκες, στρατιωτικοί, αγωνιστές της ελευθερίας, γλύπτες, καλλιτέχνες, ζωγράφοι, αγιογράφοι, πολιτικοί, ευεργέτες, δωρητές και άλλες προσωπικότητες με την κυρίαρχη ιδιότητά τους αποκρυπτογραφούνται και δημοσιοποιούνται. Φωτίζονται έτσι πλέρια στην εκδοτική αυτή προσπάθεια με τον αναστατικό της χαρακτήρα.

Όλοι αυτοί, που είναι «σάρξ εκ της σαρκός» του κρητικού λαού, τον κάνουν να αισθάνεται ξεχωριστή ικανοποίηση και δικαιολογημένη υπερηφάνεια.

Ευχαριστώ όλους εκείνους, που αγκάλιασαν τα βήματα της σκέψης μου και συμπορεύτηκαν μ’ αυτή, προτρέποντας και παροτρύνοντας την παρούσα έκδοση.

Θα ήταν παράλειψη αν δεν ευχαριστούσα τη σύζυγό μου για την κατανόηση  και βοήθεια που επέδειξε στη μακρόχρονη απασχόλησή μου για τη συγγραφή και επιμέλεια της έκδοσης».

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...