Ερντογάν: Η τουρκική οικονομία διέρχεται μια ιστορική αλλαγή και σίγουρα θα γίνει μία από τις 10 κορυφαίες οικονομίες

Κανένα σχόλιο

Η τουρκική οικονομία διέρχεται μια ιστορική αλλαγή και σίγουρα θα γίνει μία από τις 10 κορυφαίες οικονομίες, δήλωσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προτρέποντας τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να μειώσουν τις τιμές των αγαθών σε ευθυγράμμιση με τη δραστική μείωση των ξένων νομισμάτων τις τελευταίες ημέρες.

«Έχουμε ξεκινήσει μια ιστορική αλλαγή στην οικονομική μας πολιτική. Μάλιστα, αυτή η αλλαγή δεν έχει μόλις ξεκινήσει, είναι μια διαδικασία που λαμβάνει χώρα εδώ και καιρό. Πρώτα απ ‘όλα, έχουμε εγκαταλείψει την κλασική οικονομική προσέγγιση που στοχεύει στον έλεγχο του πληθωρισμού μέσω των επιτοκίων», είπε ο Ερντογάν σε μια συνάντηση με οικονομολόγους και ακαδημαϊκούς στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Δεκεμβρίου.

Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση προτίμησε μια οικονομική πολιτική που δίνει προτεραιότητα σε μια ανάπτυξη που βασίζεται στις επενδύσεις, την παραγωγή, τις εξαγωγές και το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, δήλωσε ο Ερντογάν, επικαλούμενος την πρόσφατη αναταραχή του νομίσματος ως έναν από τους κινδύνους αυτής της μεγάλης αλλαγής.

"Sponsored links"

Η κυβέρνηση βρισκόταν υπό πίεση από εξωτερικές και εσωτερικές δυνάμεις, ακόμη και από στελέχη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), να αποφύγει αυτόν τον κίνδυνο αυξάνοντας τα επιτόκια, υπενθύμισε ο πρόεδρος, λέγοντας: «Επιμείναμε στην εφαρμογή του δικού μας προγράμματος χωρίς να δίνουμε προσοχή σε αυτές τις απειλές. Παρατηρήσαμε ότι η τεχνητή αποτίμηση των νομισμάτων ανατράπηκε μέσα σε μόλις μια μέρα. Αυτό το αποτέλεσμα προέκυψε όχι μόνο λόγω της επιτυχίας της οικονομικής μας πολιτικής αλλά και της αποφασιστικότητάς μας».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε σε μια νέα σειρά μέτρων που στοχεύουν στον περιορισμό της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και άλλων σκληρών νομισμάτων. Μεταξύ αυτών, ένα σύστημα αποζημίωσης για όσους διατηρούν καταθέσεις σε τουρκική λίρα.

Η οικονομία θα εισέλθει σε μια πολύ καλύτερη φάση την επόμενη περίοδο, καθώς η Τουρκία αναδείχθηκε σε μεταποιητικό κόμβο στην περιοχή της κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είπε ο Πρόεδρος, υποσχόμενος ότι αυτό θα βοηθήσει την Τουρκία να γίνει μία από τις 10 κορυφαίες οικονομίες στον κόσμο.

Ο Ερντογάν ενημέρωσε επίσης ότι τα τρέχοντα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας ξεπερνούν τα 115 δισ. δολάρια και θα αυξηθούν περαιτέρω εν ευθέτω χρόνο, υπογραμμίζοντας ότι τα οικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας αποτυπώνουν μια ισχυρή εικόνα.

Διευκρίνισε επίσης ότι η Τουρκία δεν έχει καμία επαφή με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), καθώς έχει αποπληρώσει όλο το χρέος της στον οργανισμό από τον Μάιο του 2013.

insider.gr

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live