20.8 C
Chania
Saturday, November 2, 2024

Ερώτηση Βάλιας Βαγιωνάκη για τη διογκούμενη ανεργία των νέων

Ημερομηνία:

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και η βουλευτής Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη, σχετικά με το ζήτημα αντιμετώπισης της διογκούμενης ανεργίας των νέων.

Οι βουλευτές αναφέρονται σε πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας (ILO) στον οποίο καταδεικνύεται πως σε πολλές χώρες της Ευρώπης ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων μεταξύ των νέων έχει αυξηθεί. Οι βουλευτές μάλιστα σημειώνουν πως τα παγκόσμια ποσοστά ανεργίας των νέων, τείνουν να σταθεροποιηθούν στο 13%. Η Ελλάδα, καταλαμβάνει μια από τις χειρότερες θέσεις για το 2014 μαζί με την Ιταλία και τη Σλοβακία.

Με βάση αυτά, οι βουλευτές ζητούν να μάθουν σε ποιες ενέργειες θα προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, ούτως ώστε να υπάρξει ο απαιτούμενος σχεδιασμός Ενεργητικών Πολιτικών Απασχόλησης ώστε να αντιμετωπιστούν από τη μία τα προβλήματα παλαιότερων προγραμμάτων (ασφάλιση, μη καταβολή των χρημάτων σε μηνιαία βάση, δικαίωμα αδειών) και από την άλλη να κινούνται σε κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος της ανεργίας ριζικά και σε τι χρονοδιαγράμματα.

Διαβάστε αναλυτικά την ερώτηση:

Σε πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας (ILO) καταδεικνύεται πως σε πολλές χώρες της Ευρώπης ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων μεταξύ των νέων έχει αυξηθεί. Τα παγκόσμια ποσοστά ανεργίας των νέων, τείνουν να σταθεροποιηθούν στο 13%. Η Ελλάδα, καταλαμβάνει μια από τις χειρότερες θέσεις για το 2014 μαζί με την Ιταλία και τη Σλοβακία.

Συγκεκριμένα, για τις χώρες της Ε.Ε. τα ποσοστά ανεργίας των νέων κατά τα έτη 2012-2014 κυμάνθηκαν μεταξύ του 18% και 16,6%, ενώ, με βάση την ίδια έκθεση, προβλέπεται πως το 2020, το ποσοστό ανεργίας της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας θα μειωθεί, μόλις, κατά 1 με 2 μονάδες, αγγίζοντας περίπου το 15,1%. Παράλληλα, το 2000, το 20,7% των εργαζόμενων νέων στις χώρες του ΟΟΣΑ δούλευαν λιγότερο από 30 ώρες την εβδομάδα (σε καθεστώς μερικής απασχόλησης), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το 2013 αυξήθηκε στο 30,1%.

Το ποσοστό των νέων σε μη εθελοντική μερική απασχόληση αυξήθηκε από 12,2% το 2007, στο 17,1% το 2010 και μειώθηκε μόλις στο 14,8% το 2013. Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες η τάση της προσωρινής απασχόλησης μεταξύ των νέων τείνει προς μονιμοποίηση. Τα τελευταία έτη, ο μέσος όρος στις 28 χώρες παρουσίασε άνοδο φτάνοντας στο 43,3% το 2014.

Το 2013, ακόμη και στις αναπτυσσόμενες χώρες, περίπου 169 εκατομμύρια νέοι εργάζονταν μεν, αλλά ζούσαν με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα, τάση η οποία φαίνεται να έχει αυξητικά χαρακτηριστικά και μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως, από τη μία, οι νέοι στις παραπάνω χώρες βιώνουν την έλλειψη επίσημης εργασιακής και κοινωνικής προστασίας, ενώ, από την άλλη, το επιχείρημα της ανάπτυξης, όταν δεν ακολουθείται από αντίστοιχες πολιτικές πρωτοβουλίες προς όφελος των πληττόμενων, δεν εξασφαλίζει από μόνο του ανάπτυξη για όλους.

Την ίδια στιγμή, η Ε.Ε. ενέκρινε μια σχετικώς ανεπαρκή χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Μόλις 6,4 δισ. ευρώ για τα έτη 2014-2020 που αφορούν 8 εκατομμύρια νέους ανέργους της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ο.Α.Ε.Δ για τον Σεπτέμβρη του 2015, φαίνεται η ανεργία στους έως 29 να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ έχει αρχίσει να μετακινείται στους άνω των 30 αποδεικνύοντας μας πως οι πολιτικές ανακύκλωσης της ανεργίας δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά το παγώνουν για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι αυτό να επανέλθει ακόμα πιο διογκωμένο στην επιφάνεια. Βάσει της ΕΛ.ΣΤΑΤ το ποσοστό ανεργίας των νέων ηλικίας 25-29 ετών φτάνει στο 35,7%.

Οι νέοι και οι νέες στην Ελλάδα επωμίζονται το μεγαλύτερο κομμάτι της κρίσης. Η πιο παραγωγική ομάδα αδυνατεί να παράγει, να σχεδιάσει το μέλλον της, να αποτελέσει κομμάτι αυτής της χώρας. Το αποτέλεσμα είναι οι νέοι και οι νέες να κινούνται στα όρια της φτώχειας, να ζουν εξαρτώμενοι από το συγγενικό τους περιβάλλον, βρίσκοντας διέξοδο μόνο στη μετανάστευση με αποτέλεσμα το φαινόμενο brain drain ή αλλιώς φυγή μυαλών να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1 Τι προτίθεται να κάνει για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων;

2 Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ούτως ώστε να υπάρξει ο απαιτούμενος σχεδιασμός των Ενεργητικών Πολιτικών Απασχόλησης και αντιστοίχως των προγραμμάτων ώστε να αντιμετωπιστούν από τη μία τα προβλήματα παλαιότερων προγραμμάτων (ασφάλιση, μη καταβολή των χρημάτων σε μηνιαία βάση, δικαίωμα αδειών) και από την άλλη να κινούνται σε κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος της ανεργίας ριζικά σε βάθος χρόνου;

3 Με βάση το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου και με δεδομένο ότι κατά την εκτέλεση των προηγούμενων προγραμμάτων απασχόλησης/κατάρτισης παρατηρήθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές και ορισμένα από τα προγράμματα βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα, ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την ομαλή ολοκλήρωσή των προηγούμενων και για την ομαλή υλοποίηση των νέων προγραμμάτων;

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ