26.8 C
Chania
Wednesday, July 24, 2024

Εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ Χανίων: Το νερό και οι υποδομές του ανήκουν σε όλους μας

Ημερομηνία:

Το Σωματείο Εργαζομένων των ΔΕΥΑ Νομού Χανίων εκφράζει για ακόμη μια φορά την έντονη αντίθεσή του στην εμπορευματοποίηση του νερού, με αφορμή την αξιολόγηση της Διαχειριστικής Ικανότητας των ΔΕΥΑ και την επίσκεψη της ΡΑΑΕΥ που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουλίου 2024.

Καταγγέλλει την υποβάθμιση και σταδιακή διάλυση των ΔΕΥΑ, φαινόμενο που αποδίδεται στην υποστελέχωση και στην παράδοση ζωτικών τμημάτων σε εργολάβους. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η σπατάλη πόρων, η αδυναμία άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης προβλημάτων, και η γραφειοκρατία που εμποδίζει την εύρυθμη λειτουργία.

Επιπλέον, οι εκτοξευμένες χρεώσεις ρεύματος επιβαρύνουν άδικα τις ΔΕΥΑ, οι οποίες καλούνται να μετακυλήσουν το κόστος στους καταναλωτές. Αντί για εμπορευματοποίηση, το Σωματείο Εργαζομένων προτείνει την ουσιαστική ενίσχυση των ΔΕΥΑ, με προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, εφαρμογή κοινωνικών τιμολογίων στο ρεύμα, και κανόνες διαχείρισης με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Τονίζει ότι η διαχείριση του νερού οφείλει να παραμείνει δημόσια και να γίνεται με γνώμονα τις ανάγκες των πολιτών, όχι από κεντροποιημένους οργανισμούς που αγνοούν την κοινωνική πραγματικότητα.

Διαβάστε τι αναφέρει αναλυτικά:

Το Σωματείο Εργαζομένων των ΔΕΥΑ Νομού Χανίων με αφορμή την αξιολόγηση της Διαχειριστικής Ικανότητας των ΔΕΥΑ και την επίσκεψη της ΡΑΑΕΥ που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 08/07/2024, δηλώνει για μία ακόμη φορά την αντίθεσή του στην εμπορευματοποίηση του υπέρτατου αγαθού του νερού.

Τα τελευταία χρόνια επιχειρείται η απαξίωση και σταδιακά η διάλυση των κοινωφελών ΔΕΥΑ. Η τρομερή υποστελέχωση οδηγεί τις ΔΕΥΑ στο να δώσουν ζωτικής σημασίας τμήματα της λειτουργίας τους, όπως η αποκατάσταση βλαβών, η λειτουργία και παρακολούθηση αντλιοστασίων και Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ), σε εργολάβους. Η άμεση συνέπεια είναι τόσο η σπατάλη οικονομικών πόρων χωρίς το ανάλογο αποτέλεσμα όσο και η αδυναμία διαχείρισης των προβλημάτων άμεσα και αποτελεσματικά από την ίδια την επιχείρηση.

Παράλληλα, οι απίστευτα γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες δεν επιτρέπουν την αγορά μιας βίδας, αν δεν γίνουν δύο διοικητικά συμβούλια, στερεί την ευελιξία την οποία τόσο χρειάζονται επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν συνεχώς κατεπείγουσες βλάβες, που μπορούν ενδεχομένως να απειλήσουν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Τέλος, οι ανήκουστες αυξήσεις των τελευταίων ετών στα τιμολόγια ρεύματος, έχουν δημιουργήσει τρομερά χρέη, για τα οποία κατηγορούνται οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και τα οποία για λόγους “ανάκτησης κόστους” θα αναγκαστούν να μετακυλήσουν στους καταναλωτές.

Όλα αυτά τα προβλήματα αναμένεται να λύσει μία, κατά δήλωσή της, επίσης υποστελέχωμένη Αρχή, η οποία έχει αναλάβει να διαχειριστεί όλα τα “αγαθά”, την Ενέργεια, το Νερό, τα Απόβλητα και τα Απορρίμματα.

Το νερό και όλες οι υποδομές (φράγματα, δίκτυα, ΕΕΛ κλπ) πρέπει να παραμείνουν δημόσια, μέσω ουσιαστικής ενίσχυσης των ΔΕΥΑ, με πρόβλεψη ειδικών τιμολογίων στο ρεύμα, με προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού και εφαρμογή κανόνων διαχείρισης με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον.

Οι επικείμενες συνενώσεις των υπηρεσιών και ο διαμοιρασμός του δημόσιου πλούτου δεν γίνεται για την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους και το πραγματικό κόστος διαχείρισης θα συνεχίσει να επιβαρύνει τους καταναλωτές, αν δεν παρθούν αποτελεσματικά μέτρα.

Η διαχείριση του νερού πρέπει να γίνεται δίπλα στον πολίτη και όχι από απρόσωπους, συγκεντρωτικούς οργανισμούς, οι οποίοι αγνοούν τις ανάγκες της κοινωνίας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Περίεργο κοκκώδες αφρώδες υλικό σε Καλαθά, Σταυρό, Τερσανά, Κουλούρα

Ένα περίεργο κοκκώδες υλικό, αφρώδες, εμφανίστηκε σήμερα σε πολλές...

Συμφωνία “εθνικής ενότητας” Φατάχ και Χαμάς μετά από 17 χρόνια ρήξης

Συμφωνία «εθνικής ενότητας» με άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις, μεταξύ των οποίων...

Κασσελάκης: «Σε όποιον δεν αρέσει, να φύγει από το κόμμα – Τέλος είπα, τέλος»

«Τινάχτηκε» η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου...