Ερευνα του BBC για την απάτη της ιβερμεκτίνης

Κανένα σχόλιο

Η φήμη γύρω από την ιβερμεκτίνη – βασισμένη στη δύναμη της πίστης στην έρευνα – οδήγησε μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε όλο τον κόσμο να τη χρησιμοποιήσουν, αναφέρει το βρετανικό Μέσο. Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, οι υποστηρικτές του φαρμάκου επισημαίνουν μια σειρά επιστημονικών μελετών και συχνά ισχυρίζονται ότι υπάρχουν στοιχεία τα οποία αγνοούνται ή καλύπτονται. Αλλά μια ανασκόπηση από μια ομάδα ανεξάρτητων επιστημόνων έθεσε σοβαρές αμφιβολίες για αυτό το σύνολο της έρευνας.

Σημειώνει δε το ΒΒC στην συνέχεια πως οι περισσότερες από το 30% των 26 μεγάλων δοκιμών του φαρμάκου για χρήση στον Covid έχουν σοβαρά λάθη ή σημάδια πιθανής απάτης. «Καμμία έρευνα υπόλοιπα δεν δείχνει πειστικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της ιβερμεκτίνης», αναφέρεται.

Ο Δρ Kyle Sheldrick μέλος σε μια από τις ομάδες που ερευνούσε τις μελέτες, είπε ότι δεν είχαν βρει «ούτε μία κλινική δοκιμή» που να υποστηρίζει ότι η ιβερμεκτίνη απέτρεψε τους θανάτους από Covid που δεν περιείχαν «ούτε εμφανή σημάδια κατασκευής ούτε λάθη τόσο κρίσιμα που να ακυρώνουν τη μελέτη».

"Sponsored links"

Τα κυριότερα προβλήματα τα οποία εντοπίστηκαν στις εν λόγω έρευνες ήταν:

  • Τα ίδια δεδομένα ασθενών χρησιμοποιούνται πολλές φορές για δήθεν διαφορετικά άτομα
  • Αποδείξεις ότι η επιλογή των ασθενών για τις ομάδες δοκιμών δεν ήταν τυχαία
  • Οι αριθμοί είναι απίθανο να προκύψουν φυσικά
  • Ποσοστά υπολογισμένα λανθασμένα
  • Οι τοπικοί φορείς υγείας δεν γνωρίζουν τις μελέτες

Από τις συνολικά 26 μελέτες που εξετάστηκαν, υπήρχαν ενδείξεις σε πέντε, ότι τα δεδομένα μπορεί να ήταν πλαστά – για παράδειγμα περιείχαν σχεδόν αδύνατους αριθμούς ή σειρές πανομοιότυπων ασθενών που αντιγράφηκαν και επικολλήθηκαν. Σε άλλες πέντε υπήρχαν σημαντικά προβλήματα – για παράδειγμα, οι αριθμοί δεν αθροίστηκαν, τα ποσοστά υπολογίστηκαν εσφαλμένα ή οι τοπικοί φορείς υγείας δεν γνώριζαν ότι είχαν πραγματοποιηθεί.

Σε μια πρόσφατη μελέτη στο Λίβανο διαπιστώθηκε ότι είχε ομάδες στοιχείων 11 ασθενών που είχαν αντιγραφεί και επικολληθεί επανειλημμένα – υποδηλώνοντας ότι πολλοί από τους εμφανείς ασθενείς της δοκιμής δεν υπήρχαν πραγματικά. Πέρα από αυτές τις ελαττωματικές δοκιμές, υπήρχαν 14 συγγραφείς μελετών που δεν κατάφεραν να στείλουν πίσω δεδομένα. Οι ανεξάρτητοι επιστήμονες το έχουν επισημάνει ως πιθανό δείκτη απάτης.

Το δείγμα ερευνητικών εργασιών που εξετάστηκαν από την ανεξάρτητη ομάδα περιέχει επίσης κάποιες μελέτες υψηλής ποιότητας από όλο τον κόσμο. Αλλά τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν όλα σε μελέτες που έκαναν μεγάλες αξιώσεις για την ιβερμεκτίνη – στην πραγματικότητα, όσο μεγαλύτερος ήταν ο ισχυρισμός όσον αφορά τις ζωές που σώθηκαν ή αποφεύχθηκαν λοιμώξεις, τόσο μεγαλύτερες ήταν οι ανησυχίες που υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι πλαστή ή άκυρη, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Ενώ είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκλειστεί το ανθρώπινο λάθος σε αυτές τις δοκιμές ωστόσο ο Dr Sheldrick, ιατρός και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ, πιστεύει ότι είναι πολύ πιθανό τουλάχιστον μερικά από αυτά να έχουν χειριστεί λανθασμένα εν γνώσει τους.

Οι συντάκτες της μελέτης δήλωσαν στο BBC ότι «το αρχικό σύνολο δεδομένων ήταν παραποιημένο, είχε σαμποταριστεί ή εισήχθη κατά λάθος στο τελικό αρχείο» και ότι έχουν υποβάλει ανάκληση στο επιστημονικό περιοδικό που το δημοσίευσε.

Δηλητηριάσεις λόγω της ιβερμεκτίνης

Όπως αναφέρει το ΒΒC, οι κλήσεις για υποψίες δηλητηριάσεων με ιβερμεκτίνη στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί πολύ, αλλά από πολύ μικρή βάση (435 σε 1.143 φέτος) και οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις δεν ήταν σοβαρές. Οι ασθενείς είχαν εμετό, διάρροια, παραισθήσεις, σύγχυση, υπνηλία και τρόμο.

Αλλά η έμμεση βλάβη μπορεί να προέλθει από το να προσφέρεται στους ανθρώπους μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ειδικά αν επιλέξουν ιβερμεκτίνη αντί να αναζητήσουν νοσοκομειακή θεραπεία για τον Covid ή να εμβολιαστούν.

"Sponsored links"

Η Dr Patricia Garcia, ειδικός στη δημόσια υγεία στο Περού, είπε ότι σε ένα στάδιο εκτίμησε ότι 14 στους 15 ασθενείς που είδε στο νοσοκομείο έπαιρναν ιβερμεκτίνη και όταν έφτασαν ήταν «πραγματικά, πολύ άρρωστοι».

Μεγάλες ομάδες υπέρ της ιβερμεκτίνης στο Facebook έχουν μετατραπεί σε φόρουμ για τους ανθρώπους να βρίσκουν συμβουλές για το πού να το αγοράσουν, συμπεριλαμβανομένων των παρασκευασμάτων που προορίζονται για ζώα. Ορισμένες ομάδες περιέχουν τακτικά δημοσιεύσεις σχετικά με τις θεωρίες συνωμοσίας για συγκάλυψη της ιβερμεκτίνης, καθώς και την προώθηση του αντιεμβολιασμού ή την ενθάρρυνση των ασθενών να φύγουν από το νοσοκομείο εάν δεν λαμβάνουν το φάρμακο.

Οι ομάδες συχνά παρέχουν μια πύλη σε περισσότερες περιφέρειες στην κρυπτογραφημένη εφαρμογή Telegram.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα εδώ: bbc.com

protothema.gr

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live