16.8 C
Chania
Saturday, December 6, 2025

Ερώτηση Αλ. Μαρκογιαννάκη για δικαιώματα αυτοαπασχολούμενων συνταξιούχων

Ημερομηνία:

Το ζήτημα της αξιοποίησης του χρόνου ασφάλισης και των εισφορών τους για όσους  συνταξιούχοι εργάζονταν ως αυτοαπασχολούμενοι πριν από το 2022 θέτει με ερώτησή προς την Υπουργό Εργασίας ο βουλευτής Χανίων Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία έχει καθοριστεί το δικαίωμα των συνταξιούχων που είτε εργάζονται ως μισθωτοί είτε είναι αυτοαπασχολούμενοι και καταβάλλουν εκ νέου εισφορές να αξιοποιούν τον χρόνο της ασφάλισής τους. Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι μπορούν να αξιοποιήσουν τις εισφορές τους για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξής τους. Η συγκεκριμένη, όμως, θετική ρύθμιση έχει ως χρονική αφετηρία την 1.3. 2022, εξαιρώντας όσους είχαν ξεκινήσει να απασχολούνται και να καταβάλλουν εισφορές  νωρίτερα.

Στη ερώτησή του ο κ. Μαρκογιαννάκης επισημαίνει ότι η αλλαγή του χρονικού ορίου θα αποκαθιστούσε την αδικία του να έχουν καταβληθεί εισφορές αλλά να μην έχουν αντίκρισμα στις αποδοχές των συγκεκριμένων συνταξιούχων.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ