18.8 C
Chania
Sunday, April 21, 2024

Ερώτηση Μ. Συντυχάκη για τις δομές δημόσιας υγείας στα Χανιά: “Δεν μπορείτε να βρείτε λεφτά για τους γιατρούς, αλλά μπορείτε να δίνετε 9 δις για τα F-35”

Ημερομηνία:

Να καλυφθούν τα κενά στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων που δουλεύει με μόλις το 50% του προσωπικού που απαιτείται, ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης. Κατήγγειλε ότι αυτή η κατάσταση, προκαλεί δυσλειτουργίες σε κλινικές του νοσοκομείου, όπως του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, της Παιδοχειρουργικής κλινικής κ.α. Ο κομμουνιστής βουλευτής ζήτησε επίσης να μονιμοποιηθεί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλο το επικουρικό και με όλα τα είδη συμβάσεων προσωπικό.

Σημείωσε ότι το ΓΝ Χανίων είναι υποστελεχωμένο με το 50% του προσωπικού όλων των ειδικοτήτων που προβλέπει ο ήδη ελλιπής – απαρχαιωμένος Οργανισμός του. Ταυτόχρονα, το 50% από το υφιστάμενο προσωπικό εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας (ΣΟΧ, ΟΑΕΔ κλπ.), ενώ ως το τέλος του 2024 αναμένεται κύμα συνταξιοδοτήσεων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με κλείσιμο ολόκληρα τμήματα, όπως το Ακτινολογικό τμήμα, το οποίο θα έχει 4 συνταξιοδοτήσεις. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί δυσλειτουργίες σε κλινικές, όπως η Ψυχιατρική Κλινική που λειτουργεί με 2 ψυχιάτρους. Με κίνδυνο για τη ζωή των παιδιών που θα χρειαστούν ένα επείγον χειρουργείο, η Παιδοχειρουργική κινδυνεύει με κλείσιμο, μετά και την παραίτηση της μίας από τους δύο παιδοχειρουργούς, ως αποτέλεσμα των απαράδεκτων “εντέλλεσθε” των διοικήσεων των Νοσοκομείων και της 7ης ΥΠΕ. Τα ΤΕΠ λειτουργούν με επικουρικούς γιατρούς.

Σχετικά με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χανίων, διαθέτει μόλις δύο ψυχιάτρους για όλο τον Νομό, ενώ δεν έχει παιδοψυχίατρο εδώ και αρκετούς μήνες, με ανυπολόγιστες συνέπειες για γονείς και παιδιά, καθώς -σε συνδυασμό με το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ- οι γονείς οδηγούνται σε λύσεις εκτός Κρήτης ή και στους ιδιώτες (εάν, βέβαια, έχουν να πληρώσουν). Ταυτόχρονα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και στο προσωπικό των υπόλοιπων ειδικοτήτων. Επίσης, ο τομέας του ΕΚΑΒ Χανίων εξακολουθεί να λειτουργεί οριακά. Αυτή τη στιγμή τα 32 πληρώματα, που αντιστοιχούν σε τρία ασθενοφόρα, προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες σε βάρδιες και εφημερίες, που οριακά φτάνουν για την πόλη των Χανίων, αλλά όχι για ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Όπως τονίζεται σε σχετικό δελτίο τύπου:

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και τις θέσεις του ΚΚΕ επιχείρησε στην απάντησή του ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης προκειμένου να καλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την αποδεκατισμένη δημόσια Υγεία και την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών της. Ο υπουργός επανέλαβε το γνωστό επιχείρημα της κυβέρνησης ότι οι θέσεις στα νοσοκομεία δεν καλύπτονται εξαιτίας της άρνησης των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, και δήλωσε πως αυτό το πρόβλημα η κυβέρνηση έρχεται να το αντιμετωπίσει με την αύξηση των αποδοχών τους όχι μέσω των μισθών, αλλά μέσω των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία και της δυνατότητας παροχής ιδιωτικού έργου!.

Παρά τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του μέτρου καθώς νομιμοποιεί τα φακελάκια και επιβαρύνει τον λαό και τα λαϊκά στρώματα που θα πληρώνουν επιπλέον από την τσέπη τους, εκτός των ασφαλιστικών τους εισφορών, για τα χειρουργεία, δήλωσε υπερήφανος για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, η οποία, όπως είπε, θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Υπενθύμισε, μάλιστα ότι το μέτρο είχε θεσμοθετηθεί εδώ και πολλά χρόνια, αποδεικνύοντας την σύμπνοια όλων των κυβερνητικών κομμάτων στην εμπορευματοποίηση της υγείας.

Την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας καταδικάζουν χιλιάδες Κρητικοί και όχι μόνο, όπως φάνηκε και στις πολύ μεγάλες διαδηλώσεις που έγιναν σε Ηράκλειο και Χανιά για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ, επισήμανε στη δευτερολογία του ο Μ. Συντυχάκης.

Οσον αφορά τις άγονες προκηρύξεις θέσεων, που επικαλείται η κυβέρνηση, την κάλεσε να βελτιώσει τους μισθούς, τους όρους εργασίας στα νοσοκομεία, αλλά και τους όρους διαβίωσης των γιατρών και των οικογενειών τους για να ανταποκριθούν στις προκηρύξεις. Μάλιστα, πρόσθεσε πως ακόμα κι αν καλύπτονταν όλες οι θέσεις που προκηρύσσονται από το υπουργείο, πάλι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, ούτε καν τα κενά που προκύπτουν από τις συνταξιοδοτήσεις του προσωπικού. «Λέτε πως δεν μπορείτε να βρείτε λεφτά για τους μισθούς των γιατρών, αλλά μπορείτε να δίνετε 9 δις για τα F-35, μπορείτε να δίνετε φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Μ. Συντυχάκης, καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική που αποδεκατίζει τη δημόσια υγεία και ωφελεί το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...