24.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

ΕΤUC: Τα κέρδη αυξάνονται, οι μισθοί μειώνονται – Τι γίνεται με τις αποδοχές των εργαζομένων στην ΕΕ

Ημερομηνία:

Πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από την την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΕΤUC) για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας.  Στη νέα πανευρωπαϊκή έρευνα γίνεται εμφανώς αντιληπτό πως το βιοτικό επίπεδο των ευρωπαίων εργαζομένων δεν έχει ακόμη ανακάμψει από την κρίση του κόστους ζωής.

Στη χώρα μας, το 2023, οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν κατά 0,2%, κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Η πραγματική αξία των μισθών στις χώρες της Ε.Ε. μειώθηκε κατά 0,22% το 2023, ενώ είχε προηγηθεί μείωση 4% το 2022. Αντίστοιχα στην ευρωζώνη οι μισθοί μειώθηκαν το 2023 κατά 0,72%, αφού είχαν υποχωρήσει κατά 4,54% το 2022.  Κόντρα στη συρρίκνωση των μισθών που παρατηρείται τα πραγματικά εταιρικά κέρδη αυξήθηκαν κατά μέσο όρο στις χώρες της Ε.Ε. σχεδόν κατά 1,5% το 2023 και 0,5% το 2022. Οι επιχειρήσεις στη ζώνη του ευρώ αύξησαν τα κέρδη τους κατά 1,9% το 2023, ενώ το 2022 η αύξηση ήταν οριακή, της τάξης του 0,02%.

Η Ιταλία ανάμεσα στις χώρες με τις μεγαλύτερες μειώσεις μισθών

Οι μεγαλύτερες μειώσεις μισθών και πού βρίσκεται η Ελλάδα

Το 2023, οι εργαζόμενοι στην Ουγγαρία (-3,8%), την Τσεχία (-3,8%) και την Ιταλία (-2,6%) αντιμετώπισαν τη μεγαλύτερη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης. Η Γερμανία (-0,9%) και η Γαλλία (-0,6%) ήταν επίσης μεταξύ των 10 κρατών μελών όπου οι μισθοί δεν κατάφεραν να καλύψουν την απόσταση των τιμών.

Στην Ελλάδα οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν κατά 0,2%, κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά τα εταιρικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 5,9%, με τον τρίτο ταχύτερο ρυθμό στην Ε.Ε. των 27.

Οι υψηλότερες αυξήσεις στα πραγματικά κέρδη των επιχειρήσεων σημειώθηκαν στη Σλοβακία και τη Ρουμανία, με 8% και 7% αντίστοιχα, ενώ στις ίδιες χώρες η εξέλιξη των πραγματικών μισθών ήταν αρνητική (-1% και -0,2%).

Τι θα ωφελούσε την οικονομία σύμφωνα με την ΕΤUC

Η ανάλυση της ΕΤUC για την ψαλίδα εταιρικών κερδών και μισθών δημοσιεύθηκε λίγο πριν από το μανιφέστο της συνομοσπονδίας με θέμα «Κατακτώντας μια δίκαιη συμφωνία για τους εργαζομένους», το οποίο παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών.

«Η Ευρώπη χρειάζεται αύξηση μισθών. Αυτό θα ωφελούσε τόσο την οικονομία όσο και τους μεμονωμένους εργαζόμενους», σημειώνει η έκθεση της Συνομοσπονδίας.

«Τα στοιχεία δείχνουν το πώς οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πληρώνουν το τίμημα μιας πληθωριστικής κρίσης η οποία προκαλείται κυρίως από τις επιχειρήσεις, που εκμεταλλεύονται τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους», υπογραμμίζει.

Τι θα ωφελούσε τους εργαζομένους

Τρίτη συνεχή χρονιά που αυξάνεται η παιδική φτώχεια

"google ad"

Σύμφωνα με την έρευνα οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να πληρώνουν το τίμημα μιας κρίσης πληθωρισμού που προκλήθηκε κυρίως από τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα προβλήματα εφοδιασμού για να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους.

Οι τιμές βασικών ειδών διατροφής συνεχίζουν να αυξάνονται έως και επτά φορές ταχύτερα

Το μερίδιο κέρδους αυξήθηκε σε ολόκληρη την ΕΕ κατά 4% από την έναρξη της πανδημίας και οι πληρωμές μερισμάτων στους μετόχους αυξάνονται έως και 13 φορές ταχύτερα από τις αμοιβές σε ολόκληρη την ΕΕ.

Στο μεταξύ, η παιδική φτώχεια αυξήθηκε σε ολόκληρη την ΕΕ για τρίτη συνεχή χρονιά, καθώς οι τιμές βασικών ειδών διατροφής συνεχίζουν να αυξάνονται έως και επτά φορές ταχύτερα από ό,τι οι μισθοί.

in.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...