20.8 C
Chania
Monday, October 7, 2024

Εργαζόμενοι στον Επισιτισμό Χανίων: “Δεν Πάει Άλλο!” – Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση στις 17 Οκτωβρίου

Ημερομηνία:

Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό των Χανίων, εξαντλημένοι από τα σπαστά ωράρια, τις ατελείωτες υπερωρίες και τους χαμηλούς μισθούς, φωνάζουν δυνατά: “Δεν πάει άλλο!”. Το Σωματείο Επισιτισμού Χανίων, μέλος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού-Τουρισμού Ελλάδος, καλεί όλους τους εργαζόμενους σε κινητοποίηση, καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο.

Κεντρικά σημεία του αγώνα:

  • Εφαρμογή της Κλαδικής Σύμβασης: Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την πλήρη εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης εργασίας, η οποία παραβιάζεται συστηματικά από τους εργοδότες.
  • Αύξηση μισθών και μεροκαμάτων: Ζητούν ουσιαστικές αυξήσεις για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες διαβίωσης.
  • Κατάργηση της ελαστικής εργασίας: Απαιτούν σταθερό ωράριο 8ωρου, 5ήμερο με δύο συνεχόμενα ρεπό.
  • Ταμείο ανεργίας για εποχικούς: Διεκδικούν ταμείο ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό-επισιτισμό.
  • Προσλήψεις προσωπικού: Ζητούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας: Απαιτούν την εφαρμογή μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας.

Το Σωματείο καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση στις 17 Οκτωβρίου, στις 19:30 στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα του αγώνα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση – κάλεσμα έχει ως εξής:

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι  στον Επισιτισμό,

«Ζούμε για να δουλεύουμε η δουλεύουμε για να ζούμε» αναρωτιούνται καθημερινά, ειδικά κατά  την διάρκεια της σεζόν, οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στον Επισιτισμό.

«Το ζούμε για να δουλεύουμε» αποτελεί κανόνα λόγω των σπαστών ωραρίων , των ατελείωτων υπερωριών  και της εντατικοποίησης κατά την διάρκεια της βάρδιας. Τα εργατικά ατυχήματα είναι καθημερινότητα. Οι ατομικές συμφωνίες με χαμηλά μεροκάματα, τα μισά ή καθόλου ένσημα μας αφήνουν εκτεθειμένους. Οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν καταβάλουν δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και επίδομα αδείας  μετ’ αποδοχών. Με τις πλάτες όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, έχουν διαμορφωθεί οι εργασιακές συνθήκες λάστιχο και οι μισθοί ψίχουλα, με πιο πρόσφατα παραδείγματα την καθιέρωση του 13ωρου και του 6ήμερου.Το «να δουλεύουμε και να ζούμε με μισθούς που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας» αποτελεί ένα άπιαστο όνειρο. Η ακρίβεια σε όλα τα βασικά αγαθά ροκανίζει καθημερινά τον μισθό μας ο οποίος δεν φτάνει ούτε μέχρι τις 15 του μήνα. Μάλιστα ετοιμάζονται να φορολογήσουν ακόμα και τα tips, την ίδια στιγμή που εφοπλιστές, τραπεζίτες, μεγαλοεργοδότες απολαμβάνουν δεκάδες φροαπαλλαγές.

Εργαζόμαστε σε ένα από τους μεγαλύτερους κλάδους , «πυλώνα της οικονομίας» για την χώρα όπως τον διαφημίζουν και είναι σε ισχύ η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας , η οποία έχει υποχρεωτική ισχύ για όλους τους εργοδότες του κλάδου. Ακόμα και αυτή που είναι πίσω απ’ τις ανάγκες μας η μεγαλοεργοδοσία του κλάδου δεν την εφαρμόζει. Την ίδια ώρα προκλητικά αναρωτιούνται γιατί δεν μπορούν να βρουν προσωπικό.

Το Δ.Σ. του Σωματείου Επισιτισμού καλεί όλους τους εργαζόμενους στον επισιτισμό τους, τους εποχικά εργαζόμενους στις επισιτιστικές αλυσίδες να δυναμώσουν τον αγώνα τον αγώνα τους παλεύοντας μέσα από το συνδικάτο δίνοντας δυναμική απάντηση σε όλους όσους θέλουν να μας κρατήσουν φοβισμένους, μοιρολάτρες, απογοητευμένους μέσα στα σπίτια μας, ανοργάνωτους να δουλεύουμε για όσο θέλουν, όποτε θέλουν και όπως θέλουν. Με την οργάνωση απαντάμε δυναμικά, στην κυβέρνηση της ΝΔ που συνεχίζει το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, νομοθετεί ενισχύοντας τους μεγαλοεργοδότες του κλάδου, χτυπώντας εργασιακά δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί εδώ και δεκαετίες με σκληρούς αγώνες, στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που καλλιεργεί την λογική των μειωμένων απαιτήσεων, του συμβιβασμού. Σε όλους αυτούς που τρέμουν ένα δυνατό συνδικάτο, που θα ενώνει τους εργαζόμενους με βάση τις ανάγκες, τα δικά τους συμφέροντα, τα δικαιώματα τους.

Το συνδικάτο όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσε μάχες ώστε να γίνει το πραγματικό αποκούμπι των εργαζομένων. Το σωματείο μπήκε μπροστά στην απόλυση εργαζομένου-φοιτητή από καφετέρια στο Κούμ Καπί επειδή διεκδίκησε τα δεδουλευμένα του  και μέσα από κινητοποίηση έξω από την καφετέρια κατάφερε να αποπληρωθεί ο εργαζόμενος όλα εκείνα που του χρώσταγε η εργοδοσία. Δώσαμε και δίνουμε ακόμα μάχη να μην συγκαλυφθεί το τραγικό δυστύχημα στον ΒΟΑΚ που πριν λίγο καιρό τρεις νέοι συνάδερφοι έχασαν την ζωή τους στην άσφαλτο έπειτα από 21 ώρες δουλειάς σε κέντρο δεξιώσεων απαιτώντας να χαρακτηριστεί άμεσα εργατικό. Στηρίξαμε το σωματείο των διανομέων στην μηχανοκίνητη πορεία για το εργατικό δυστύχημα που προκάλεσε τον θάνατο συναδέρφου διανομέα ο οποίος δούλευε ανασφάλιστος σε επιχείρηση στα Χανιά. Δώσαμε τον αγώνα μέσω των απεργιακών κινητοποιήσεων ώστε να μείνει στα χαρτιά το αντεργατικό νομοσχέδιο Γεωργιάδη για το 13ωρο την δουλειά σε πάνω από δύο εργοδότες , την ελαστική μορφή απασχόλησης διεκδικώντας δουλειά με δικαιώματα, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Διεκδικήσαμε έπειτα από αγώνα σε επιχείρηση στο λιμάνι σημαντικές αυξήσεις στον μισθό αλλά και την καθιέρωση 5θήμερου 8ωρου ακόμα και μέσα στην σεζόν.

Παλέψαμε μέσα από τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις ώστε να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών αναδεικνύοντας τον πραγματικό υπαίτιο που δεν είναι άλλος από το κράτος και την βάρβαρη πολιτική του που θυσιάζει τις ζωές του λαού και των εργαζομένων για την κερδοφορία των επιχειρηματιών. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε συντονισμό με τα υπόλοιπα ταξικά σωματεία του Νομού, οργανώσαμε το Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης, ώστε να μην μείνει κανένα παιδί λαϊκής οικογένειας χωρίς στήριξη. Σταθήκαμε στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας και των γύρω περιοχών οργανώνοντας μαζί με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία και φορείς συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης. Στηρίξαμε τον αγώνα των Υγειονομικών για δημόσια δωρεάν υγεία κόντρα στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης και των απογευματινών ιατρείων που ήρθε να θεσπίσει η κυβέρνηση βάζοντας ακόμα μια φορά την υγεία του λαού στο ζύγι του κόστους-οφέλους. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον λαό της Παλαιστίνης και στον πολύχρονο αγώνα του λαού ενάντια στην συνεχιζόμενη, βάρβαρη και δολοφονική ισραηλινή κατοχή οργανώνοντας διαδηλώσεις σε συντονισμό και με άλλους φορείς καταγγέλλοντας όλες τις κυβερνήσεις που δίνουν γη και νερό στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ οι οποίοι στηρίζουν εδώ και χρόνια την δολοφονική μηχανή του Ισραήλ θέτοντας σε ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο την λαό και τους εργαζομένους με την συμμέτοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Μπροστά σε αυτά τα ζητήματα και με την ακρίβεια να καλπάζει και φτάνοντας στο τέλος της σεζόν οργανώνουμε ακόμα πιο δυνατά τον αγώνα μας και δίνουμε την μάχη συμμετέχοντας δυναμικά στην απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία μας στις 23 Οκτωβρίου για να φωνάξουμε δυνατά «ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.» Το σύνθημα «ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ Η ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ» πρέπει να πρέπει να ακουστεί σε όλα τα Χανιά.

Συνάδερφε σκέψου!

Αλλιώς χτυπάς με το ένα δάχτυλο και αλλιώς με την γροθιά! Αυτό σημαίνει σωματείο. Σε αυτό θα βοηθήσει και η δική σου συμμετοχή. Γιατί όπου δεν μπορούμε να πετύχουμε ο καθένας μόνος του, μπορούμε να το κατακτήσουμε αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας και αγωνιστούμε για τα συμφέροντάς μας. Με αυτό τον τρόπο απαντάμε στις απειλές , στην εργοδοτική τρομοκρατία. Με την δύναμη της εργατικής αλληλεγγύης και της ταξικής ενότητας μπορεί ένα σωματείο να αναμετρηθεί με την εργοδοσία που καλλιεργεί τον φόβο της απόλυσης.

Σε  όλα αυτά που ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά καλούμε όλα τα μέλη του σωματείου καθώς και κάθε εργαζόμενο στο κλάδο που προβληματίζεται, να συμμετέχει στην Εκλογοαπολογιστική συνέλευση του σωματείου μας την Πέμπτη 17/10/2024 στις 19.30 στο Εργατικό Κέντρο Χανίων. Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τις δράσεις μας.

Διεκδικούμε ακόμα πιο μαχητικά

  • Εφαρμογή της Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας ,ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα.
  • Καμία διευθέτηση στο χρόνο εργασίας. Να σταματήσει το όριο εργοδοτικής αυθαιρεσίας με 6 και 7 μέρες δουλειά , αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες.
  • Για να έχουμε σταθερό και συνεχές ωράριο, 8ωρο – 5ήμερο με δύο συνεχόμενα ρεπό
  • Για ταμείο ανεργίας 600 ευρώ, σε όλους τους εποχιακά εργαζόμενους στον τουρισμό-επισιτισμό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Προσλήψεις αναγκαίου προσωπικού
  • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας μας στους χώρους δουλειάς.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ

ΠΕΜΠΤΗ 17/10/2024 ΣΤΙΣ 19.30

ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ