Ερώτηση ΚΚΕ για την προστασία μνημείων και διατηρητέων που επλήγησαν από το σεισμό στο Αρκαλοχώρι

Κανένα σχόλιο

Ερώτηση προς τις Υπουργούς Πολιτισμού & Αθλητισμού και Παιδείας & Θρησκευμάτων με θέμα “μέριμνα για αρχαιολογικά και νεότερα μνημεία, για ιστορικά και διατηρητέα κτίρια, που πλήγηκαν από τους πρόσφατους σεισμούς στην Κρήτη”, κατέθεσαν τρεις βουλευτές του ΚΚΕ με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Ηρακλείου, Μανώλη Συντυχάκη.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Δεν άφησε ανέγγιχτα τα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς στον Νομό Ηρακλείου ο πρόσφατος σεισμός και η μετασεισμική δραστηριότητα.

"Sponsored links"

Ειδικότερα, δεκάδες μνημεία σε όλη την έκταση των δήμων Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων (Νεότερα Μνημεία πχ ανεμόμυλος –ο Μύλος Του Γαζέπη – προστατευόμενο μνημείο του 19ου αιώνα έξω από τον Νιπιδιτό, πολλά εκκλησιαστικά μνημεία, χρονολογημένα από τη Βυζαντινή περίοδο ή την περίοδο της Ενετοκρατίας, παραδοσιακά κτίρια κ.α.) έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές και σοβαρές καταστροφές.

Μεταξύ αυτών και το σχολείο του Θραψανού του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, που  κρίθηκε ακατάλληλο από το αρμόδιο κλιμάκιο που έκανε τον έλεγχο. Το σχολείο που χτίστηκε το 1927, και λειτούργησε από το 1930, θεωρείται μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς και αξίας, είναι φορέας ιστορικής μνήμης, έχοντας συμπληρώσει σχεδόν ένα αιώνα λειτουργίας και έχει μεγάλη σημασία να μην κατεδαφιστεί, αλλά να σωθεί και να κριθεί διατηρητέο.

Ταυτόχρονα, σοβαρές είναι και οι ζημιές (πχ επιδείνωση παλαιότερων ρηγμάτων) που προκλήθηκαν σε όλη την έκταση και τμηματικά των Ενετικών Τειχών στο Ηράκλειο, τα οποία έχουν πολλά μη αναστηλωμένα τμήματα, καθώς και σε κτίρια διατηρητέα στην παλιά πόλη του Ηρακλείου, που για χρόνια έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους με ευθύνη του κράτους.

Τα αρχαιολογικά μνημεία στην Κρήτη δεν είναι μόνο «θύματα» του σεισμού, αλλά κυρίως της αντιλαϊκής πολιτικής και στον πολιτισμό: παραμένουν σε εγκατάλειψη, ασυντήρητα και χωρίς καμιά εργασία υποστύλωσης. Τα έργα ΕΣΠΑ αλλά και οι δράσεις συνδιαχείρισης με «Σωματεία» και επιχειρηματικά συμφέροντα, η περαιτέρω υποβάθμιση και υποστελέχωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η αντιμετώπιση των μνημείων ως επιχειρηματικό brandname και η προώθηση της διαχείρισης των αρχαιοτήτων σε ιδιώτες, από κυβέρνηση και περιφέρεια, είναι η αιτία της καταστροφής.

Στην παρούσα φάση, είναι αναγκαίο να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τα μνημεία που χτυπήθηκαν από το σεισμό και αλλά και γενικότερα η προστασία τους, ως προϋπόθεση για την ύπαρξή τους στο μέλλον.

Για όλα τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προχωρήσει η κυβέρνηση για:

  • Άμεση πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στις υπηρεσίες στο ΥΠΠΟ για την εκτέλεση ελέγχων – αυτοψιών σε όλα τα Μνημεία του Νομού Ηρακλείου και συνολικά της Κρήτης. Επιπλέον, για την εκτέλεση μελετών και εργασιών αποκατάστασης των ζημιών από το σεισμό στα μνημεία του νησιού, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και επιχειρηματικών συμφερόντων
  • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό των αρμόδιων Εφορειών για να αντιμετωπίσουν τις επείγουσες ανάγκες για την υποστύλωση – προστασία των Μνημείων.
  • Να κηρυχτεί διατηρητέο και να μην κατεδαφιστεί το σχολείο του Θραψανού του Δήμου Μινώα Πεδιάδος. Να γίνουν όλες οι υποστηρικτικές παρεμβάσεις που οι ειδικοί κρίνουν επιβεβλημένες, χωρίς να αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του.
  • Να εκπονηθεί μελέτη χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και επιχειρηματικών συμφερόντων για να αναστηλωθεί ο Μύλος του Γαζέπη, όσο το δυνατόν πιο άμεσα.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live