18.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Ερώτηση Κεγκέρογλου για τις προσφυγικές ιδιοκτησίες

Ημερομηνία:

Mε ερώτηση που κατάθεσε στα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου, τονίζει ότι απαιτείται να ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά και οι κοινωνικές ανάγκες στην επικείμενη ρύθμιση για τις προσφυγικές ιδιοκτησίες.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, το Ελληνικό Δημόσιο προτίθεται να αποδώσει τίτλους ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, με σχέδιο νόμου που κατατίθεται εντός μηνός στη Βουλή, ενώ ταυτόχρονα υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις θα αποδοθούν και τα κατεχόμενα (καταπατημένα) ακίνητα, έναντι εύλογου τιμήματος.

Σε ό,τι αφορά τα καταπατημένα, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 70.000 ενώ τα ανταλλάξιμα κτήματα υπολογίζονται σε περίπου 20.000 και το πρόβλημα εντοπίζεται σε πάρα πολλούς Δήμους της χώρας, στους οποίους ασφαλώς ενυπάρχουν και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα για την Κρήτη, όπως επισημαίνουν και αιρετά στελέχη του Δήμου Ηρακλείου, πρέπει να διευκρινιστεί και να κατοχυρωθεί ότι η ρύθμιση θα περιλαμβάνει εκτός από τις δημόσιες και τις δημοτικές γαίες και μάλιστα με ρητή πρόβλεψη.

Επιπλέον, ζήτημα τίθεται για τις περιπτώσεις καταπατητών ή φερόμενων καταπατητών που δεν συγκαταλέγονται στους πρόσφυγες, αλλά προέκυψαν μεταγενέστερα  ως φερόμενοι ιδιοκτήτες ή καταπατητές ενώ κρίνεται επιβεβλημένη η προστασία δεκάδων οικογενειών, οι οποίες είχαν επωφεληθεί παλαιότερης ρύθμισης με καταβολή τιμήματος και για τους οποίους έχουν ξεκινήσει ήδη διαδικασίες οριστικής διευθέτησης με αποφάσεις  Δημοτικού Συμβουλίου.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν ιδιοκτήτες που είχαν πάρει τις γαίες από το Δημόσιο, έναντι τιμήματος αλλά δεν θεωρούνται έγκυροι ιδιοκτήτες, αφού τα ίδια ακίνητα  προγενέστερα είχαν μοιραστεί από το Δημόσιο σε τοπικές κοινότητες, οι οποίες δικαιώθηκαν μεταγενέστερα δικαστικώς.

Ταυτόχρονα, σας είναι γνωστό τόσο από διαμαρτυρίες πολιτών αλλά και από σειρά κοινοβουλευτικών μου παρεμβάσεων, το πρόβλημα της άνισης μεταχείρισης πολιτών ως ιδιοκτητών ακινήτων κατά τη διαδικασία του κτηματολογίου, ανάλογα με την προέλευση τους.

Συγκεκριμένα για ακίνητα (οικόπεδα, αγροτεμάχια κλπ) που δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας και δεν προέρχονται από κλήρο, το Κτηματολόγιο δέχεται τις δηλώσεις αρκούμενο σε δύο ένορκες βεβαιώσεις και την δήλωση του Ε9.

Όταν το ακίνητο προέρχεται από κλήρο και δεν υπάρχει τίτλος ιδιοκτησίας, απαιτείται η διαδικασία του άρθρου 39 του ν.4673/2020 η οποία είναι τόσο κοστοβόρα σε βαθμό που τα έξοδα στις περισσότερες περιπτώσεις υπερβαίνουν την αξία του ακινήτου!!

Επειδή η δυσμενής αυτή μεταχείριση των κληροτεμαχίων στη διαδικασία κατάρτισης του κτηματολογίου με το πολύ αυξημένο κόστος και με τα δεδομένα της μικρής και πολυτεμαχισμένης ιδιοκτησίας στην Κρήτη είναι αποτρεπτική για τη διαδικασία ολοκλήρωσης του κτηματολογίου

Επειδή στην επικείμενη ρύθμιση για τις προσφυγικές ιδιοκτησίες απαιτείται  να ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι  ανάγκες των τοπικών κοινωνιών

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.Τα παραπάνω ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθώς και οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών έχουν ληφθεί υπόψη στην επικείμενη ρύθμιση για τις προσφυγικές ιδιοκτησίες και με ποιο ακριβές χρονοδιάγραμμα αναμένεται να κατατεθεί το ν/σ στη Βουλή;

"google ad"

2.Το τίμημα της απόδοσης διαφοροποιείται ανάλογα με κοινωνικά κριτήρια και συγκεκριμένα για πολίτες με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, ευπαθείς ομάδες, μονογονεϊκές οικογένειες καθώς και οικογένειες με παιδιά, πολύτεκνους ή τρίτεκνους;

3.Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να προστατευθούν και να μην ξαναπληρώσουν όσοι ήδη έχουν καταβάλει τίμημα ή όσοι έχουν ξεκινήσει διαδικασίες οριστικής διευθέτησης με αποφάσεις  Δημοτικού Συμβουλίου

4.Προτίθεστε για τις ανάγκες σύνταξης του κτηματολογίου να προβλέψετε να ισχύει και για τα κληροτεμάχια η διαδικασία που ισχύει για τα απλά οικόπεδα, αγροτεμάχια κλπ. χωρίς συμβόλαιο, δεδομένου ότι απαιτούνται άμεσες ενέργειες;».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ