16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Ευτύχιος Λαμπουσάκης: «Τα Ασκληπιεία της Κρήτης»

Ημερομηνία:

-Προλογικό σημείωμα Σταυρούλας Μαρκουλάκη, Αρχαιολόγου, Επίτιμης προϊσταμένης της ΚΕ Εφορείας Αρχαιοτήτων

Η γοητεία που ασκεί σε έναν θεράποντα της ιατρικής επιστήμης η μυθολογία του Ασκληπιού, ο οποίος συγκέντρωσε στο όνομά του όλη την εμπειρία της αρχαιότητας στη θεραπευτική διαδικασία και λατρεύτηκε τελικά ως θεός, είναι πέρα για πέρα κατανοητή. Τα ιερά της λατρείας του Ασκληπιού υπήρξαν τα πρώτα οργανωμένα θεραπευτήρια και οι υπηρετούντες σ’ αυτά, οι Ασκληπιάδες, δάνεισαν την επωνυμία τους στους σύγχρονους γιατρούς.

Ο συγγραφέας του παρόντος βιβλίου, γιατρός ο ίδιος, έχει και ένα επιπλέον κίνητρο στην ενασχόλησή του με τα Ασκληπιεία. Η ευρύτερη περιοχή της αρχαίας Λισσού, στην οποία εντάσσεται η Παλιόχωρα, είναι ο γενέθλιος τόπος του. Όπως είναι ευρέως γνωστό, στην Λισσό υπήρχε ξακουστό Ασκληπιείο, όπως συμπεραίνεται από τα ευρήματα.

Η Λισσός υπήρξε πόλη-λιμάνι στην αγκαλιά του Λυβικού πελάγους, της θάλασσας που περισσότερο ένωνε παρά χώριζε την Κρήτη από τη Βόρεια Αφρική, και συγχρόνως αναδείχτηκε σε θρησκευτικό και διοικητικό κέντρο. Στην περίοδο της μεγάλης ακμής της, στην ελληνιστική εποχή, υπήρξε πρωτεύουσα του κοινού των Ορείων. Το Κοινό των Ορείων ήταν μια ομοσπονδία των ορεινών πόλεων του σημερινού Ανατολικού Σελίνου που ανέπτυξε ιδιαίτερες σχέσεις με τη Βόρεια Αφρική, διατηρώντας ωστόσο τις αντίστοιχες σχέσεις με άλλες κρητικές πόλεις και ιδιαίτερα με την Πολυρρήνια.

Πληροφορίες για τον ρόλο που διαδραμάτισαν η Λισσός και το Κοινό μας παρέχουν άμεσα οι επιγραφές που διασώθηκαν στον χώρο αλλά και έμμεσα τα κεραμικά ευρήματα της ευρύτερης περιοχής, η γλυπτική και η αρχιτεκτονική του Ασκληπιείου που ήρθε στο φως από τις ανασκαφές του αείμνηστου καθηγητή Νικ. Πλάτωνα.

Από επιγραφή που αναφέρεται στη συνθήκη του Κοινού των Ορείων με τον Μάγα της Κυρήνης πληροφορούμαστε ότι η κύρια λατρευόμενη θεότητα δεν ήταν ο Ασκληπιός αλλά η Δίκτυννα. Ο ναός της αποτελούσε μέρος ενός τεμένους μέσα στο οποίο υπήρχαν ναοί και άλλων θεοτήτων. Ωστόσο, προς το παρόν έχει αποκαλυφθεί μόνο το Ασκληπιείο, στον μυχό μιας καταπράσινης κοιλάδας που τροφοδοτείται αενάως από το νερό μιας πηγής δίπλα στον ναό. Η πηγή ήταν και είναι ιαματική, πράγμα που επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά από τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Μανούτσογλου, πληροφορία την οποία παρέχει το ανά χείρας βιβλίο.

Το τοπίο πάνω από τον ναό είναι επιβλητικό, με τεράστιους βράχους. Κομμάτια από αυτούς τους βράχους καταπλάκωσαν τον ναό μαζί με ένα εκπληκτικό σύνολο αφιερωμάτων που δείχνουν να αποθηκεύτηκαν μέσα σ’ αυτόν ενόψει ενός προφανούς κινδύνου. Το γεγονός που προκάλεσα την καταστροφή όχι μόνο του ναού αλλά και ολόκληρης της πόλης φαίνεται, σύμφωνα με τις νεότερες έρευνες, ότι υπήρξε ο τρομακτικός σεισμός του 365 μ.Χ. (8,5-9 της κλίμακας Ρίχτερ). Στον σεισμό αυτόν οφείλεται και ανύψωση της ξηράς, τη γραμμή της οποίας παρακολουθούμε παραπλέοντας τις ακτές από τη Σούγια στην Λισσό.

Ο γιατρός Ευτύχης Λαμπουσάκης δίνει αρκετές πληροφορίες για το Ασκληπιείο της Λισσού αλλά και της αρχαίας Λεβήνας, στη νότια ακτή της κεντρικής Κρήτης, μέσα από την υπάρχουσα βιβλιογραφία. Ιδιαίτερα γοητευτική ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, θα βρει ο αναγνώστης την ιστορία του ίδιου του Ασκληπιού και τη θεραπευτική διαδικασία στα απανταχού Ασκληπιεία που ξετυλίγεται στις σελίδες του.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...