24.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

Ευρωεκλογές: Φόβος για… τσουνάμι αποχής – Οι επιπτώσεις στα κόμματα και οι κυβερνητικές σκέψεις για στροφή σε θετική ατζέντα

Ημερομηνία:

Έξι μέρες έχουν μείνει μέχρι να ανοίξει η κάλπη της 9 Ιουνίου και τα κόμματα μπαίνουν στην τελική ευθεία υπό τον φόβο της αποχής.

Όταν συζητά κανείς με δημοσκόπους τις τελευταίες μέρες αυτό που του επισημαίνουν είναι η πιθανότητα και ο κίνδυνος η αποχή να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και στην πραγματικότητα για πρώτη φορά ίσως αυτοί που δεν θα ψηφίσουν να είναι περισσότεροι από αυτούς που θα ψηφίσουν.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να ανατρέψει πάρα πολλά πράγματα τις τελευταίες μέρες και όσον αφορά τα ποσοστά και όσον αφορά την δυναμική των κομμάτων.

Παρά το γεγονός ότι από το κυβερνών κόμμα οι τόνοι ανέβηκαν αρκετά ψηλά τις τελευταίες μέρες απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση σε μια προσπάθεια συσπείρωσης και πόλωσης των οπαδών την τελευταία αυτή βδομάδα η ΝΔ προτίθεται να επιλέξει τη θετική ατζέντα, καθώς αρκετά στελέχη εκτιμούν ότι η συνέχιση ενός κλίματος πόλωσης μπορεί να οδηγήσει αρκετούς ψηφοφόρους στο δρόμο της αποχής.

Εν αναμονή της δήλωσης Κασσελάκη

Στο κυβερνών κόμμα περιμένουν με ενδιαφέρον τα όσα θα πει απόψε ο Στέφανος Κασσελάκης όσον αφορά το πόθεν έσχες του αλλά όπως λένε στελέχη δεν σκοπεύουν όλη η εβδομάδα να εξαντληθεί γύρω από αυτό το θέμα γιατί μπορεί να προκληθεί τοξικότητα που να διώξει από την κάλπη ψηφοφόρους.

Μάλιστα και ο υπουργός επικρατείας Άκης Σκέρτσος μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο των παραπολιτικών 90.1 ανέφερε ότι «προφανώς μας ενδιαφέρει να δούμε το πόθεν έσχες του κυρίου Κασσελάκη αλλά από κει και πέρα αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να θυμηθούν οι πολίτες την εντολή που έδωσαν πριν από ένα χρόνο στην Νέα Δημοκρατία  και να μας δώσουν τη δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας για τον εκσυγχρονισμό της χώρας όχι ασθενικά αλλά με περισσότερη ένταση».

Και αν η θετική ατζέντα είναι το ένα στοίχημα για αυτή την τελική εβδομάδα για τη Νέα Δημοκρατία το δεύτερο στοίχημα είναι η συσπείρωση, καθώς είναι περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ μεταδιδόμενα τα ευρήματα που παρουσιάζονται όσον αφορά την αποχή.

Όλος ο εκλογικός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας είναι επί ποδός προκειμένου αυτή την τελευταία βδομάδα να κινητοποιηθούν τα ειδικά εκλογικά κοινά, που θεωρείται πως αν προσέλθουν στην κάλπη θα δώσουν στην Νέα Δημοκρατία όχι μόνο το προβάδισμα αλλά και τη νίκη έτσι όπως την περιέγραψε ο πρωθυπουργός θέτοντας το στόχο του 33%.

Φόβος για εφησυχασμό

Ο δεύτερος φόβος που υπάρχει στους επιτελείς της Νέας Δημοκρατίας είναι η αποχή που όμως δεν θα είναι αποτέλεσμα διάθεσης να σταλεί μήνυμα, αλλά αποτέλεσμα της βεβαιότητας ότι το κόμμα πάει καλά και έχει κερδίσει το στοίχημα που έχει βάλει ο πρωθυπουργός.

Γι’ αυτό και ο κ. Μητσοτάκης χθες από τα Χανιά για ακόμη μια φορά ανέφερε ότι δεν πρέπει να θεωρήσουν οι πολίτες πως οι εκλογές αυτές δεν έχουν σημασία ή ότι έχουν κριθεί. Γιατί πολλοί μπορεί να βλέπουν τις δημοσκοπήσεις και να λένε οτι μια χαρά πάει η Νέα Δημοκρατία, δεν χρειάζεται να μπω στον κόπο να ψηφίσω αλλά αν αυτό πάρει μία έκταση προφανώς θα πληγεί από την βεβαιότητα της νίκης το κυβερνών κόμμα.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ